Homeopatia (kr. όμοιος (hómoios) ’samankaltainen’ + πάθος (páthos) ’kärsimys’) on saksalaislääkäri Samuel Hahnemannin (1755–1843) tutkimuksiin perustuva lääketieteen hylkäämä oppisuunta, jonka mukaan tauteja tulisi hoitaa antamalla potilaalle pieniä määriä sellaisia lääkeaineita, joka suurina määrinä tuottavat hoidettavan taudin oireita. Tiedeyhteisön piirissä homeopatiaa pidetään uskomushoitona ja pseudotieteenä, ja sairauksien hoidossa sen teho vastaa lumelääkityksen tehoa.
Hahnemann kehitti homeopatian tuskastuneena 1700-luvun alkeelliseen lääketieteeseen, joka oli potilaalle usein vaarallisempaa kuin hoitamatta jättäminen.
Homeopatian harjoittajien mukaan kyseessä on vitalistinen hoitomuoto, jossa homeopaattisten lääkkeiden ajatellaan aktivoivan kehon omaa paranemisprosessia ja vahvistavan immuunijärjestelmää.
Homeopatian sisällä on erilaisia suuntauksia, joita erottaa toisistaan tapa määrätä lääkkeitä. Klassisessa homeopatiassa annetaan kerrallaan vain yhtä lääkeainetta. Kliinisessä homeopatiassa lääkemääräyksen perusteena on tauti tai kliininen oire. Kompleksihomeopatiassa käytetään valmisteita, joissa on yhdistettynä useita eri lääkeaineita. Homeopatia ja antroposofinen lääketiede yhdistetään joskus toisiinsa, mutta kyseessä on kaksi eri suuntausta. Monissa Euroopan maissa homeopatiaa käytetään perinteisen lääketieteen rinnalla ja sitä harjoittavat sekä homeopaatit että siinä kouluttautuneet lääkärit. Säännökset ja yleisyys homeopatiaa koskien vaihtevat eri maissa.
Homeopatian suosiota selittävät muun muassa hoitokäytännöt. Homeopaatti käyttää paljon aikaa potilaan tilan selvittämiseen, jolloin potilas kokee homeopaatin keskittyvän juuri hänen ongelmiinsa. Tutkimusten mukaan homeopaattiset lääkkeet ovat sokerivettä, joiden vaikutus selittyy lumevaikutuksella ja potilaan spontaanilla paranemisella. Suomalaiset lääkärit eivät hyväksy homeopatiaa vaihtoehtoisena hoitomenetelmänä lääketieteen rinnalle; 2016 tehdyssä selvityksessä suurin osa heistä pitää sitä "sairaiden ihmisten pettämisenä, joka pitäisi kieltää"
Itse olen saanut kahteen otteeseen homeopaattisia lääkkeitä. Kummallakin kerralla lääkäri oli keski-ikäinen yleislääkäri joka ensisijaiseksi neuvoi ottamaan homeopaattisia lääkkeitä. Ensimmäisellä kerralla olin ollut polkupyöräonnettomuudessa ja oma lääkärini oli kesälomalla ja tämän lääkärin numero taisi olla puhelinluettelossa seuraavana ja menin vastaanotolle tietämättä etukäteen minne olinkaan menossa. :) Kipulääkkeeksi kipeään jalkaani sain siis homeopaattista lääkettä. Seuraavan ja viimeisen kerran, kun vierailin saman lääkärin luona (tällä kertaa myös Hausarztini oli lomalla!) hän neuvoi ottamaan samoja lääkkeitä (sellaisia Hermesetasta pienempiä palloja) niskasärkyihin ja neuvoi myös syömään paljon perunaa (!) sekä juomaan yrttiteetä. Join yrttiteetä, otin lääkärin määräämiä lääkkeitä sekä kovimpaan kipuun otin ibuprofeenia.
Minulla on ollut taipumusta niskasärkyyn ja siitä johtuu myös ajoittaiset päänsärkyni. Oma lääkärini neuvoi heti käymään useammin kuntosalilla jumppauttamassa niskaa sekä kirjoitti minulle hierontakertoja fysioterapeutille. Käyn edelleen kuntosalilla ja Überweisungin hierojaa varten saan varmasti vain kysymällä. Lääkärini ei kirjoita turhan päiten ibuprofeenia tai muitakaan lääkkeitä, haluaa vaan saada minut (ja muutkin potilaat) liikkeelle.
Poikamme pitkittynättä korvatulehdusta lastenlääkäri halusi hoidettavan infrapunalampulla. Hankimme parikymppiä maksaneen lapun ja käytimme sitä kuurina. Kun lapsemme olivat varsin pieniä ja kovan flunssan takia vierailimme samalla lääkärillä hän neuvoi laittamaan puuvillakankaaseen sipulia yön ajaksi lähelle lapsen päätä. Vasta isompaan hätään saat antibiootit tai nenäsuihkeet, näin siis meidän lastenlääkäri toimii, toki toinen lääkäri saattaa olla herkempi kirjoittamaan lääkereseptejä.
Meidän kaupungissamme on suolahuone joka on varsin suosittu vierailukohde talvella tai flunssa-aikoina. Olen kuullut paikasta vain pelkkää hyvää, itse en ole vielä kokeillut. Mutta ajattelin kyllä, että pitäisikö lapset viedä sinne muutaman kerran, kun talven flunssa-aallot iskevät.
Luontaistuotekaupat tai ihan vaan DM:n valikoimat ovat suosittuja. Eikä siis pelkästään vitamiinien yms. takia vaan sitä valikoimaa on todella paljon laidasta laitaan. Muistan kuinka isoäitini käytti Carmolis-yrttitippoja vähän jokaiseen vaivaan ja luotti siihen kovasti, täälläkin ko. tuotetta näkyy hyllyillä paraatipaikalla. Sopii niin flunssaan kuin vatsakipuihin. Immuniteettia vahvistamaan löytyy juomaa, jos jonkinlaista ja niitä vanhempani ovat ostaneet, mutta vielä en ole itse kokeillut. Yskään ostamme ihan lähikaupasta hunajayskänlääkettä joka taitaa olla vain hunajaa ja yrttejä. DM:n hyllyt myös notkuvat jos jonkinlaista teesorttia, yksi auttaa unettomuuteen ja toinen kipeään vatsaan.
Heilpraktikerin praktiikka löytyy myös meiltäpäin, mutta heidän toimintatavoistaan en tiedä mitään. Heidän hoitomuotoihi kuuluvat varmasti akupunktio, kiinalaiseen lääketiede, homeopatia yms. Hyvä, että jokaiselle löytyy jotakin, en ota itse sen enempää kantaa, kun henkilökohtaisia kokemuksia ei ole. Ymmärsin kyllä, että näitä hoitomuotoja Krankenkasse ei maksaa. Ehkä riippuu niin vakuutuksesta kuinnsairauden hoidosta
Tämä aihe varmasti jakaa mielipiteet kahtia, mutta niin pitääkin. Ei kaikesta tarvitsekaan olla samaa mieltä. Toki kaikkea yllä mainittua ei sovi niputtaa yhteen kuten minä olen tehnyt. Kirjoitin nyt vain kaikista omista kokemuksista Saksassa. Eivät siis välttämättä liity niinkään toisiinsa, mutta yhdistävänä tekijänä on se, että esimerkeissä on panostettu muuhun kuin lääkeaineilla parantamiseen.
Mukavaa loppuviikkoa,
tänään autoni on käynyt renkaidenvaihdossa ja
olen puuhaillut myös saksan tehtävien parissa.
:) :)
Olen lopettanut suomalaisten kanssa puhumisen sairaanhoidosta, koska he ovat niin ehdottomia, että heidän tapansa on paras ja ainoa oikea. Suomalaisten kanssa on vaikea puhua homeopatiasta, koska suomenkielessä ei ole sanaa Heilprkatikerille, ei lääketieteellistä monivuotista Heilprktiker-koulutusta ja ammatin harjoittamiseen tarvittavaa valtion vaatimusten mukaista loppututkintoa, eikä Heilprktiker-lakia, joka säätelee , kuka saa terapeutin/parantajan ammattia harjoittaa. On vaivallista keskustella, jos vastapuoli kiistelee vain Hahnemannin potensseihin laimennetuista aineista, "uskomushoidoista","puoskaroinnista" tai "huuhaasta". Vaikka on yleisesti tiedossa, että monet lääketehtaitten valmisteet ovat alunperin kasvikunnasta (aspirin, digitalis jne.)ja lääketehtaat etsivät kuumeisesti esim. tehottomiksi muuttuneille antibiooteille korvaavia aineita kasvikunnasta, suomalaiset ovat lääketehtaitten talutuksessa ja sokeasti uskovaisia kemiaan. Näyttää siltä, että valtio holhoaa suomalaisia kaikella tavalla. He ostavat keskitetysti lääkkeet joltakin tietyltä tuottajalta, jolloin tulee puutetta lääkkeistä ja vai "käypä hoito" on sallittua.
VastaaPoistaKiitos pitkästä kommentista :) Voi olla tosiaan hankala aihe keskustella, kuten yllä mainitsin, kun kaikilla ne omat mielipiteensä. Ja hyvä niin. :)
Poista