keskiviikko 15. helmikuuta 2023

Roskien lajittelu Saksassa

Heippa vaan! Nyt hieman asiaa kierrätyksestä yms.


Kun asuimme vielä omakotitalossa takapihallamme majaili muutama eri värinen roskasäiliö. Yksi oli varattu pahville sekä paperille, yksi biojätteelle ja se kolmas sekajätteelle. Säiliöitä on eri kokoisia. Joten kuusilapsiselle perheelle järjestetään isommat säiliöt kuin sinkulle. Oman kunnan Rathaus vai mikä Bürgerbüro se nyt onkaan, hoitaa asiat ja saat hyvät neuvot sieltä. :)


  • Biojäte tuli aina aika täyteen, koska sinne tuli kaadettua myös leikattua nurmea tai haravoituja lehtiä. Siis kohtuudella tietysti! Banaaninkuorien ja nuutuneiden tulppaanien joukkoon ei saa heittää kuitenkaan ihan kaikkea mitä keittiöstä päätyy jätteeseen. Kompostoinnista en osaa kyllä yhtään sanoa, että kuinka paljon sitä harrastetaan. Pitääkin seuraavalla kerralla käydä kurkkimassa kaverin takapihaa, että mitä sieltä löytyy.
  • Jos se kotipihan pahviroskis täyttynee liian nopeasti ennen tyhjennyspäivää, voit käydä viemässä ne pahvilootat erillisiin kierrätyspaikkoihin. Ja huonekalua ostaessa katso, että sohvan kuljettajat muistavat ottaa roskat mukaansa. Liikkeillä on kuitenkin isot kierrätyslaatikot. 
  • Metallitölkeille ei ole samanlaista keräystä kuin vaikkapa Suomessa. Saksassa ne päätyvät muovin kanssa samaan keräyspussiin.
  • Samaan syssyyn tonnikalapurkkien kanssa laitetaan muovipussit, alumiinifoliot, ruokapakkaukset, styroksit jne. Oikein kovasti likaiset pakkaukset kuuluvat sitten sekajätteen joukkoon.
  • Lasille löytyy 3 erillistä keräyslaatikkoa: ruskea, vihreä ja väritön. Monesti näiden läheisyydestä löytyy myös tekstiilikeräys. Toki kierrätyskeskuksiakin löytyy, sinne voi myös käydä viemässä pieneksi jääneet vaatteet ja muut tarpeettomat. Hyväkuntoiset pääsevät vielä joku päivä hyviin uusiin koteihin.
  • Sunnuntaisin tai iltaisin on suotavaa, että ei käytäisi pudottelemassa niitä lasipulloja joista tulee kamala ääni. Eli suolakurkkupurkit kierrätetään arkipäivänä! :) (Joistakin lasipurkeista saa muuten pantin. Joten kannattaa olla tarkkana kuin porkkana!)
  • Roskistyhjennysaikataulun voi hakea Rathausista, printata netistä tai muistaa ottaa talteen, kun se tulee postitse mainosten mukana. (Allekirjoittanut on hävittänyt sen noin 10 kertaa...)
  • Käytetyt paristot voi viedä ruokakauppaan. Monesti se pieni keräysboksi löytyy liikkeen puolelta, joten samalla voi ostaa uudet tilalle ja mallikappalekin löytyy omasta takaa! Kätevää. Kun minun auton avain tai autotallin avaaja tarvitsee uutta paristoa, käyn pienessä elektroniikkakaupassa, jossa ystävällinen myyjä vaihtaa uuden ja vanha jää sinne. Ei tarvitse funtsia ison hypermarketin hyllyväleissä, että mitä sitä pitäisi ostaa.
  • Jos on tarvetta päästä eroon isommista tavaroista, vaikkapa rikkinäisistä huonekaluista tai muista, soittamalla oman kunnan jätehuoltoon saat tietoosi ajankohdan jolloin tavarat tullaan noutamaan etupihaltasi. Ilmoitat vain paljonko on tavaraa ja minkälaista, ja he järjestävät noudon. Suht koht hyvässä kunnossa olevat tai pientä korjausta vaativat esineet ja työkalut lähtevät ohikulkevien lenkkeilijöiden matkaan. :)

Tässä on varmasti monta samaa kohtaa kuin edellisessä postauksessa, joka käsitteli siis samaa aihetta. Pahoitteluni siitä. Mutta kuten sanoin aiemmin, että kertaus on opintojen äiti. 

Kivaa keskiviikkoiltaa sinne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti