keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Pakastimentyhjennyspiirakka (vadelmia+mansikoita)



Meidän jääkaappi on pieni ja pakastin vielä pienempi. Edellisissä kodeissa meillä on ollut tilaa kakkosjääkaapille tai -pakastimelle. Mutta ei ole ollut tässä asunnossa. No se tarkoittaa yleensä sitä, että ostetaan useammin, mutta vähän kerrallaan. Meidän pakastin on ollut jo kauan aikaa täynnä leipää, vihannessekoituksia ja jäätelöpuikkoja. Sinne ei mahdu yhtikäs mitään ennen kuin leivät on syöty ja jätskit ahmittu. Löysin sattumalta tämän Kinuskikissan reseptin ja kappas vain, sain vajaan pussin mansikoita sekä vadelmia pois pakkasesta. Tuli tila tarpeeseen. 

Tätä kannattaa kokeilla, herkullista ja helppoa. Tässä kerkiää paistaa vielä monet piirakat ennen kesän uusia marjoja. :)

Ohje, KLIK!

 

tiistai 9. huhtikuuta 2024

Leipähullut saksalaiset

Ei ole voileipää eikä sämpylää nenän edessä, kun tätä postausta kirjoitan. Eli pitäisikö ensin tehdä pieni välipala ennen kuin lähden purkamaan tätä aihetta...

Olen huomannut saksalaisten leipärakkauden ja eihän siinä mitään pahaa ole. Voisi olla paljon huonompiakin intohimon kohteita.

  • Eräs ystävätär tilaa joka viikko itselleen leivän luomukaupasta (=Bioladen, niitä on täällä varsin paljon). Hän ajaa toisesta kaupungista asti hakemaan sen. Vaikka lähempänä sijaitsisi varmasti kymmenen leipomoa ja viisitoista ruokamarkettia. Mutta ne muut eivät kelpaa, leivän pitää olla juuri tämä tietty! Eli laatu ja maku ratkaisee, ei sijainti.
  • Ja itseasiassa tiedän toisenkin henkilön joka suosii tämän luomukaupan leipiä...Eivätkä varmasti ole ainoat.
  • Jos aamupalalla mielii kunnon sämpylöitä, mutta ei tee mieli kiskoa housuja jalkoihin, apuun rientää sämpylätaksi eli Brötchen-Taxi. Eli saat tuoreet leipomukset suoraan ruokapöytään astumatta itse kodista ulos. En ole koskaan itse kokeillut, olen vain kuullut ja lukenut. Mutta idea on aika mahtava! Lieferando & Wolt tuo illallisen ja Brötchen-Taxi aamupalan.
  • Saksalaisen leipä-insituutin mukaan Saksassa myydään päivittäin 3000 erilaista leipää ja leivonnaista. Ja Saksan vanhin keipomo on kuulemma 450 vuotta vanha? Huh! Siinä on keritty leipoa jos jonkinlaista ja kokeiltu kaikki reseptit.
  • Ja hei, miten sanotaan saksaksi iltapala? Abendbrot, iltaleipä. Aiemmin iltaruoka on ollut monesti pelkkä voikkari kinkkusiivulla siitä tämä nimitys. Lounalla on syöty lämmin ruoka ja illalla vain jotain pientä. 
  • Tunnen henkilön (ei saksalainen) joka oli hieman loukkaantunut naapurilleen joka oli iltapalalla tarjoillut voileipiä ja teetä. Hän oli odottanut jotain täyttävämpää ja ruokaisampaa. Hän ei ollut vaan ymmärtänyt, että naapuri oli kirjaimellisesti tarkoittanut tarjoavansa iltapalaksi leipää.


The bread and baking traditions of Germany have been shaped by the geography and climate of the individual regions, as well as by the country’s eventful history. From the famous soft pretzels to nutritious wholemeal and rye-wheat bread all the way to rusks and pumpernickel, Germany has bread to suit every taste. It is produced using a wide variety of grains – chief among them wheat, rye and spelt – and methods handed down through the generations. Those who prefer their baked goods somewhat sweeter are also spoilt for choice, with Hamburg’s franzbrötchen pastries, Berlin’s doughnuts and the internationally acclaimed stollen cake from Dresden just some examples of what’s on offer. Lähde: www.germany.travel


Tämä leipäintoilija menee laittamaan leipää ja teetä lounaaksi. ;) 

torstai 4. huhtikuuta 2024

21 faktaa Saksasta

Hyvää huomenta! 

Tällä kertaa opitaan jotain pientä Saksasta. Näin tämän postauksen tänään Facebookissa ja päätin jakaa ne myös teille. Alkuperäinen oli englanniksi ja Google-kääntäjä suomensi ihan suht koht hyvin. ;) 

Ja tässä ne tulevat:

1. Saksa koostuu 16 liittovaltiosta, joilla kullakin on oma perustuslakinsa, hallitus ja tiettyjä autonomisia toimivaltuuksia.

2. Maa on pinta-alaltaan Euroopan seitsemänneksi suurin ja sen väkiluku on suurin kaikista EU-maista.

3. Saksa tunnetaan runoilijoiden ja ajattelijoiden maana ("Das Land der Dichter und Denker") sen rikkaan kirjallisen ja filosofisen perinnön ansiosta.

4. Veljekset Grimm, Jacob ja Wilhelm, olivat saksalaisia ​​akateemikkoja, jotka keräsivät ja julkaisivat kansanperinnettä 1800-luvulla ja popularisoivat tarinoita, kuten "Tuhkimo", "Sammakkoprinssi" ja "Hansel ja Kerttu".

5. Joulukuusi (Tannenbaum) -perinne sai alkunsa Saksasta 1500-luvulla. Siitä tuli maailmanlaajuisesti suosittu 1800-luvulla.

6. Maailman vanhin tunnettu panimo, Weihenstephan Abbey, sijaitsee Baijerissa, Saksassa ja on toiminut vuodesta 1040 jKr.

7. Autobahn Saksassa on kuuluisa osistaan ​​ilman nopeusrajoituksia. Suositeltuja nopeusrajoituksia on kuitenkin olemassa, ja monilla osilla on tiettyjä nopeusrajoituksia.

8. Saksa on maailman johtava tekniikan toimittaja ja valmistaa yli kolmanneksen maailman tuuliturbiineista.

9. Maassa on vahva perinne "Kaffee und Kuchen" (kahvi ja kakku), joka muistuttaa brittiläistä teeaikaa, erityisesti sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

10. Berliinin Zoologischer Garten on Saksan vanhin eläintarha ja siellä on maailman suurin lajivalikoima.

11. Saksa oli ensimmäinen maa maailmassa, joka otti käyttöön kesäajan (DST= Daylight saving time) vuonna 1916 säästääkseen energiaa ensimmäisen maailmansodan aikana.

12. Gutenbergin Raamattu oli ensimmäinen suuri kirja, joka painettiin massatuotettua liikkuvaa metallikirjainta Euroopassa. Se merkitsi "Gutenbergin vallankumouksen" alkua ja painetun kirjan aikakautta lännessä.

13. Albert Einstein, yksi historian kuuluisimmista tiedemiehistä, syntyi Ulmissa Saksassa vuonna 1879.

14. Oktoberfest Münchenissä on maailman suurin Volksfest (olutfestivaali ja matkakohde). Nimestään huolimatta se alkaa itse asiassa syyskuun lopulla ja kestää lokakuun ensimmäiseen viikonloppuun.

15. Saksan Schwarzwald tunnetaan tiheistä, ikivihreistä metsistään ja maalauksellisista kylistään. Se yhdistetään usein Grimmin veljesten satuihin.

16. Saksa on yksi maailman johtavista kirjamaista, ja se julkaisee vuosittain noin 94 000 kirjaa.

17. Adventtikalenterin perinne syntyi Saksasta 1800-luvulla.

18. Maailman ensimmäinen aikakauslehti julkaistiin Saksassa vuonna 1663, nimeltään "Erbauliche Monaths Unterredungen".

19. Berliinin muuri, joka rakennettiin vuonna 1961, jakoi Berliinin fyysisesti ja ideologisesti itään ja länteen, kunnes se kaatui vuonna 1989.

20. Fanta on peräisin Saksasta toisen maailmansodan aikaisten kaupan rajoitusten seurauksena, mikä vaikeutti Coca-Cola -siirapin tuontia.

21. Neuschwansteinin linna Baijerissa inspiroi Disneylandin Prinsessa Ruususen linnaa (Slreping Beauty Castlea). Baijerin Ludwig II tilasi sen kunnianosoituksena Richard Wagnerille.



Oliko joku kohta täysin uutta tietoa sinulle? :)

tiistai 2. huhtikuuta 2024

Merkkiuskolliset saksalaiset

Heippa hei, mitä kuuluu? Tästä aiheesta olen halunnut kirjoittaa sanan tai pari. Tai ainakin sivuta aihetta jossain aiemmassa postauksessa. Mutta nyt oli sitten ilmeisesti oikea aika, kun tämä juttuidea putkahti taas mieleeni. En tiedä  jostain vain muistin tämän.

(En tietenkään sano, etteikö suomalaisilla voisi voisi ihan samankaltaisia taipumuksia kuin saksalaisilla.)

Kun saksalainen ostaa auton, se on aina saman merkkinen. Volkswagen-kuskin syvä fanitus siirtyy sukupolvelta toiselle ja koko suku ajaa samankaltaisia autoja. Jos työskentelet autoliikkeessä tai autotehtaassa, se rakkaus tiettyä merkkiä kohtaan on vieläkin suurempi.

Minun mieheni tietää saksalaisen miehen kenen isä työskenteli autotehtaassa vuosia. Tällä miehellä on kuulemma vieläkin autoetu ja hänen poikansa on jatkanut perinnettä ja kurvailee saman merkkisellä menopelillä. Perheen kasvaessa autoa ei tietenkään vaihdeta. :D Tämä ei ole ainoa auto-esimerkki joita olen kuullut.

Tiedän kokemuksesta ja olen kuullut asiasta tehneen myös kyselyitä, että saksalaiset todella pitäytyvät kotimaisissa merkeissä. Toki, se on mielettömän hyvä juttu! Saksalaiset ovat lojaaleja tutuille tuotteille eikä niitä hevillä korvata. Hajonneen Bosch-jääkaapin tilalle käydään ostamassa samanlainen.

Tapaamme entisiä naapureitamme varsin usein, esim. grillijuhlien merkeissä. Ja olemme tunteneet heidät jo aika kauan. Eli tunnemme heidät jo melkein läpikotaisin. ;) Kun grillijuhlissa tai syntymäpäiväkemuissa mieheni nappaa korista pullon, on se aina sitä samaa olutmerkkiä. Mies tuo joskus tullessaan jotain muita juomia ja naapurimme maistelevat mielellään. Mutta nämä meidän ex-naapurimme tietävät jo tarkalleen mistä pitävät ja siinä sitten pysyvät. 

Se on oikeasti aika mukavan tuntuista, että jotkut asiat eivät muutu. Koko aika ympärillä on liikaa kaikkea häslinkiä, on hyvä, että on jotain pysyvää. Edes se olut. ;)

Tämä ei varsinaisesti tähän liittyen, mutta kerronpa nyt kuitenkin. Eräs tuntemani saksalainen rouva on asunut meidän pikkukaupungissa70-luvulta lähtien. Hän kertoi ettei ole koskaan vieraillut yhdessä kaupungissa, joka on ihan tässä meidän lähellä. (Ja tässä mielenkiintoisessa kaupungissa on piipahtanut ihan varmasti kaikki muut tuntemani henkilöt!!!) Hän on muuten kyllä innokas reissaaja. Vuoden alussa hän matkusti Aasiaan. Mutta kotimaassaan hän pitäytyy tutussa ja turvallisessa. :)


Mitä ajatuksia tämä sinussa herätti? Ja miten sinun pääsiäisen vietto sujui?


sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Pääsiäisen juustokakku

Hyvää pääsiäistä sinne jokaiselle. Mitä on ollut ohjelmassa ja mitä olette valmistaneet ruoaksi? Yksi hyvä ystävä kertoi valmistaneensa karitsaa ja tehneensä pihatöitä. Lapsuusajan ystävä on ollut parisuhdematkalla Virossa ja herkuttelemassa Tallinnan ravintoloissa. Ja eräs toinen ystäväpariskunta on ollut lomailemassa Vuokatissa. Eli kaikenlaisia pääsiäisenviettotapoja. Tykkään, että jokainen tekee juuri sitä mistä nauttivat.

Me olemme olleet pääsiäisen kotona (lyhyt Suomi-visiitti tässä välissä) emmekä suunnitelleet mitään sen suurempaa. Kuten aiemmin kirjoittelin, olemme olleet monena vuotena pääsiäisenä reissun päällä. Ja tänä vuonna toisin. Kivaa vaihtelua tämäkin. (Ja minulla on töitä huomenna...)

Me emme valmista koskaan lammasruokia joten tämäkään pääsiäinen ei ollut poikkeus. Menimme kaikkien ruokalempparilla ja valmistimme wrappeja. Jokainen sai täyttää tortillan mielensä mukaan ja syödä sai niin monta kuin jaksoi. Minä tulin aivan täyteen kahdesta. Eli se toinen olisi pitänyt jättää syömättä...

Vaikka mitkään kaupat eivät pääsiäisenä olekaan auki, mutta kahvilat sentään saavat ovat! Eilen ajelimme lähikaupunkiin ulkoilemaan ja auringonpaisteessa kävelyn jälkeen oli kiva piipahtaa itsellemme uuteen paikkaan juomaan kahvit ja limut.

Miehen ja pojan valmistamaa juustokakkua jälkiruoaksi. Tämä oli lasten toive! Ja aina ihan yhtä hyvää. Aldin luomupensasmustikoita päällä ja kakun alla sukulaisilta peritty kaunis jalallinen kakkuvati.

















Mikä oli teidän jälkiruoka tänä pääsiäisenä?


perjantai 29. maaliskuuta 2024

Hyvää pääsiäistä 2024!

Heipä hei taas pitkästä aikaa! Onko tästä tullut joku muoti-ilmiö, että jään silloin tällöin blogitauolle vaikka ei ole mikään tarkoitus olla postaamatta. Elämä vain vie mennessään, touhut, hommat ja kotiasiat. Minun on oikeasti nyt skarpattava vähäsen...

Me olemme olleet hieman reissun päällä, mutta pääsiäistä vietämme kyllä kotosalla. Koko porukka koolla ja tiedossa ruoanlaittoa yhdessä. Ehkä treffaamme kavereita sekä ulkoilemme. Nyt ainakin aurinko paistaa ja pikkulenkki tekisi oikein hyvää.

Aamiaispöydässä oli pehmeää leipää, teetä, kahvia, pikkuporkkanoita, kalkkunaleikettä, juustoa ja omenamehua. Söimme kynttilänvalossa ja otimme ihan rauhallisesti.






Narsissiasetelma on ystävältä.

Munakoristeen olen saanut suomalaiselta ystävältä pari vuotta sitten.

Kynttilät hankin DM:stä.




Virkattu koriste on myös eräältä toiselta ystävältä. 
Hän on taitava käsistään.




Tulilatva-asetelma on myöskin ystävältä. Ei siis kukaan yllä mainituista.

Ja kanakoristeet ovat vanhat, sanotaan nyt, että 18 vuotta vanhat.



 


HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ!


perjantai 8. maaliskuuta 2024

Naistenpäivä 2024

 














 


HYVÄÄ NAISTENPÄIVÄÄ KAIKILLE NAISILLE 
SIELLÄ RUUDUN TOISELLA PUOLEN!

Tämä naistenpäivä ja perjantai on alkanut oikein mukavasti. Olen ollut aamulla ulkoilemassa ystävättären kanssa ja sen jälkeen kahvilla tutussa paikassa ja paikalla monia muitakin meidän tuttuja. Jutun juurta piisaa joka kerta kun tapaamme ja tänään oli oikein hauska tunnelma. Kuvissa esiintyvät gerberat sain minun lenkkikaveriltani. Ihana väriloisto ja lupaus värikkäästä keväästä! 

Tänään onkin vähän tuulinen päivä ja toivottavasti huomenna on hyvä ilma koska tapaamme meidän naapureitamme. Katsotaan mitä hauskaa keksimme....

Hauskaa viikonloppua!