torstai 4. helmikuuta 2021

Leivonnaisia (saksalaisista leipomoista)

Heipä hei, mitä torstaiaamuun kuuluu?


Ja kuten otsikosta näkee, listataanpas hieman ihania leivonnaisia joihin olen täällä Saksassa törmännyt, näin Runebergin päivän kynnyksellä. :)


  • Schwarzwälder Kirschtorte (Schwarzwaldin kirsikkakakku) on ihana suklaapohjainen, kirsikoilla/kirsikkahillolla täytetty kakku. Hillo taitaa löytyä suomalaisista ohjeista, kun perinteisissä saksalaisohjeissa mainitaan lasipurkeissa myytävät säilykekirsikat. Kakku kostutetaan kirsikkamehulla, koristellaan (tietty) kirsikoilla sekä suklaaraasteella. Nams!
  • Stachelbeertorte (karviaismarjakakku) tästä en tiedä kuinka perinteinen resepti tämä on. Mutta netin kautta löysin ainakin paljon ohjeita ja jokaisessa kaupasta löytyy säilykekarviaisia. Ja olen syönyt luvattoman hyvän makuisia tässä vuosien varrella. Kakun päällä on komea kerros marenkia sekä mantelilastuja. Sisällä paksu kerros karviaismarjatäytettä. Tämä on minun lemppari!
  • Fantakuchen (fantakakku/appelsiinilimukakku) on lastenjuhlien kestosuosikki. :) Mitä minä olen nähnyt niin kakku leivotaan uunipellille ja koristellaan tomusokerikuorrutuksella (tomusokeri + Fanta). Ja jotta nimeksi voi antaa 'fantakakku' taikinan seassa on myös tätä alunperin saksalaista appelsiinilimua. Mokkapalat, mutta ei kuitenkaan. ;)
  • Berliner/Pfannkuchen (munkki) maistuu vauvasta vaariin! Pfannkuchen nimitystä käytetään Berliinissä ja Pohjois-ja sekä Länsi-Saksassa enemmän Berliner-nimeä (näin olen ymmärtänyt). Hillosilmä, paljon tomusokeria ympärillä ja pehmeä taikina. Etenkin karnevaaliaikaan syötävä saksalainen munkki on paljon pehmeämpi kuin suomalainen vastaava. 
  • Donauwellen- (Tonavan aallot) leivosta olen syönyt kahvilassa monesti tietämättä tämän nimeä. (En ole ilmeisesti osannut lukea mitä vitriinin pikkukyltissä lukee ;)) Tässäkin leivonnaisessa on saksalaisten rakastamia kirsikoita. Ohuen suklaakuorruksen alla on vaniljavanukas ja pohjalla oleva kakkutaikina itsessään on kuin tiikerikakkua kirsikoilla.
  • Käsekuchen (juustokakku) on ihanan 'kermaisa'. Saksalaisissa ohjeissa juustokakku tehdään rahkasta. Tai Schichtkäsestä joka on eräänlainen rahkan tyyppinen tuorejuusto. Omaan makuuni saksalainen juustokakku on pehmeämpi koostumukseltaan. Jos taas Saksassa törmää leipomon tiskillä Cheese cake'n se on sitten se 'amerikkalainen juustokakku' tuorejuustolla.


Jatketaan aiheesta vaikka joskus toiste, 
kun tulee taas kahviloissa istuttua ja 
maisteltua itselleen uusia juttuja. Ja 
kyllähän tähän maailmaan herkkuja mahtuu. 
;)

















2 kommenttia:

  1. Kiva oli lukea saksalaisista leivonnaisista! Osa on tuttuja, osa ei. Hyviä ovat, mutta aika suuria aina. Kirsikat kruunaavat ilmeisesti saksalaiset leivonnaiset, sillä niin useissa niitä on.
    Mukavaa sunnuntai-iltaa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksalaiset pitävät kirsikoista todella paljon. :D Suomessa asuessa kirsikat eivät näytelleet niin suurta osaa kesäisin kuin täällä asuessa. Ja totta! Kahviloiden kakkupalat ovat suuria. Yhdestä riittää kahdelle. :D

      Poista