sunnuntai 26. elokuuta 2018

Mitä tuon Suomesta tullessani?

Se mitä kukin omasta synnyinmaastaan nykyiseen asuinpaikkaansa mukanaan tuo on tietysti aivan makuasia. Toinen tykkää suomalaisesta suklaasta ja toinen roudaa vaikkapa petivaatteita. Me olemme nyt jo käväisseet aika monta kertaa Suomessa Saksanvuosiemme aikana, että osaan jo hieman miettiä etukäteen mitä haluan tuoda tullessamme. Kesällä kuljemme yleensä auton kera, kun taas jouluisin lentäen. Kun olen matkustanut yksin lasten kanssa niin silloinkin toki lentäen ja vähäisempien matkatavaroiden kanssa. Mutta laitetaas nyt jotain listaa ylös ihan oman ja toivottavasti muidenkin iloksi ;) :


  • Dippijauhepussit nousee sijalle 1. heh! Niitä ei vain löydy täältä mistään! Tokitoki, me voisimme väsäillä ihan omat mausteseokset (ja joskus niin teenkin), mutta mikään ei voita kyllä Estrellan tai Taffelin -dippijauhepusseja. Olkoot sitten suolaa ja glutamaattia vaikka kuinka paljon. ;) Nämä ovat myös superpieniä ja helppoja matkalaukkuun pakattavia. Ei ole huolta pakkausten rikkoutumisesta.
  • Texmex-mausteet ja tortillaletut yms. Näitä kyllä löytyy saksalaisista kaupoista, mutta ei kuitenkaan ihan kaikista. Mielestäni valikoima ei myöskään ole kummoinen ja ovat kalliimpia täällä kuin Suomessa. Näitä on myös helppo pakata kassin pohjalle parit kappaleet eivätkä mene rikki eivätkä mene pitkälläkään matkaalla huonoksi.
  • Hypätään välillä herkuista vaatepuolelle. Lapsille ostan melkein joka kesäloma jo syksytamineet Suomesta. Siis myssyä ja välikausihanskaa yms. Jos olemme olleet Suomessa syksyllä tuon tullessani toppahanskat lapsille tai jos saamme Suomesta vieraita he saavat tuoda. Hanskavalikoima on Suomessa parempi. Mielestäni. Kun niitä vielä mieluusti pitäisi olla useammat parit, että varmasti pärjää sen räntäkauden läpi. (Riippuen syksystä/talvesta ja lasten asustehukkaamistahdista....)
  • Lapsille ostatin (lue: vanhempani toivat lahjaksi) uudet tyynyt Suomesta. Saksalainen tyynykoko on 80 cm x 80 cm ja ovat mielestäni tuollaisille 9 vuotiaille pienikokoisille pirpanoille liian massiiviset. Seuraavaksi on meidän vanhempien vuoro upgreidata peittomme...katsotaan miten niiden roudaus tapahtuu/onnistuu. Saksassa peittokoko on myös eri kuin Suomessa, enkä tohtisi vaihtaa kaikkia meidän kauniita Finlayson/Marimekko/Pentik -lakanoita...
  • Perheseinäkalenteri! On kiva nähdä nopealla silmäilyllä, että onko kenelläkään Suomiystävällä, sukulaisella, läheisellä nimpparit. Meillä on ollut Mauri Kunnaksen perhekalenteri ja tänä vuonna on Tatu ja Patu. :)
  • Digestive-keksit juustokakkuja silmällä pitäen! Näiden keksien menekki on ilmeisesti Saksassa niin marginaalista, että ei löydy tosiaankaan jokaisesta maitokaupasta. Suomesta löysin marketista niin edullisia, että oli ostettava muutama paketti leivontaa silmällä pitäen. 



Kirjoittelen niin usein kaikista leivonnaisista tai ruokaresepteistä, että aina silloin tällöin on kiva palata näihin Saksa-aiheisiin. Näitä on ihan kiva koota omaksi iloksi. Vuosien varrella vastaavat listat varmasti vaihtelevat. Suomesta ei tule roudattua vaikkapa 10 Saksassa asutun vuoden jälkeen niitä samoja kuin silloin, kun olet vast'ikään muuttanut. Ihmiset ja tilanteet muuttuu. Elämä muuttuu. :)


Mukavaa loppuiltaa & 
Gute Nacht 

4 kommenttia:

  1. Varmasti tuleekin monen vuoden kokemuksella sellainen tietty näppituntuma siihen, mitä Suomesta kaipaa ja mukaansa haluaa, kun täällä käy. Samoin, kun matkustaa johonkin maahan, tietää, mitä mistäkin maasta haluaa mukaansa napata. Virosta savujuustolettejä, Puolassa haluaisin käydä leipäostoksilla, Italiasta superihanan tuoksuisia suihkusaippuoita, Saksasta punakaalia 😀, Ruotsista Falukorvia jne. Tässä nyt vain ruokia. Jos taas asuisin Italiassa, veisin ehdottomasti mukanani peitot, tyynyt ja pussilakanat. Siellä käytetään edelleen meillä -60-luvulla käytettyjä huopia, johon lakana on taiteltu päälle ja tyynyt ovat kivikovia. No, näitähän voisi jatkaa 😀
    Oikein hyvää elokuun viimeistä viikkoa 💕 T Maija myrskyluodolle@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että sinulta löytyi heti lista, että mitä tuot reissuilta tullessasi. On ne omat lempparit ja hyväksi havaitut. Ja kuten kirjoitit, riippuu täysin, että missäpäin asuu, että mitä sinne tarvitsee/haluaa tuoda mukanansa. Italiaan omat peitot yms. Suomalaiset kuosit tekstiileissä on myös omaa luokkaansa. Siksi en haluaisi ikinäikinä vaihtaa meidän Finlayson/Marimekko lakanoita mihinkään toisiin. :) <3

      Poista
  2. Kivoja juttuja viet Suomesta Saksaan.
    Suomessa varmaan parempi pipo ja hanska valikoima.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Joitain asioita kaipaa Suomesta tai suorastaan tarvitsee ja kiva sitten reissuilta tuoda tänne Saksaan. :)

      Poista