-

-

sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Karnevaalitunnelmaa ihmettelemään

Tänään ihmettelemään kaupungille karnevaalihumua ja värikkäitä, iloisia ihmisiä. Koristeltuja vaunuja sekä komeita asuja. Lapsille heitetään karkkia (kuin penkkareissa konsanaan) ja se toki lapsia ja lapsenmielisiä piristää. ;)

Harmi, että parina päivänä ollaan saatu vain vettä niskaan ja lupaavasti alkanut kevät näyttää huonoimmat puolensa. Noh, takatalvi ei ole tullut takaisin, mutta onko tämä nyt sitten takasyksy? Sää ei ole varmasti paras mahdollinen karnevaalikulkuetta ajatellen, mutta iloinen mieli ja hauska perinne varmasti saavat unohtamaan pikkusateen.
Eilen mies ja minä olimme ilman lapsia liikenteessä ja pitkästä aikaa soittelimme tutun babysitterin illaksi lasten kanssa. Lapset odottivatkin kovasti tutun tytön näkemistä ja heillä oli ollut oikein mukavaa pelaten, leikkien ja lasagnea syöden. Minulle on aina tärkeää, että babysitterille on myös varattuna ruokaa, juomaa ja herkkuja (TV:tä katsellessa on mukava mutustella jotakin, olemme siis myöhään poissa, että babysitterillekin jää "luppoaikaa" :)) Meillä on nimittäin muutaman kerran tyttö joka kertoi ihmetelleensä meidän vieraanvaraisuutta, jossain kodissa oli jopa pyydetty tuomaan oma vesipullo mukaan....Ja jotain pientä karnevaaleista:
Kun Kölnin, Mainzin tai Düsseldorfin kadut täyttyvät kilometrien mittaisista kulkueista, miljoonat värikkäästi pukeutuneet ihmiset laulavat ja tanssivat kaduilla ja narriasuiset juhlijat huutelevat värikkäässä karkki- ja paperisilppusateessa ”Alaaf” ja ”Helau”, ollaan todistamassa saksalaisen karnevaaliajan huipennusta. Karnevaalikauden päätapahtuma on Rosenmontag, ”ruusumaanantai”, jota vietetään aina 48 päivää ennen pääsiäissunnuntaita.

Karnevaaliaika – alueesta riippuen saksaksi Karneval, Fasching tai Fastnacht – tarkoitti keskiajalla aikaa loppiaisesta tuhkakeskiviikkoon eli laskiaistiistaita seuraavaan päivään, josta alkaa pääsiäiseen päättyvä paastonaika. Nykyään karnevaalikausi, jota kutsutaan myös viidenneksi vuodenajaksi, alkaa jo 11. marraskuuta kello 11.11, mutta käytännössä siihen liittyy ennen kevättalvea vain yksittäisiä tapahtumia, jotka sitten huipentuvat viisipäiväiseen juhlintaan ennen laskiaista.

Karnevaaleja juhlitaan niin Saksassa kuin muuallakin Keski-Euroopassa enimmäkseen katolisilla alueilla. Saksan tunnetuimmat karnevaalikulkueet ovat Kölnissä, Mainzissa ja Düsseldorfissa. Niistä jokaista voi olla seuraamassa jopa miljoona ihmistä.
Ensimmäinen ruusumaanantain kulkue järjestettiin 1823 Kölnissä, kaksi vuotta myöhemmin seurasi Düsseldorf ja vuonna 1836 Mainz. Kulkueita on sen jälkeen järjestetty lähes vuosittain sota- ja pulavuosia lukuunottamatta. Vuosi vuodelta karnevaalien viettäminen on lisääntynyt ja levinnyt koko Saksaan. Erityisen tärkeänä karnevaaliperinnettä pidetään Reininmaalla.


Lähde: Saksan-Helsingin suurlähetystön sivut
KLIK Huomenna lapset juhlivat koulussa karnevaaliasuihin puketuneina!
Karkit ja herkut huomista varten ostettin eilen ja se oli kuulkaas hyvin
tärkeä homma se. ;)


Liukuvaa laskiaista sinne Suomeen!

4 kommenttia:

 1. Helau! Ahoi! Alaaf! Alleh Hopp! Eli hauskaa laskiaista itse kullekin.Huomenna ja lakiaistiistaina ei Rheinland-Pfalzissakaan kannata edes yrittää pitää koulua,kun on eilisestä asti isompia ja pienempiä karnevaalikulkueita tiistaihin joka kaupungissa. Karkkeja sataa tonneittain. Huomenna ja ylihuomenna on 2 niistä neljästä liikkuvasta vapaapäivästä, jotka jokainen kunta ja kaupunki saa tarpeittensa mukaan määrätä lomapäiväksi. Minusta näyttää, että karnevaali/Fasching on valloittamassa alaa etelästä ja lounaasta pohjoiseen. Minua nauratti kovasti , että Suomen poliisi varoitti penkinpainajaispäivänä karamellien heittämisen vaaroista, uhkasi jopa keskeyttää kulkueetkin. Ei tainnut tulla mieleen määrätä. että ajoneuvojen vierellä pitää kulkea vapaaehtoisia jalkamiehiä vahtimassa, että kerkinkerääjät eivät jää auton alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaa Sinulle ja kiitos kommentistasi. :) Aika hauska sattuma, mutta keskustelimme tänään miehen kanssa samasta aiheesta, että autojen/vaunujen vieressä keltaisine liiveineen kulkevat ihmiset ovat hieno turvallisuuslisä ja yleensäkin huomasimme lasten osaavan (isommilla lapsilla kokemusta edellisistä vuosista) varoa hienosti isoja kulkuneuvoja. Ja kyllä niihin lastenvaunuihinkin näkyi lentelevän karamellejä, ehkäpä muutamat vauvat heräsivät päiväuniltaan karkin osuessa nenään ;) mutta eipä isompia haavereita näkynyt. :)

   Poista
 2. Oi ihana karnevaaliaika! Kiva postaus ja toi niin mieleen meidän ystävyyskaupunkimatkamme Odenthaliin muutama vuosi sitten. Olimme saaneet kutsun nimenomaan karnevaaleihin. Tuntui olevan heille hyvin tärkeää, että tulemme juuri silloin. Siellä kuljimme yhden kylän kulkueessa klovninenät ja pirunsarvet päässä. Mukana oli perässä vedettävä pikkukärry, jossa oli juotavaa Suomen lipun alla. Meille oli myös varattu kasseja, joihin saimme itse kerätä karkkeja, tulppaaneja, nenäliinoja, pikkualkoholipulloja ym. Paremminkin kaikki isäntämme keräsivät niitä meille kasseittain. Hiukan oli lunta, mutta aurinko paistoi ja tunnelma oli mitä hienoin ja riehakkain. Seuraavana päivänä olisi ollut kulkue juuri siinä kylässä, jossa olimme vieraina. Meille oli varattu oma lava (meitä suomalaisia oli viisi) ja puvut joulupukiksi ja poroksi pukeutumista varten. Isäntäväkemme oli erehtynyt lähtöajastamme, sillä oli kotiinpaluupäivä, emmekä ehtineet kulkueeseen! Pettymys oli valtava molemmin puolin.
  Juuri eilen muistelin tuota matkaa täällä Suomen hiljaisuudessa. Musiikki, iloiset ihmiset, kaikki... Alaaf! Haluaisin niin sinne mukaan. Meille ovat aina ovet avoinna ystäviemme kodeissa, joten eihän muuta tarvitse kuin lähteä.
  Mielenkiintoinen postaus! Niin ne tavat vaihtelevat. Viime vuonna Italiassa asunut tytär teki meille italialaista karnevaaliruokaa, josta silloin tein postauksenkin.
  Karnevaaleja tännekin odotellessa Hyvää Ruusumaanantaita ja karnevaaliaikaa teille sinne! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva, että itsekin olet päässyt kokemaan karnevaalien hauskuuden ja värikkyyden. Hauska kokea aina jotain uutta, eri maiden tai uskontoihinkin liittyvät perinteet ovat mielenkiintoisia. Mukavaa viikkoa Sinulle, meidän lapset pääsevät kohta kotiin ja pitää kysellä kaikki päiväntapahtumat heti. :)

   Poista