torstai 11. joulukuuta 2025

Joulukalenteri 2025, 11. luukku: Mustikkajuustokakku (uunissa)












Kun kutsu kävi pikkujouluihin ja juhlien järjestäjät pyytivät kaikkia vieraita tuomaan jotakin, oli mielessäni oitis juustokakku. Kun sain vielä tietää, että heidän tilaamansa kakut eivät ehtisi juhliin (aikatauluvirhe) oli entistäkin selkeämpää, että minä toisin tullessani jotain jälkiruokaa. Tämän saman pariskunnan juhliin olen aiempina vuosina vienyt mm. joulu- sekä savulohitorttuja

Juustokakku on aina hyvä valinta koska sen voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja maistuu yleensä aina kaikille. Eri versioita on myös pilvin pimein. Tämä resepti mustikoineen toi mieleeni Suomen ja sen takia tämän valitsin. Monella on varmasti pakastin pullollaan mustikoita. Minä jouduin turvautumaan marketin pakastimeen.

Kultaiset marsipaanikoristeet toivat arvokkuutta pikkujoulujälkiruokaan. :)


Pohja
160 g digestivekeksejä (gluteeniton käy myös)
75 g voita tai margariinia


Täyte
500 g maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
1 dl kermaa
1 sokeria
3 kananmunaa
1/2 dl maissitärkkelystä (perunajauhokin varmasti käy)
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu

Koristeraidat
1 dl mustikoita
ripaus sokeria maun mukaan

Päälle
Marjoja ja marsipaaniruusuja


Sekoita hienonnettujen keksien joukkoon sulatettu rasva. Painele seos leivinpaperilla vuoratun  irtopohjavuoan ( 24 cm) pohjalle, joka on voideltu. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita tuorejuusto sekä maitorahka keskenään ja lisää muut aineet joukkkoon. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja kaada vuokaan. 

Sulata mustikat ja lisää niiden joukkoon sokeria. Soseuta sauvasekoittimella. Lusikoi mustikkasosetta kakun päälle. Jos halut marmorikuvion pidä veistä kohti suorasti kakun pintaan nähden ja vedä sillä kuvioita. 

Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 50 minuuttia. Koristele jäähtynyt kakku marjoilla sekä marsipaanikoristeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti