Nyt on taas se aika vuodesta, kun kaupasta roudataan kotiin
iso 600 g pussi mausteisia, jouluntuoksuisia Spekulatius-keksejä.
Ovat ohuita, rapeita ja maukkaita. Sopii teen kaveriksi oikein hyvin,
kuten kuvasta voi päätellä.
Ennen joulua ko. keksejä löytyy joka puolelta, lääkärin vastaanotolla
saattaa olla tarjolla tai vaikkapa liikkeissä jaetaan lapsille herkuiksi.
Pakkaus on iso ja värikäs ja siitä riittää varsin pitkäksi aikaa herkuteltavaa.
(Nyt ei olekaan kuvaa siitä meidän keksipakkauksesta!)
Speculaas or speculoos (Dutch: Speculaas Dutch pronunciation: [speːkyˈlaːs], Flemish: speculoos, French: spéculoos French pronunciation: [spekylos], German: Spekulatius) is a type of spiced shortcrust biscuit, traditionally baked for consumption on or just before St Nicholas' day in the Netherlands (5 December), Belgium (6 December), and around Christmas in Germany. Speculaas are thin, very crunchy, caramelized, slightly browned and, most significantly, have some image or figure (often from the traditional stories about St. Nicholas) stamped on the front side before baking; the back is flat.
Indian, Indonesian, and Mediterranean spices used in speculaas are cinnamon, nutmeg, cloves, ginger, cardamom and white pepper; these were common in the 1600-1700s due to the Dutch East Indies spice trade. Family recipes may also include other small amounts of spices like anise, etc. Traditionally, speculaas were made from Frisian flour and spices. Today most speculaas versions are made from white (wheat) flour, brown sugar, butter and spices. Some varieties use some almond flour and have slivered almonds embedded in the bottom.
The dough is prepared by beating butter, sugar and spices and combining them. The flour and leavening agent are mixed separately and then added. Bakers are careful not to overwork the dough, so it will rise slightly. The dough is stored in a cool place overnight to give the spices time to permeate the dough and add extra flavor.
Lähde: Wikipedia
Kotilieden Spekulatius-resepti, KLIK!
250 g voita
250 g fariinisokeria
2 kananmunaa
150 g mantelijauhetta
sitruunan raastettu kuori
2 rkl kanelia
0,5 tl kutakin: muskottikukkaa, inkivääriä, kardemummaa, neilikkaa
1-2 rkl kaakaota
500 g vehnäjauhoja
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat, vaahdota. Lisää hienoksi jauhettu manteli, sitruunanraaste, mausteet ja kaakao. Sekoita hyvin ja lisää jauhot pienissä erissä. Anna maustua yön yli kylmässä.
Ota taikina huoneenlämpöön ennen leipomista, mutta älä anna sen pehmentyä liikaa. Kuviomuoteilla viileä taikina toimii paremmin kuin pehmeä. Taikina sopii hyvin myös tavallisen peltimuotin kanssa leikattavaksi. Kuviomuottia käytettässä taikina kaulitaan muotin koon mukaan, yleensä 0,5 cm:n paksuiseksi.
Paista pikkuleipiä 180 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät ritilällä.
Kivaa tietoutta, kiitos siitä! Ovatkohan hiukan meidän joulupipariemme tyyppisiä?
VastaaPoistaAurinkoista sunnuntaita! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com
No ovat hyvin samantyyppisiä, samoja mausteita, mutta ehkä se erilainen maku tulee siirapista? En osaa oikein sanoa. Ja näköjään spekulatius-kekseissä on sitruunankuorta jota meidän joulupiparitaikinassa ei ole. Oikein maukkaita ja rapeita keksejä. :)
PoistaEn tuota nimeä tiedä/muista, mutta olen noita keksejä jossain syönyt.
VastaaPoistaOvat hyviä!
Mukavaa alkavaa viikkoa!
Voipi olla Suomen Lidleissäkin keksit ovat myynnissä ennen joulua...
VastaaPoistaKiitos, myös sinulle kaikkea hyvää viimeiseen syyskuiseen viikkoon. 😊