maanantai 28. tammikuuta 2019

Käteinen on pop (Saksassa)

Saksalaiset ovat todella käteismyönteistä kansaa. Täällä todella arvostetaan helppoa käteisellä maksamista ja siihen luotetaan paljon enemmän kuin korttimaksuun. Luulisin, että yksityisyydensuoja liittyy myös asiaan. Halutaan pitää ne omat ostokset omana tietoa, kai se sitä on. Tietoliikennehän ei ole Suomen tai vaikkapa Pohjoismaiden tasolla ehkä siinäkin osasyynsä. Olen minäkin ollut useamman kerran tilanteessa, että muutoin korttimaksu paikassa on mahdollista, mutta sillä hetkellä toiminto on alhaalla.

Täytyy sanoa, että onhan siinä se hyvä puoli, että pysyt rahankäytössäsi ehkä helpommin kärryillä. Jos maanantaina nostaa tililtä vaikkapa 200 € voi katsoa mitä hömppää tulee osteltua ja kauanko se summa normiarjessa riittää ruoka- ja polttoaineostoineen yms.

Ja tähän loppuun esimerkkejä hullunkurisista tilanteista matkan varrelta: • Olin ostamassa prepaid-liittymää suuressa ketjuliikkeessä, en voinut maksaa kortilla. Minulla ja miehellä oli yhteensä juuri sen verran rahaa, ei yhtään ylimääräistä, mitä liittymäni lopulta maksoi. Hyvä, etten ollut ostamassa uutta tablettia tai iPhonea...
 • Lähikaupassa korttimaksu onnistuu vain yli 5€ ostoksissa. Olen ostanut useasti pari purkkapakettia tai suklaapatukoita, että se vaadittava summa on mennyt yli. Kun en sitä aina muista...
 • Olemme olleet ravintolassa syömässä, kun maksun yhteydessä meille ilmeni, että sillä hetkellä korttimaksu ei toiminut. Siinä ei auttanut muuta kuin miehen lähteä fillarilla polkemaan kaupunkiin, lähimmälle pankkiautomaatille. Me muksujen kanssa odotimme noloina ravintolan nurkassa. Tämä toki oli tekninen vika, eikä tietenkään kenenkään syytä. Mutta silti hassu kokemus. ;)
 • Olin menossa ostamaan vajaan 10 € tuotetta apteekkiin, korttimaksu ei käynyt, onneksi lompakossa oli juuri se kymppi eikä pankkiautomaatillekaan ollut montaa metriä.
 • Tämä ei liity varsinaisesti aiheeseen, mutta maksamiseen kyllä. Olen ollut kahdesti kahvilassa niin, että olen vain pokkana kävellyt ulos maksamatta... Toisella kerralla peruutin autoni takaisin parkkiruutuun ja kipitin nolona maksamaan. Toisella kerralla olin jo kerinnyt kotiin. Soitin ystävälle ja kysyin ääni väristen oliko hän vielä kahvilassa josta olin itse hetkeä aiemmin 'paennut'. Onneksi hän oli ja maksoi laskuni. :) Tämä ei ole todellakaan täälläpäin tai missään tapana! :D
Muitakin vastaavia juttuja olisi vielä aika monta kerrottavaksi. Pitää joskus postailla uudestaan aiheesta. Mutta kuten moniin muihinkin asioihin, niin tähän käteismaksuun olemme kyllä ihan hyvin tottuneet. Hätäpäissään, kun olemme liikkellä niin unohtuu, että onko riittävästi käteistä matkassa. Sehän toki on aika pikkujuttu, usein se pankkiautomaatti löytyy suht läheltä.

Mukavaa loppuiltaa! 

4 kommenttia:

 1. Saksalaiset eivät suostuisi niin kalliisiin ja huonoihin pankkipalveluihin kuin suomalaiset. Siellähän pankit pihtaavat asiakkaitten rahoja ja asiakkaat eivät ole tervetulleita vaan likaavat vain lattiat. Saksan pankit tarvitsevat pientenkin asiakkaitten rahoja ja olet pankissa mieluinen asiakas. Kleinvieh macht auch Mist, sanoo saksalainen.Jos minulla ei ole aikaa käydä pankkiautomaaatilla, niin käteistä rahaa saan lähikaupan kassaltakin, kunhan maksan ostokseni kortilla.Tietenkin voin ladata sillä myös pre paid korttini pankkikortilla. Suurilla liikkeillä on halvat transaktiotariffit pankkien kanssa, pienillä kalliit. En oikein ymmärrä suomalaisten marinaa käteisrahasta.

  Joillakin on liian vähän rahaa toisilla liian paljon, ja kummallakin on ongelmia.
  500 €:n setelit katoavat vähitellen pois liikenteestä, koska tämän vuodea alusta uusia ei enää paineta, mutta ne ovat edelleen edelleen käypää rahaa.EKP perustelee siten , että niitä on liian helppo käyttää rahanpesuun ja salakuljetukseen rajojen yli.Miljoonan euron nivaska 500 €:n seteleitä painaa vain 2,2 kg ja mahtuu hyvin vaikka viattoman mummon käsilaukkuun, kun taas sama summa 100 €:n seteleinä painaa jo 10,2 kg ja on hankalampaa piilottaa.
  Saksan tullin haaviin jäi moottoritiellä kerran vanha äiti ja tytär, jotka yrittivät salakuljettaa verottajalta piilossa olleita miljooniaan Luxemburgista kotimaahan. Jos joku kuvittelee, että rajoilla ei valvota, niin erehtyy pahan kerran. Tullimiehet eivät enää istu kopissa vaan ajavat autolla.

  Sattuipa kerran, että olin illalla lähikaupan kassalla ja eräs ulkomaalainen nuori mies kysyi kohteliaasti , voisiko kassanhoitaja vaihtaa 500€:n selteliä pienemmäksi.Ei voinut, mutta vaihtorahaa saisi, jos asiakas ostaisi jotakin. Mies kävi hakemassa 50 centin tavaran, kassanhoitaja tarkasti setelin, antoi vaihtorahan ja kaikki olivat tyytyväisiä. Kaikkien ei tarvitse ottaa niitä kuitenkaan vastaan, esim. leipomossa, jossa on pieni liikevaihto.
  Suomalaisista tuntuu ehkä hassulta, että 1 ja 2 centtiset ovat varsinkin leipomoissa, mutta myös lähikaupan kassalla hyvin tervetulleita, koska niitä on lyöty liian vähän, tai häviävät helposti, tiedä häntä.Jotkut jopa kysyvät, olisiko pienempää tai tasarahaa. Huoltoasemat taas eivät ota vastaan 200 €:n seteleitä. Eniten väärennetään 20 €:n seteleitä ja toiseksi eniten 50 €:n. Siksi kaikki setelit vaihdettiinkin taannoin uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä ja kattavasta kommentista! Mukavaa keskiviikkopäivää sinne!

   Poista
 2. Saksassa olemme mekin olleet muutaman kerran vaikeuksissa korttimaksujen kanssa. Voi olla, ettei kortti käy ollenkaan tai vain joku tietty kortti käy. Visa on ollut semmoinen, joka ei välttämättä käy ja olemme jo oppineet kysymään etukäteen sen kassalta kauppaan mennessä, jos oven pielessä ei ole merkkejä. Varoiksi on myös toinen luottokortti, joka sitten saattaa käydä. Mutta todellakaan sokeasti ei voi luottaa, että korttimaksu onnistuu.
  Hyvää keskiviikkoa sinne Saksaan täältä hankien keskeltä 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen asia minkä mekin aikanamme teimme oli hakea ne saksalaiset pankki- ja luottokortit, että ei tarvitse suomalaisella yrittää eri paikoissa maksamista. Suomesta tulevat vieraat tietävät jo nostaa hieman shoppailurahaa lompakkoon. ;) Mukavaa keskiviikkoa pikkupakkasesta.

   Poista