lauantai 22. helmikuuta 2020

Lapsiperheen elämää Saksassa

Otsikko kertookin jo sen kaikkein olennaisimman, joten laitetaas heti listaa tulemaan:

(Nämä ovat meidän ja minun kokemuksiani asiasta, eivät kiveen hakattuja totuuksia jotka pätisivät kaikkialla. :))




  • Meidän muksut olivat pieniä taaperoita, kun muutimme Saksaan joten ihan pikkuvauva-ajasta minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Mutta täällä Saksassa valitset oman lastenlääkärisi ja jotkut käyvät jopa toisessa kaupungissa asti tarkastuksissa. Joko läheltä löytyvä lääkäri ei ota enää uusia asiakkaita tai sitten tykätään jostain toisesta vaihtoehdosta enemmän. Isompien lasten kanssa perhe voi käydä samalla lääkärillä, Hausarztin luona.
  • Kätilö on saksaksi nimeltään Hebamme jonka asiakas olet raskauden alusta vauvan syntymään asti. Ja joitakin viikkoja lapsen syntymän jälkeen hän vierailee äidin ja vauvan luona kotona. Ja häneltä saat neuvoja ja apua, jos jonkinlaista. Myöhemmin tarkatukset yms. hoidetaan siellä lastenlääkärin luona. Hebammepulaa on kuulemma toisinaan joten sen valinnan kanssa ei kannata pitkään vitkutella. 
  • Meidän muksut aloittivat päiväkodissa n. 3-vuotiaina ('yleensä' se aloitetaan 3-vuoden kippeillä). Meillä kävi säkä päiväkodin kanssa ja pääsimme lopulta sisään siihen paikkaan mitä ensisijaisesti toivoimme. Olimme saaneet paikan jo toisesta päiväkodista, mutta peruutimme paikkamme heti, kun tästä ykköstoiveesta tuli viestiä. Eli se kävi hyvin kivuttomasti loppujen lopuksi. En jaksa muistaa yhtään mitä päiväkotimaksut olivat, mutta hyvin inhmilliset ja saimme varmasti myös sisaralennusta. Aamupalat kotoa mukaan, mutta lounas tuli päiväkodin puolelta. Päiväkodilla oli paljon harjoittelijoita ja ne, vasta alaa opiskelevat nuoret olivat kyllä todella ihania hoitajia. Lasten päiväkotia aloitettiin laajentamaan meidän lastemme lähdömme jälkeen, joten saivat käydä 3 vuoden ajan kivan kokoisessa päiväkodissa ilman ylisuuria ryhmäkokoja.
  • Päiväkotien alle 3-vuotiaiden ryhmissä (Kinderkrippe, Krippe=kehto) voi olla lapsia n. 6 kk ikäisestä ylöspäin. Perhepäivähoitajaa kutsutaan Tagesmutteriksi. (Ja kyllä varmasti Tagesvatereitakin on olemassa ihan yhtä lailla. :))
  • Suomessa vesirokkorokotus ei kuulunut kansainväliseen rokotusohjelmaan, kun asuimme vielä Suomessa, joten muksut ovat saaneet ne täällä. Samoin hepatiittirokotus annetaan Saksassa.
  • Lain mukaan lapsella on 9 lapsuusajan lääkärintarkastusta: vastasyntyneestä esikouluikäiseen. (U1-U9, Untersuchnung) 
  • Tulevan kesänä meidän muksut saavat uusia rokotuksia tai rokotuksen tehostuksia. Eli hyvin meistä ja muksuista on pidetty huolta. :)
  • Kuten olen ennenkin maininnut saksalaiset ovat hyvin lapsiystävällisiä. Joka paikassa ojennetaan jotain ilmaista lapsille; leipomossa sämpylöitä, lihatiskillä leikkeleviipaleita, pizzeriassa ilmaisia jäätelöitä jne. jne. Aina on jossain jotain herkkuja tarjolla. Ja lasten tuottamat äänet ;) eivät haittaa vaan enemmänkin toisin päin. Kerran minulle sanottiin laskun maksun yhteydessä, että seuraavalla kerralla minun ei tarvitse pyytää lapsia olemaan hiljaa ja rauhassa ravintolassa. :D Eli olivat ymmärtäneet suomalaisen elekielen, kun olen yrittänyt rauhoitella väsymyksestä villiintyneitä muksuja.





Ettei postauksesta tule pitkää romaania niin jätetään nyt tähän ja joskus tarpeen vaatiessa kirjoitan uuden postauksen asioista joita en käynyt vielä lävitse.
Mukavaa viikonloppua!


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista oli lukea tätä postaustasi.
    Mukavaa sunnuntai-iltaa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidit tästä pienestä listasta :) Mukavaa tiistaita sinne päin!

      Poista