keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Tarjoatko sinä ruoan lapsesi ystäville?

Nyt ei ole ytimekästä otsikkoa, kun en osannut sanoa asiaani lyhyemmin. Heh. Mutta ei sitä ehkä aina tarvitsekaan. Tämä (kiistelty ?) aihe tuli mieleeni vuosien varrella useita somevideoita nähtyäni. Videoiden perusteella Saksassa ei näköjään ole tapana tarjota ruokaa myös lasten kavereille jotka ovat kylässä vaan heidät joko ohjataan leikkimään lastenhuoneisiin tai pyydetään poistumaan kotiin syömään. Tämä siis näkymys näiden videoiden perusteella. Ja toki kommentit ovat olleet aikamoinen skaala laidasta ja laitaan ja monet ovat kyllä maininneet, että kaverin luona on tarjottu välipalaa ja illallista myös heille.

Mutta miten on, onko se tosiaan niin, että ei ole tapana tarjota ruokaa niille kotona oleskeleville lapsivieraille vai onko tämä jotain vanhaa perua?

Tyttären kaverit viipyvät meillä usein iltaan asti. He saapuvat iltapäivällä ja lähtevät kotiin, kun toisen tytön isä tulee hakemaan, minä vien heidät tai sitten joskus haluavat kävellä kotiin. Mutta ovat meillä monta tuntia. Keskenään tytöt pelaavat konsolipeleillä tai lautapeleillä, askartelevat, piirtävät, kuuntelevat musiikkia, käyvät kaupungilla ostoksilla (me asumme keskustassa, he eivät) ja joskus leipovat. Eikä minulle tulisi mieleenikään, että nämä tytöt eivät söisi meillä jotakin. Viimeksi meillä oli kanaa, riisiä sekä tomaattia ja mozzarellaa ja toinen tytöistä halusi syödä kanssamme, toinen ilmoitti syövänsä vasta kotona. Ketäänhän ei voi pakottaakaan meidän kanssa syömään, mutta tarjous on aina voimassa. Ja otan vaikka itse voileivän ja paistan munakkaan, jos muuten ei ruokaa riittäisi kaikille.

(Pojan kaverit tulevat heti koulun jälkeen, viipyvät pari tuntia eivätkä yleensä ole meillä illallisaikaan. Mutta heille tarjotaan välipalaa, juomista tai mitä ikinä haluavat. Meillä ei tarvitse kitua nälässä ja janossa.)

Kommenttilaatikko on vapaana ja kysyn teiltä, että katetaanko teillä myös lasten kavereille lautanen pöytään? :)




Kuvassa on osa minun aamiaisesta. :)


10 kommenttia:

  1. Hei! Kyllä meillä tarjotaan ruokaa lasten kavereille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Ok, kiva kuulla, että teillä tarjotaan ruoka myös lasten kavereille. Mukavaa keskiviikkoiltaa!

      Poista
  2. Aina kun meillä jotain syödään (välipala, päivällinen), kysytään myös lapsivierailta haluavatko syödä myös. Välipala yleensä kelpaa aina, päivällistä eivät aina huoli, osa lähtee kotiin syömään/on käynyt jo kotona syömässä tai sanovat syövänsä sitten myöhemmin kotona. Mutta aina tarjotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan! Kiva kuulla, että teillä tarjotaan ruokaa myös lasten kavereille. Ja toki joskus ei ole nälkä tai on sovittu vanhempien kanssa, että syödään kotona. Kivaa keskiviikkoiltaa!

      Poista
  3. Kävin peruskouluni 2000-luvun alussa. Meillä kotona tarjottiin aina kavereillekin välipalaa ja päivällistä. Oli mielestäni sitten omituista jos itse olin kyläilemässä ja kaveri ilmoitti käyvänsä syömässä ja jäin siksi aikaa hänen huoneeseensa hengailemaan. Ja vielä omituisempaa jos kaverikaan ei koko aikana syönyt mitään koska ruokaa ei ollut kukaan tekemässä koska meillä oli aina. Isompana ymmärsi ettei yhteinen ruokahetki ole kaikille itsestäänselvyys tai se että sitä ruokaa edes aina olisi.

    Minulla ei ole lapsia, mutta ehdottomasti ainakin kyselisin haluaako kaverikin syödä ja onko hänellä allergioita tai rajoitteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä aivan totta, että kaikilla ei ole sitä onnea, että joka päivä olisi riittävästi ruokaa. Valitettavasti on näinkin. Eikä kaikilla perheillä ole tapana kokoontua yhdessä syömään päivällistä tai vaikkapa iltapalavoileipää.

      Poista
  4. Aihe ei ole ollut minulle koskaan ajankohtainen, sillä en ollut kotiäiti. Lapseni olivat yksityisessä päivähoidossa, päiväkoti-ikäisenä apulainen haki heidät päiväkodista syömään ja vei sen jälkeen takaisin. Isompana he kävivät kokopäiväkoulua, söivät siellä ja tulivat kotiin n. klo 17. Laitoin sitten lämpimän ruoan, ja kaveritkin olivat omassa kodissaan syömässä. Viikonloppuisinkin kaverit söivät kotonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen tyttären kaverit tulivat käväisemään niin myöhään, eivätkä halunneet syödä mitään. Kun lapsien kaverit ovat meillä viikonloppuisin, monesti syömme porukassa. Ja kesällä mies grillaa ja lapsivieraatkin tykkäävät syödä grilliruokaa. :)

      Poista
  5. Oma lapsi on vasta 3, mutta aion kyllä tarjota tulevaisuudessa hänen kavereilleen ruokaa ja välipalaa. Lapsi on ainokainen, joten kaverisuhteiden tukeminen kaikin keinoin tuntuu erityisen tärkeältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa oikein hyvältä suunnitelmalta. :) Hauskaa viikonloppua. 🍁🍁

      Poista