sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Koulujen väliset erot Suomi vs. Saksa

Minullahan ei tietysti ole kouluasioista kokemusta muuta kuin omat muistoni, lapsemme ovat aloittaneet koulutaipaleensa täällä Saksassa. Mutta tässä pientä listaa mitä ITSE koen olevani kouluissa eri tavalla täällä Saksassa kuin Suomessa. (Koulujutuista olen kirjoittanut mm. näissä, KLIK ja KLIK postauksissa)



  • Vanhemmat auttavat koululla paljon. Olen ollut lasten ja open mukana kulkemassa konserttiin koululta parin kilometrin päähän ja olen ollut auttamassa oppilaita jouluaskarteluissa ja mitähän vielä muuta...onhan noita ollut. :) Ja nyt viimeiset pari kuukautta olen autellut saksan tunnilla silloin tällöin parin muun äidin kanssa. Tiedossa on myös pian piparinleivontaa ja sinne pyydettiin vapaaehtoisia piparitalkoisiin muksujen kanssa.
  • Opettajat tai iltapäiväkerho-ohjaajat hemmottelevat lapsia välillä keksein ja karkein. Suut kuin Hangon keksi tulevat luokistaan välillä herkullista pipariaan mutustellen.
  • Ja jos opettajalla on ollut syntymäpäivä sitä on juhlittu luokassa pienellä mittakaavalla. Kun opettaja meni naimisiin lapset kutsuttiin opettajan toimesta raatihuoneelle onnittelemaan opettajaansa. Lapsille tarjoiltiin pillimehuja ja karkkia. Lapset pääsivät kuvaan opettajansa kanssa yms.
  • Monilla lapsilla on sellainen perässävedettä reppu. Eli tavisrepun näköinen koululaukku jossa on myös pohjassa renkaat ja laukun päältä voit vetäistä ulos vetokahvan. Hurjaa menoa välillä, kun lapset juoksevat rappuset alas laukkuaan perässä vetäen. :D Hurjaa kyytiä!
  • Lapsilla on harvemmin sijaisopettaja, jos opettaja on ollut kipeänä. Jos kuoro-ohjaaja on sairastunut lapset ovat leikkineet koulun pihalla iltapäiväkerho-ohjaajien valvonnassa tai sitten katselleet leffaa auditoriossa. Joskus kyllä muutenkin katsovat leffaa oppitunnilla, mutta silloin se kyllä on oikeasti liittynyt itse aiheeseen ja leffa ollut oikeasti opettavainen ei vain joku Pokemon. ;)
  • Ruokana koulussa on aina silloin tällöin pizzaa (ja jälkkäriksi jätskiä aika usein)! Se on aina margaritapizzaa jotta sitä voi syödä kaikki oppilaat. Koulussa ei myöskään koskaan tarjoilla sianlihaa, lihapullistakin mainitaan, että ovat 100 % nautaa.
  • Kesä tai talvi niin lapset leikkivät välitunneilla ilman takkia ja pipoa! Se on aina omaan silmääni niin hurjan näköistä! :D Miten ne pienet poloiset tarkenee. Meidän muksut ovat kyllä aika hyvin oppineet pikkuhiljaa edes näönvuoksi pukemaan sen takin vaikka auki olisi jäänytkin. ;) Onko joku muotijuttu vai jotain lasten leikkiä. Opettajat kauhistelevat asiaa samalla tavalla kuin minäkin, en ole ainoa siis.
  • Jos on hyvin liukasta ja jäistä niin koulu on pidetty kiinni. Niin on käynyt niin eka- kuin tokaluokallakin. En oikein tiedä tarkkaa syytä, pidetäänkö sitä turvallisuusriskinä esimerkiksi lapsille jotka kulkevat koulukyydillä. Me asuimme ennen aivan koulun naapurissa ja tällä hetkellä järkevän pituisen kävelymatkan päässä koulusta, mutta toki jotkut lapset tulevat hieman kauempaa busseilla.
  • Kun opettajia ja muuta koulun henkilökuntaa on jäänyt eläkkeelle koulussa on pidetty isoja juhlia.
  • Erään opettajan kuoltua koululla oli parin viikon ajan elävä kynttilä ja opettajan kuva esillä opetttajanhuoneen lähellä. Lapsilla oli myös mahdollista kirjoittaa kirje tmv edesmenneelle opettajelle. Asiasta oli puhuttu koulussa paljon.
  • Poikani luokalla oli kerran enkuntuntia pitämässä luokkakaverinsa vanhempi jonka äidinkieli on englanti. Tämä henkilö ei ole koulutukseltaan opettaja. Lapset olivat opetteleen lauluja ja loruja. Varmasti oppivat jotakin uutta verrattuna 'oikean' enkunopen pitämään oppituntiin. 
  • Kun sinulla on asiaa opettajalle ja kirjoitat hänelle kirjeen (olen kirjoittanut monesti) sen on oltava varsin virallinen. Heippaheit eivät kelpaa. Ja vain lasten sählyopea (keski-ikäinen mies) lapset kutsuvat etunimellä, kaikki muut ovat Frau Se tai Herr Tämä. 
  • Lasten luokilla on omat WhatsApp-ryhmät, toisessa ryhmässä on jopa ope mukana. Hän on kerran laittanut minulle viestiä WhatsAppin kautta, kun tiesi minun kyselleen eräästä asiasta. Pidin tällaista yhteydenottoa varsin erikoisena vaihtoehtona, hyvänä kyllä, mutta tiedän, että pitäisi joissain tilanteissa olla varsin virallinenkin.


Huomenna muksut taas koulunpenkille painamaan pitkää päivää...no ei nyt niin pitkää! ;) 

Kertokaas lukijat, menikös nyt ihan hakoteille, oliko tuossa edes YHTÄÄN eroavaisuutta suomalaiseen kouluun verrattuna, oliko kaikki teille ihan tuttua ja samanlaista kuin sielläkin?
Muistakaa, että omasta kouluajasta on sen verran aikaa, että ehkä en kaikkea muista ja asiat ovat toki 
niin radikaalisti muuttuneet. :)



Mukavaa sunnuntaita!!

2 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoista luettavaa! Varmasti jotakin samanlaisuuksiakin löytyy..mutta on kyllä jännä että siellä lapsilla on koulureppuina tuollaisia vedettäviä reppuja, täällä en ole nähnyt ikinä..vaan sellaisia perinteisiä selkäreppuja:) Tai tuo että jos on liukasta/jäistä koulu onkin kiinni.. täällä taitaa koulu olla ainoastaan kiinni vasta sitten jos on sata astetta pakkasta:) Voikin olla ihan hyvä että lapset ovat saaneet kirjoittaa niitä viimeisiä tervehdyksiä menehtyneelle opettajalle, varsinkin pidettyjä opettajia lapset varmasti kaipaavat kovasti.. Täällä kyllä nuo viestit voi aloittaa perinteisellä Heippa Heillä:)) ja samanlaisia vastauksiakin opettajilta tulee..Mukavaa marraskuun loppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi 😊 Uskon, että se perässävedettävä reppumalli on hyvä, kun lasten ei sitten selässään tarvitse painavaa kanniskella. Ja varmasti on suurikokoinenkin ja tavarat mahtuvat hyvin. Ja hehheh, oikeassa olet, että Suomessa koulun ovet suljetaan vasta, kun lunta on 2 m ja pakkasta se sata astetta. 😉 Niin erilaisia tapoja ja käytäntöjä ja oppii jotain uutta.

      Poista