-

-

keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Saksalaiset naapurimme

Olen maininnut sata kertaa aiemmin ja aion nyt mainita sadannenensimmäisen kerran, että meillä kävi iso munkki, mäihä, säkä, kun satuimme saamaan ensimmäiseen kotiimme niin mukavia naapureita. Tai sanotaanko näin, että se ensimmäinen koti sattui olemaan mukavalla asuinalueella. Meitä oltiin varoiteltu, että saksalaiset ovat hitaasti lämpenevää sorttia. Mutta niinhän voivat olla minkä maalaiset ihmiset tahansa. On toki aina jännittää kenestä tahansa saada uusia naapureita. On paikkakuntakohtaisia eroja ja sitten taas voi olla sukupolvien välisiä kuiluja, että miten hyvin niiden naapurien kanssa tulee toimeen. Se on tietty selviö.

Emme olleet asuneet päivää pidempään uudessa kodissamme, kun illalla ovikellomme soi ja oven takana seisoi pitkä, hoikka mies puhuen hyvää englantia. He halusivat kutsua meidät grillijuhliin jotka järjestettäisiin seuraavana viikonloppuna. Olimme otettuja kutsusta ja menimme toki. Hermostuneina esittelimme itsemme kaikille ja puhuimme englantia heille jotka osasivat myös kieltä. Muutama löytyikin keiltä enkku taittui todella hyvin.

Nyt olemme asuneet muualla jo noin nelisen vuotta. Silti meidät kutsuttiin tänä kesänä entisen naapurinmiehen tasavuosijuhliin. Vieläkin kutsuvat meidät grillijuhliin tai sitten esim. Erste Mai'ta viettämään. Viime vuonna juhlimme kahdet 70-vuotisjuhlat sekä yhdet viisikymppiset. Sitä edellisenä vuotena myös yhdet. On ollut myös häät ja Erste Kommunion ja mitä muuta.

Olemme aina menneet, kun olemme saaneet juhliin kutsun. Olemme pitäneet sitä niin suurena kunniana. Kun tosiaan asuimme naapurustossa vain parisen vuotta, mutta silti haluavat kutsua meidät juhliin edelleen. Toki juhlivat siellä ilman meitäkin :D, mutta ainakin osaan juhlista mekin saamme kutsun ja se on mukavaa se.

Meille kerrottiin, että saksalainen arvostaa kovasti, että naapurien kanssa tullaan toimeen ja yhdessä puuhaillaan kaikkea. Ostetaan yhdessä lahjat syntymäpäiville ja tehdään muita suunnitelmia yhdessä. Koska olemme aina osallistuneet kaikkiin rientoihin sen tähden saamme yhä edelleen kutsun.

Meidän edellisessä kodissa tai tässä nykyisessä ei ole ollut yhtä hyvää 'säkää'. Varmasti ympärillämme asuu ihan mukavaa sakkia, mutta ei heihin ole otettua kontaktia. Edellisessä kodissa naapurinrouva morjesti milloin sattui huvittamaan ;), kun taas toisella puolella asui herttaistakin herttaisempi vanhempi naishenkilö. Hän piti lapsistamme ja kutsui joskus kylään. Hänelle veimme tuoretta pullaa ja sämpylöitä ja Suomen-reissuilta toimme Fazeria. Häntä olemme käyneet jututtamassa pariin otteeseen vielä muuttomme jälkeenkin. Hyvin sympaattinen rouva.

Vastaavanlainen naapuri oli tässä meillä nykyisessäkin kodissa. Tykkäsi lapsistamme kuin hullu puurosta, jutteli mukavia ja lahjoi lapsia karkilla. Hän oli herttainen ja huumorintajuinen, mutta ilmeisesti myös sairas. Kesälomamme jälkeen kuulimme ikäviä uutisia. Häntä jäimme totisesti kaipaamaan tässä läheltä. Häntä tulikin nähtyä suht usein, kun hän lenkkeilytti pientä koiraansa. Muut talot tässä ihan lähellä ovat pienkerrostaloja, tuossa vähän matkan päässä on myös omakotitaloja. Kun ihmisiä ei näe 'pihoillaan', ei voi oikein yhdistää kasvoja mihinkään taloon. Ehkä siinä se ero siihen meidän ensimmäiseen asuinalueeseen.

En tiedä kokevatko jotain velvollisuudentunnetta, kun aina kutsuvat meidät mukaan, vai mikä on syynä. Toki se on hyvin mukavaa ja arvostamme kutsua kovasti. Heidän kauttaan olemme myös oppineet valtavasti saksalaisista tavoista. Mitä tehdään uutena vuotena tai toukokuun eka. Miten juhlitaan polttarit ja miten häissä voivat naapuritkin olla osa juhlavieraita siinä missä ne sukulaiset ja parhaat kaverit. Naapureilla on ollut aina myös hauska tapa tarjoilla samanlaista ruokaa ja salaatteja ja se Maibaum istutetaan aina siihen samaan paikkaan, samalle pihalle, piintyneitä tapoja, mutta jotenkin hauskaa niin. Jos me jotakin olemme naapureille antaneet (sen lisäksi, että ihmettelevät varmasti meidän saksankielen taitoa ... ;)) niin on ainakin tutustuttaminen korvapuusteihin, simaan, Fazerin ja Pandan suklaaseen ja Jaloviinaan.


:)

Mukavaa päivää sinulle, 
toivottavasti sinullakin on mukavia naapureita. Olkoon
suomalaisia, saksalaisia tai mistä nyt vain kotoisin. :)


4 kommenttia:

 1. Se on hienoa, että teillä on siellä ihania naapureita. Kiva, kun pyytävät teitä juhliin mukaan.
  Meillä on myös tosi hyvät naapurit.
  Lähdemme viikon päästä naapureiden kanssa laivalle. Eli neljä eri perhettä.

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että teillä on ollut kivat naapurit. Meidän aivan ihanat naapurit muuttivat kerrostaloon. Yhteyttä tietysti pidämme edelleen, mutta paljon harvemmin, eikä nyt ole ketään, keneltä voi lainata munia, jauhoja, sokeria...
  T.Maija Myrskyluodolta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että teidän mukavat naapurinne muuttivat muualle, mutta hienoa kuitenkin yhteydenpidon säilyminen. 😊

   Poista