keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Parkkidraamaa saksalaisittain

Melkein päivittäin, mutta ainakin viikottain koulun pihalla käydään samaa parkkeerausdraamaa. Koulun pihalla tilaa on n. 24 autolle ja tien laidassa muutama ruutu jossa saisi pysähtyä ei parkkeerata. Mutta toki siinä on sitten rivissä vähintään 10 autoa. Mutta, kun ei se oikein käy päinsä. Hieman kauempana asuvat lapset kulkevat nimittäin koulubussilla. Bussin on päästävä paikalleen. Kapea tie on äkkiä tukossa, kun linja-autokuski ei pääsekään pysäkille siihen pysäköityjen autojen tähden. Olen todistanut useasti bussikuskin tööttäilyt, kun yrittävät herättää huomiota. Jospa ne autojen omistajat tulisivat pian. Bussin takana tuskastuneita muita autoilijoita.

Tämä on siis viikottaista tai jopa parisen kertaa viikossa tapahtuvaa sekoilua. Ystävätär ei kerran päässyt ollenkaan ajamaan autoaan pois koulun parkkipaikalta (niistä 'oikeista' parkkiruuduista), kun joku oli jättänyt autonsa ihan keskelle parkkialuetta ja vielä hänen taakseen. Hän lähetti tilanteesta kuvan ihmettelevän hymiön kera.

Se mikä asiasta tekee kummallisen on se, että koulun vieressä on pitkä tie jonka varrella, molemmin puolin tietä on parkkiruutuja. Ilmaisia paikkoja, kävelymatkaa koulun portille min. 50 m ja max. 300 m. Jos olen lähtenyt hieman myöhemmin hakemaan muksuja jätän autoni suosiolla siihen. Ei minulle suomalaisena tule mieleen jättää autoani keskelle vaan jonnekin. Kun taas ajelen koululle suoraan kaupasta ja vaikkapa varttia liian aikaisin saan autoni ruutuun helposti. Kein Problem!

Olen itse ohjeistanut lapsia (jos olemme ylipäänsä autolla), että äiti saattaa joskus myöhästyä sen 5 min., jos olen epähuomiossa lähtenyt liian myöhään ja jätän autoni kauemmas. Kyllähän lapsi sen ymmärtää. On niin paljon parempi tulla sen muutaman minuuttia myöhemmin, kun auto on edes sille osoitetussa paikassa, eikä tien tukkeena.

Tykkään saksalaisten ajokulttuurista. Annetaan autolle kaistaa vaihdettaessa reilusti tilaa ja kolmion takana odottavillekin huidotaan ystävällisesti ja kehoitetaan ripeästi kääntymään, mutta parkkeeraustaidot ovat oikeasti kyllä hakusessa! Kenenkään mieltä en nyt tästä halua pahoittaa, ihan oma mielipiteeni ilmaisin, joka muodostunut tämän koulun edessä tapahtuvan parkkisekoilun takia. :)

Onko se sitten ominaista juuri saksalaiselle? Vai juuri tälle alueelle jossa asumme, mutta näin välinpitämätöntä parkkeeraustyyliä ei mielestäni löydy Suomesta. (Toki, siellä Suomessa tai vaikka Honolulussa voi olla autoja miten sattuu ja miten sattuu. Onhan näitä tarinoita varmasti kaikilla. ;))

Kun emme itse asu miljoonakaupungissa, kyllä täällä olisi tilaa... En sitten tiedä. Ihmettelen tätä asiaa usein, kun se tapahtuu tässä silmien alla harva se päivä.


Tälläinen ihmettelypostaus
tähän väliin. Herättikö se ajatuksia?
Ovatko suomalaiset 'parempia' näissä
jutuissa, kuin jonkun muun maalainen?
Johtuuko meidän maamme pienestä väkiluvusta ja pienistä
kaupungeista/kylistä joissa aina tilaa löytyy. :)




P. S. Ja tosiaan täällä meilläpäin on tapana tuoda ja viedä lapset kouluun. Toki jonkun verran on itsenäisesti kulkevia. Kaikista mieluiten mekin kuljemme kouluun fillarilla ja ajan lasten kanssa aamuisin tiettyyn kohtaan josta jatkavat sitten keskenään. Nyt talvella ja sadeilmalla olemme turvautuneet autokyytiin.


4 kommenttia:

  1. Minusta näyttää, että nuo pysäköintiongelmat koulujen läheisyydessä eivät johdu kansallisuudesta tai kansallisista ominaisuuksista. Lähes kaikilla täällä on autoissaan saksalainen rekisterikilpi vaikka ajaja on mistä tahansa maailman kolkasta kotoisin. Ongelmat ovat tuttuja ympäri Saksaa koulujen läheltä.Tunnettua on myös nuorten vanhempien itsekeskeisyys, ajattelemattomuus, muista piittaamattomuus ja röyhkeys.Monet ajaisivat vaikka koulun välituntipihaan tai luokan ovelle asti, jos se olisi mahdollista. Jotkut opettajatkin ovat työlääntyneitä siihen, että vanhemmat paapovat lapsiaan eivätkä usko, että heidän "pikkuisensa" osaa aamulla kävellä yksin ulko-ovelta tai jopa luokan ovelta omalle tuolilleen asti, kantaa itse rppunsa ja riisua anorakkinsa.Siinä pitää sitten vielä "nopeasti" mokottaa opettajalle tai kysyä "varmuuden vuoksi" asiaa, jonka on lukenut opettajan lähettämästä tiedotuskirjeestä.Ei siinä sitten mitenkään satu huomaamaan, että oma auto haittaa muita tai jopa koulubussia. MINÄ ENSIN! Joidenkin alakoulujen oveen on teipattu iso kyltti, missä lukee selvästi, mihin asti sopii tulla saattamaan ja odottamaan lasta, mutta kaikki eivät silti sitä huomaa. Ongelmat ovat moninaisia. Jotkut - varsinkin vanhat- koulutalot ovat liikenteellisesti hankalissa paikoissa ahtailla sivukaduilla tai vaarallisten pääteiden varsilla. Poliisit valvovat mahdollisuuksiensa mukaan liikennettä koulujen lähellä, esim. "peltipoliisit" 30 km/t rajoituksilla, tekevät ratsioita, istuvatko koululaiset turvatuoleissa turvavyöt kiinni. Sekin tahtoo "unohtua" aamukiireessä.Poliisi, Verkehrswacht, autoliitot ja koulut tekevät parhaansa liikenneturvallissuden eteen, valistavat ja opettavat vanhempia ja antavat lapsille liikenneopetusta.Joillakin on vain kovin lyhyt muisti, huoh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi pitkästä ja kattavasta kommentista, jälleen kerran. :) Mutta on se liikenne kyllä aika hurjaa siellä koulun lähellä...Toivottavsti ei käy mitään pahemmin.

      Poista
  2. Kyllä meillä Suomessakin osataan tuo juttu. Vanhemmalla tyttärellämme ei ole ajokorttia ja mies muualla paikkakunnalla töissä, joten toimin aika paljon kuljettajana. Poika haetaan eskarista ja koulu on Turussa pienen sivukadun päässä. Eteenkin nyt, kun lunta on tullut reilusti ja kaupungissa on aurattu tai ei, ovat kadut ja parkkiruudut tosi ahtaita ja huonossa kunnossa tai sitten lumikasa on parkkiruutujen tilalla. Siinä ongelma sitten jo onkin ja ihmiset parkkeeraavat, miten itselle parhaaksi näkevät. Iltaisin koulussa pidettäville kansalaisopiston jumppa- ym tunneille mentäessä on auto mieluusti saatava kynnykselle asti. Italiassa taas voi aina hauskasti laittaa hätävilkut päälle, parkeeroida keskelle katua toisen auton viereen ja käydä pikaisesti asioilla. Välillä torvet soivat, mutta sehän on maan tapa. Toisia haittaa toisia ei 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti Italiassa hieman erilainen tämä autoilu- parkkeerauskulttuuri. :D Mutta tosiaan lumivallit teiden varsilla vaikeuttavat tilannetta entisestään. Vähemmän paikkoja, kapeammat tiet jne. Mutta kuitenkin ihmisten vaan pitäisi jaksaa etsiä vaikka sitten kauempaa paikka ja jättää auto siihen. Ettei sitten käy mitään ikävää.

      Poista