maanantai 26. helmikuuta 2018

Herkkuja Saksassa

Olen jo hetken aikaa halunnut kirjoitella aiheesta herkut. Tarkemmin sanottuna herkuista jotka miellän omasta mielestäni hyvin saksalaisiksi. Tai näin olen kokenut ja nähnyt. Herkuthan ovat aina ajankohtainen aihe esim. Suomessakin. Milloin paistetaan ekat tähtitortut ja mistä saa parhaimmat tippaleivät? ;)

Mutta aloitetaan:


  • Berliner! Eli kotoisemmin munkit, hillomunkki joko vaalealla tomusokerikuorrutteella tai sitten paksulla tomusokerihunnulla varusteltuna. Marketeissa usein myös isoja (ehkäpä 12 kpl) laatikoita erikoishintaan ja sunnuntaisin (ja mielestäni vain sunnuntaisin) on auki pakettiautotyyppinen koju josta saa tuoreita munkkeja ja koju on auki kai muutaman tunnin. Ja silloin varmasti on kova kuhina. ;) Toki onhan kahvilat auki sunnuntaisinkin vaikka kaupat eivät joten munkintuskan voi jotenkin katkaista.

  • Nallekarkit! Ja ehdottomasti Haribo vaikka jokaisella kauppaketjulla ovatkin ne omat 'Pirkka'-tuotteensa. Voit ostaa Haribon omista karkkikaupoista vain tietyn värisiä nalleja tai sitten erilaisissa lahjarasioissa. Yksi suosituimmista nallekarkkipusseista on jättipussi joka sisältää parisenkymmentä pikkuriikkistä pussia. Tällaisia sitten jaellaan esim. Martinpäivänä lapsille.

  • Nutella! Sitä ei voi ohittaa missään nimessä. Pidän toki Nutellasta, mutta meiltä sitä löytyy vain, jos aion leipoa siitä jotakin. Meidän perhe ei ole vielä niin saksalaistunut, että laittaisimme vaalean aamupalasämpylän päälle, kuten on tapana. Lapsilla on matkoilla onnenpäivät, kun syövät Nutellaleipiä sydämensä kyllyydestä hotelleissa. ;) Toinen lapsista yöpyi vast'ikään koululla ja aamuherkkuna oli tietysti mitäs muutakaan kuin pähkinälevitettä ja vehnäsämpylöitä. Ja jottei Nutella lopu kesken kaupoista löytyy hurjan isoja, 750 g pakkauksia ja netissä myydään aivan järjettömän isoja!:D (Tai sellaisia joissa on minipieniä purkkeja sisällä useampi)

  • No ne vehnäsämpyt! Alle parikymmentä senttiä halvimmillaan maksavat kovakuoriset aamupalapöydän sulostuttajat ja kiireisen välipalan syöjän pelastus. Nuoriso ostaa leipomoista usein sen halvan (mutta varmasti sitäkin maukkaamman) vehnäsämpylän välipalaksi ja meidänkin lapset niitä usein kinuavat. Ja siis se syödään ihan 'kuiviltaan'. Koska miehen kanssa pidämme kovasti tummasta leivästä ja ruisleivästä oli jotenkin tosi vaikeaa alkuun leipien kanssa. Perheen aikuiset syövät siis mieluusti lähikaupasta löytyvää suomalaista hapankorppua tai siemenillä höystettyjä sämpyjä kuin kaksikko vannoo sen pehmeän tai kovakuorisen vehnäversion nimeen.
  • Vohvelit! Kaikilla markkinoilla ja tapahtumissa on kojuja joista kantautuu vohvelien huumaava tuoksu. Hinta on aina 50 senttiä tai jotain sen suuntaista sille perusvohvelille puuterisokerin kanssa tarjoiltuna. Lämmin kirsikkalisuke vohvelin kanssa on myös hävettävän hyvää, sitä suosittelen nam! Saksaan muutettuani olen syönyt vohveleita niin paljon ja eri paikoissa, huh! Koulussakin ollut vohvelikekkereitä. 
  • Täytekakut ja tortut ja vielä hävettävän edukkaat hinnat. Kakkupala on reilusti alle 2 € (riippuu toki paikasta/kakusta) ja saksalaiseen tyyliin viipaleet ovat jättimäisiä ja kermavaahtoa tulee usein iso loraus mukaan. Supisuomalaista pullaa on kiva leipoa, kun kahviloissa niistä ei voi saada yliannostusta. ;) Kun taas kakkuja ei tarvitsisi tehdä, kun kahvilat tai ruokakauppojen pakastealtaat ovat niitä täynnä. On Milka lehmänläiskäkakkuja ja Hello Kitty pakastekakkuja jne. :D

Hieman jäi postaus mielestäni tyngäksi, mutta voin joskus jatkaa aiheesta. Voisin myös hiukan metsästää tietoa saksalaisen pääsiäispöydän antimista. Minullekin vielä ihan mysteeri. Saksaan muuton jälkeen pääsiäistä on tullut vietettyä niin Legolandissa kuin Suomessakin (viime vuonna Cochemissa vanhempieni kanssa). Pitäähän sitä joskus ottaa selvää uuden kotimaansa pääsiäistavoista. ;)


Guten Morgen - Huomenta sinulle!
♡♡ :)

6 kommenttia:

  1. Kiva postaus!
    Nutellaa meidänkin lapset syö hotellien aamupalalla, jos sitä on tarjolla.
    Saksasta tuotiin viime kesänä muutama iso purkki Nutellaa.

    Nuo Saksalaiset vehnäsämpylät on mun lemppareita.
    On ne vaan hyviä.
    Niitä olikin joka hotellissa tarjolla, kun viime kesänä käytiin.

    Olisikin kiva, jos teet postauksen pääsiäisen antimista.

    Mukavaa alkanutta viikkoa!❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa & mukavaa viikkoa sinnekin! 😊🙋🏼‍♀️⚘⚘ Pitää alkaa keräämään aineistoa postausta varten. 😊

      Poista
  2. Voi apua, ihania herkkuja♥...hih, kun kieli vaan kostui sitä mukaa kun postausta luki eteenpäin:) Nyt tekee niiiiiin mieli jotakin herkkua ja eihän meidän kaapissa tietysti ole juuri nyt kuin jotakin kuivia keksejä:) Nutella on kyllä sellaista herkkua joka tässä mökissä uppoaa kaikkiin..Jälkikasvu tekee viikonloppuisin paahtoleipää jonka päälle laittavat banaanisiivuja ja tuota Nutellaa:) Mukavaa talvista alkanutta viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin pari kertaa herahti vesi kielelle...nams! Harmi ei ole munkkeja eikä Hariboa, mutta suklaata on hiukan...😉😋 Mukavaa talvista viikkoa sinnekin & koitetaan tareta! 😊☃️

      Poista
  3. Kiva kirjoitus 😊Tuttuja herkkuja monet noista ovat 😊Kiva olisi lukea pääsiäisen tarjottavista 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen netistä jo hiukan metsästänyt tietoa pääsiäisruoista. 🍽 Aina mielenkiintoista oppia uusista perinteistä/tavoista. 😊🌨

      Poista