torstai 4. huhtikuuta 2024

21 faktaa Saksasta

Hyvää huomenta! 

Tällä kertaa opitaan jotain pientä Saksasta. Näin tämän postauksen tänään Facebookissa ja päätin jakaa ne myös teille. Alkuperäinen oli englanniksi ja Google-kääntäjä suomensi ihan suht koht hyvin. ;) 

Ja tässä ne tulevat:

1. Saksa koostuu 16 liittovaltiosta, joilla kullakin on oma perustuslakinsa, hallitus ja tiettyjä autonomisia toimivaltuuksia.

2. Maa on pinta-alaltaan Euroopan seitsemänneksi suurin ja sen väkiluku on suurin kaikista EU-maista.

3. Saksa tunnetaan runoilijoiden ja ajattelijoiden maana ("Das Land der Dichter und Denker") sen rikkaan kirjallisen ja filosofisen perinnön ansiosta.

4. Veljekset Grimm, Jacob ja Wilhelm, olivat saksalaisia ​​akateemikkoja, jotka keräsivät ja julkaisivat kansanperinnettä 1800-luvulla ja popularisoivat tarinoita, kuten "Tuhkimo", "Sammakkoprinssi" ja "Hansel ja Kerttu".

5. Joulukuusi (Tannenbaum) -perinne sai alkunsa Saksasta 1500-luvulla. Siitä tuli maailmanlaajuisesti suosittu 1800-luvulla.

6. Maailman vanhin tunnettu panimo, Weihenstephan Abbey, sijaitsee Baijerissa, Saksassa ja on toiminut vuodesta 1040 jKr.

7. Autobahn Saksassa on kuuluisa osistaan ​​ilman nopeusrajoituksia. Suositeltuja nopeusrajoituksia on kuitenkin olemassa, ja monilla osilla on tiettyjä nopeusrajoituksia.

8. Saksa on maailman johtava tekniikan toimittaja ja valmistaa yli kolmanneksen maailman tuuliturbiineista.

9. Maassa on vahva perinne "Kaffee und Kuchen" (kahvi ja kakku), joka muistuttaa brittiläistä teeaikaa, erityisesti sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.

10. Berliinin Zoologischer Garten on Saksan vanhin eläintarha ja siellä on maailman suurin lajivalikoima.

11. Saksa oli ensimmäinen maa maailmassa, joka otti käyttöön kesäajan (DST= Daylight saving time) vuonna 1916 säästääkseen energiaa ensimmäisen maailmansodan aikana.

12. Gutenbergin Raamattu oli ensimmäinen suuri kirja, joka painettiin massatuotettua liikkuvaa metallikirjainta Euroopassa. Se merkitsi "Gutenbergin vallankumouksen" alkua ja painetun kirjan aikakautta lännessä.

13. Albert Einstein, yksi historian kuuluisimmista tiedemiehistä, syntyi Ulmissa Saksassa vuonna 1879.

14. Oktoberfest Münchenissä on maailman suurin Volksfest (olutfestivaali ja matkakohde). Nimestään huolimatta se alkaa itse asiassa syyskuun lopulla ja kestää lokakuun ensimmäiseen viikonloppuun.

15. Saksan Schwarzwald tunnetaan tiheistä, ikivihreistä metsistään ja maalauksellisista kylistään. Se yhdistetään usein Grimmin veljesten satuihin.

16. Saksa on yksi maailman johtavista kirjamaista, ja se julkaisee vuosittain noin 94 000 kirjaa.

17. Adventtikalenterin perinne syntyi Saksasta 1800-luvulla.

18. Maailman ensimmäinen aikakauslehti julkaistiin Saksassa vuonna 1663, nimeltään "Erbauliche Monaths Unterredungen".

19. Berliinin muuri, joka rakennettiin vuonna 1961, jakoi Berliinin fyysisesti ja ideologisesti itään ja länteen, kunnes se kaatui vuonna 1989.

20. Fanta on peräisin Saksasta toisen maailmansodan aikaisten kaupan rajoitusten seurauksena, mikä vaikeutti Coca-Cola -siirapin tuontia.

21. Neuschwansteinin linna Baijerissa inspiroi Disneylandin Prinsessa Ruususen linnaa (Slreping Beauty Castlea). Baijerin Ludwig II tilasi sen kunnianosoituksena Richard Wagnerille.



Oliko joku kohta täysin uutta tietoa sinulle? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti