maanantai 5. maaliskuuta 2018

Pääsiäisruokaa Saksassa

Koska ak. on hyvin huonosti tietoinen kaikista pääsiäistraditiosta täällä Saksassa ja sitä mukaa myös pääsiäisruoista päätin hieman googletella ja etsiä vastauksia sitä kautta. Aihe kiinnostaa kovasti itseäni, koska kotosalla emme ole tainneet olla koskaan pääsiäisenä (Köpis, Cochem, Suomi, Legoland...ja siis Suomessa olemme olleet lasten kanssa useammankin kerran pääsiäislomalla).



Gründonnerstag eli kiirastorstai

Nimi juontaa juurensa saksalaisesta sanasta greinen, itkeä/surra, mutta koska sana kuulostaa 'vihreältä torstailta' on ollut perinteenä syödä vihreitä ruokia esim. seitsemän yrtin keittoa (sopparesepti, KLIK!) tai vaikkapa pinaattiruokia. Keiton kanssa saattaa olla lisänä perunalettuja tai muuta perunahöystettä.



Karfreitag eli pitkäperjantai

Tällöin syödään kalaruokia (<--- liittyy paastoon). Löysin tällaisen kiinnostavan tekstinpätkän:

On Good Friday, Christians in Germany eat fish (no other kinds of meat). This is a very old tradition that goes back to the Greek word for fish - "Ichthys." This word is believed to represent the phrase "Iesus Christos Theos Yos Soter" because the beginning letters of each word (in bold) together make up the word "Ichthys." This phrase means "Jesus Christ, Son of God, Savior." So, fish has become known as a symbol of Jesus Christ, Son of God, and Savior.


Ostersammastag eli lankalauantai

Valmistellaan varsinaista juhlapäivällistä. Launtaina on myös aikaa maalailla munia ja valmistautua sunnuntaiseen pääsiäismunien etsintää varten. Vielä ei syödä varsinaista pääsiäisruokaa vaan syödään kevyemmin esim. keittoruokaa tai salaatteja.



Ostersonntag eli pääsiäispäivä

Sunnuntai aloitetaan runsaalla brunssilla; kinkkua, maalattuja kananmunia jne. Ja koska pääsiäispäivä on iloinen juhlapäivä syödään juhlapäivällinen joka on useasti lammasta (joka symboloi Jeesusta). Tai vaihtoehtoisesti Rinderrouladen eli naudanlihaa, kinkkua tai ehkäpä jänispaistia. Paaston loppumisen kunniaksi syödään sekä kakkua jälkiruoaksi että tietysti niitä puutarhaan piilotettuja suklaamunia. ;) Pöydästä saattaa löytyä lammaskakku (lampaanmuotoinen vuoka, ruokakaupoissa/leipomoissa myös valmiina) joka on sokerikuorrutteella tai tomusokerilla koristeltu ns. sokerikakku.





Tulee ihan nälkä, kun kirjoittelee tällaista, heh!
Mutta kyllähän se juhlapäivään kuuluukin, siis hyvä ruoka, seura ja muu.
Tuollaisen lammasmuotin kyllä vielä metsästän jostakin, kuulostaa 
niin symppikseltä!



Mukavaa loppuiltaa Sinulle!






Lähteet:
https://germanfoods.org/german-food-facts/easter-traditions/
http://www.germanfoodguide.com/holiday-easter.cfm
http://www.cooknsoul.de/essen-und-trinken/jahreszeit-und-tradition/ostern-tradition/

6 kommenttia:

  1. Olipas kiva lukea millaisia pääsiäisruokia siellä syödään:) Täällä se paras pääsiäis"ruoka" on kyllä suklaamunat:) Aurinkoista alkanutta viikkoa ja Mukavaa maaliskuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, se on totta, pääsiäisenä suklaaherkut maistuu. 😊😋😋🍫 Paljon auringonpaistetta sinnekin! 😎

      Poista
  2. Kiva tietää mitä Saksassa syödään pääsiäisenä.
    Vähän samoja, kun Suomessakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva tutkia mitä kaikkea saksalaiseen pääsiäispöytään kuuluu. 👍😊 Varmasti eroja idän- lännen -etelän ja pohjoisen välillä. 😊

      Poista
  3. Olipa kiva postaus 😀Kiitos siitä ❤️Tällaisia on aina kiva lukea. Eri maiden kulttuurit ovat niin kiinnostavia 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä :) :) hieman ehkä lyhyeksi jäi tämä pääsiäisruokalistaus, mutta ehkä löydän vielä lisää infoa ja kirjoittelen myöhemmin. Kiitos sinulle.

      Poista