tiistai 28. helmikuuta 2017

Puhdas maanantai






Välillä tuntuu, että elämämme on varsin ruokavoittoista. Ei kai siitä pahoillaan pitäisi olla ja, jos ihan tosissani olen niin en ole varsinkaan. Enemmänkin kiitollinen hyvästä ruoasta, kuten pitääkin olla. Viime viikonloppu oli hyvin erityislaatuinen ja eilinen maanantaikin, siis ruoan osalta. 

Olimme sopineet jo hyvissä ajoin menevämme lauantaina yhdessä ystäväpariskunnan kanssa syömään, ilman lapsia. Tai oikeastaan miehet olivat töissä keskenään sopineet, kyllähän se minulle passasi. Olimme nimittäin miehen kanssa puhuneet, että joululomalla Suomessa taisimme olla viimeksi jossain ilman lapsia (siis 'iltamenoissa'), olemme kuitenkin perheen kesken menoissa mukana useasti. 

Perjantaina mies halusi lähteä kännykkäostoksille, hänellä oli jonkinlainen visio mielessään ostettavasta puhelimesta. Oli kuitenkin varsin myöhä, kun olimme valmiita, joten kiinalainen ruoka houkutti helppoudella. Lauantaiaamuna ostimme tarpeet lasagnea varten jota valmistaisimme lapsille, babysitterille sekä koko perheelle syötäväksi sitten sunnuntaina. Voisi sitten lähteä karnevaaleja katsomaan täydellä vatsalla eikä tarvitsisi olla kello kaulassa ja kiirehtiä menemään. 

Kun sunnuntaina olimme lähdössä kävellen kohti keskustaa ja paraatia katsomaan miehen työkaveri soitti ja kutsui syömään heidän kotiinsa. Lasagne odotteli jääkaapissa, mutta olihan se mukava lähteä. Ovat oikein mainioita kokkeja joten oli oikein mukava istahtaa valmiiseen ruokapöytään ja olimme hyvin iloisia kutsusta.

Maanantaina juuri koulusta päästyäni sain Whatsappi-viestejä tuttavaperheeltä. He halusivat kutsua meidät kanssaan syömään juhlaillallista, heidän kotiinsa. Ovat kreikkalaisia ja eilinen päivä oli heille juhlapäivä, nimeltänsä Katheri Deftera, ensimmäinen paastopäivä ennen pääsiäistä. Ruokapöytä olikin täynnä toinen toistaan herkullisempia kreikkalaisia ruokia ja olimme hyvin iloisia päästessämme kokemaan jotain erilaista. Ruoka oli maittavaa ja sitä oli hyyyyvin paljon. :)




Wikipedia: 

Clean Monday (Greek: Καθαρή Δευτέρα), also known as Pure Monday, Ash Monday, Monday of Lent or Green Monday, is the first day of Great Lent throughout Eastern Christianity and is a moveable feast, falling on the 7th Monday before Pascha.
The common term for this day, "Clean Monday", refers to the leaving behind of sinful attitudes and non-fasting foods. It is sometimes called "Ash Monday", by analogy with Ash Wednesday (the day when the Western Churches begin Lent). The term is often a misnomer, as only a small subset of Eastern Catholic Churches practice the Imposition of Ashes. The Maronite Catholic Church and The Mar Thoma Nasranis of India-Syro-Malabar Catholic Church are notable amongst the Eastern rites that employs the use of ashes on this day. 
Liturgically, Clean Monday—and thus Lent itself—begins on the preceding (Sunday) night, at a special service called Forgiveness Vespers, which culminates with the Ceremony of Mutual Forgiveness, at which all present will bow down before one another and ask forgiveness. In this way, the faithful begin Lent with a clean conscience, with forgiveness, and with renewed Christian love. The entire first week of Great Lent is often referred to as "Clean Week", and it is customary to go to Confession during this week, and to clean the house thoroughly.
Clean Monday is a public holiday in Greece and Cyprus, where it is celebrated with outdoor excursions, the consumption of shellfish and other fasting food, a special kind of azyme bread, baked only on that day, named "lagana" (Greek: λαγάνα) and the widespread custom of flying kites. Eating meat, eggs and dairy products is traditionally forbidden to Orthodox Christians throughout Lent, with fish being eaten only on major feast days, but shellfish is permitted in European denominations. This has created the tradition of eating elaborate dishes based on seafood (shellfish, molluscs, fish roe etc.). 





Eli 'puhtaana maanantaina' syödään mm. mereneläviä sekä 
vaikkapa linssi- ja papuruokia sekä sään salliessa lennätetään leijaa.




Miten ihmeessä sitä voisi opettaa kaksi 7,5-vuotiasta olemaan enemmän avoimempia kaikenlaiselle ruoalle? Eilen eivät halunneet maistaa edes leipää, vaikka yleensä ovat sellaisia leivän mutustajia. Meidät kutsunut aviopari oli jo menossa spagetin keittoon, kun huolestuivat lasten syömättömyydestä. Ilmoitin, että olemme hyvin otettuja kutsusta, ruoka on todella hyvää ja lasten on opittava jossain vaiheessa hieman avartamaan katsettaan. Aina ei ole jauhelihaa tai perunamuussia...

*huoh*

Sitä se välillä on, 
kai ne joskus oppii. ;)

Vanhemmat söivät kaikkea hyvällä ruokahalulla.






p.s. viininlehtikääryleitä, salaattia, simpukoita, friteerattuja mustekalanrenkaita, 
jättikatkarapuja jne. jne.

4 kommenttia:

 1. Varmasti ihania herkkuja olette saanneet syödä massut täyteen! Niin....lapset meillä olleet hyvin ronkeleita aina....haluavat erilaista ruokaa, eivät kuulma aina samaan...ja kun sitä tekee, niin kuuluu että miksi meillä on tälläistä ruokaa eikä vaikka just jotain jauhelihakastiketta ja makaroonia!!! *syvä huokasu*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :D Ei ole helppoa olla kokki ja äiti samanaikaisesti! ;) Miten mielyttää tiukka ruojkaraati kotona. Toisinaan lapset suostuvat sentään maistamaan jotakin uutta, mutta taitaa olla vain kotioloissa. Vieraisilla sitä aina hiukan jännitetään. Kuitenkin pyrin siuhen, että teen sitä ruokaa joka tuntuu sillä hetkellä parhaimmalta, sesonkia, jääkaapin ja pakastimen sisältöä unohtamatta. :)

   Poista
 2. Kiva päästä maistelemaan erilaisia ja eri maiden herkkuja!
  Lapset kyllä oppivat ajan myötä syömään hiukan oudompiakin ruokia, kunhan saavat maistella rauhassa erilaisia makuja. T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista