Mitäs nyt aiheesta osaisin kirjoittaa? Ehkä en muista ihan kaikkia yksityiskohtia kouluun hakemiseen liittyen ja varmasti kaupunkikohtaisia erojakin löytyy (tai osavaltioissa erilaisia käytäntöjä), mutta kirjoitanpa ylös kaikkea mitä itselleni muistuu mieleen. Eroja Suomen ja Saksan välillä varmasti on. Itsehän en tiedä kuin omat muistoni vajaan 30 vuoden takaa, kun olen kouluni aloittanut... ;) (Apua, onko siitä jo niin kauan??)
Koulu aloitetaan sinä vuonna kun lapsi täyttää 6 vuotta. Toki, jos päiväkodissa tai koulun haastatteluiden yhteydessä ilmenee sellaisia seikkoja, että lapsen olisi parempi aloittaa hiukan myöhemmin, toki lapsi saa aloittaa vuoden myöhemmin. Erillisiä esikouluja ei ole, mutta esim. meidän mukulat kävivät päiväkodin viimeisenä vuotenaan läpi asioita joita esim. Suomen esikoulussakin kävisivät, numeroita, aakkosia, geometriaa. Lasten päiväkodissa ne vanhimmat eli 5-vuotiaat aloittivat yhdessä n. vuotta aiemmin ennen koulun alkua käymään läpi asioita jotka sitten helpottaisivat koulun alkua.
(Näin olen myös ymmärtänyt, että lapsen syntymäkuukausi vaikuttaisi koulun aloittamisvuoteen. Eli, jos lapsi on täyttämässä 6-vuotta vasta loka-marras-joulukuussa koulunaloittamista voi siirtää vuodella. Tosin lapsi 'saa' aloittaa koulun, mutta pakkoa ei ole. Ja näin olen käsittänyt myös, että Saksassa on koulupakko, lapset haetaan vaikka poliisin avulla tunneille, jos ei heitä ole näkynyt vähään aikaan... )
Joissakin kouluissa on myös Schule-Kindergarten, koulu-päiväkoti, jota kai voisi kutsua sitten esikouluksi. Sinne hakeutuvat lapset jotka olisivat iän puolesta menossa ensimmäiselle luokalle, mutta tarvitsevat vielä tukea erinäisissä asioissa tai ehkäpä sosiaalisissa taidoissa. Ovat siis osana koulua, mutta opetus on enemmän päiväkotimaisempaa eivätkä käy läpi varsinaisia kouluaineita.
Koulu määräytyy kotiosoitteen mukaan. Saimme varmasti reilu vuosi sitten ensimmäiset koulupaperit ja kotiin tulleessa kirjeessä kerrottiin haastattelupäivä. Lasten ei tarvinnut olla erityisen mukavalla juttutuulella, koska ainakin meidän kohdalla minua haastateltiin enemmän ja opettajilla oli paljon taustatietoa lapsista. Seuraava kouluhaastattelu olikin tänä keväänä ja siihen sisältyi myös lääkärintarkastus. Ollesssani toisen lapsen kanssa lääkärin tykö, toinen kävi läpi erilaisia tehtäviä opettajan johdolla. Ja sitten toisinpäin. Lääkäri on aina valtion määräämä, eikä tule paikkakunnalta (näin ymmärsin), toisaalta voi olla harmikin, koska näin ollen sen hetkinen lapsen haluttomuus tehdä tehtäviä tai vastata kysymyksiin voi vaikuttaa lääkärin lausuntoon lapsen koulun aloittamisen suhteen. Toki viimeinen sana on rehtorilla, mutta silti, olisi mukava, jos lapsi olisi tehtävien teossa sekä haastattelussa reippaalla tuulella. :)
Info-illassa vanhemmille kerrottiin yleisiä kouluasioita ja mitä aineita ensimmäisellä ja toisella luokalla tultaisiin käsittelemään. Esiteltiin myös kirjat jotka vanhemmat joutuvat tilaamaan itse, samoin koulutarvikkeista tulee kotiin kattava lista ja kaiken joudut hoitamaan itse. Osan kirjoista ostamme lapsille omaksi, mutta joitakin kirjoja lainaamme (sekin maksaa, mutta vähemmän kuin ostaminen) koulusta. Lastemme opettaja päiväkodissa sanoi, että lainaaminen on kelpo vaihtoehto, toki kirjoista täytyy pitää hyvä huoli...*huoh* Noh, ainakin lapset oppivat huolehtimaan tarvikkeistaan ja oppikirjoistaan! Illan aikana saimme tutustua oppimateriaaliin ja ymmärsin, että joillekin tarvikkeille on varattuna varsin lyhyt aika niiden ostamiseen...tämä kohta jäi itselläni vielä hieman pimentoon, mutta luotan siihen, että kotiin lähetetään kirjeitä joka asiasta kuten tähänkin asti on tehty.
Illan aikana kävimme myös läpi millaisia asioita vanhempain toimikunta hoitaa, minkälaisia 'tehtäviä' eka luokkalaisten vanhemmille tulee sekä turvallisuusasioita. Seuraavassa postauksessa voin käydä läpi Schulranzen'in oston sekä Schultüten askartelun, molemmat uppo-outoja suomalaisille....ehkäpä. ;)
Mukavaa viikkoa,
minä lähden kohta hammaslääkäriin, IIIIIIK!!