maanantai 13. heinäkuuta 2020

Vierailu saksalaisissa kodeissa

Hih, ehkä hiukan hassu aihe taas kerran, mutta teki kovasti mieli kirjoittaa aiheesta. Ja hei, voihan olla, että olen jo kirjoittanutkin joskus samaisesta aiheesta. Mutta koska aloitin postauksen näpyttelyn ennen kuin tarkistin asian, joten antaa tulla sitten vaan. Olkoot sitten jo joskus käsitelty juttu. :)

Enhän toki ole mikään sisustuksen tai arkkitehtuurin suurin ammattilainen, mutta ajattelin laittaa ylös hieman mitä itse koen saksalaiseksi sisustukseksi tai minkälaisia koteja ym. olen nähnyt. Olen toki vieraillut vain saksalaisten ystävieni tai naapurieni kodeissa, eli kokemukseni ovat kovin rajalliset. ;)




  • Etupiha on aina kodin kaunistus! Pihoilla on puita, pensaita, kukkia ja kasveja. Ei rikkaruohon rikkaruohoa eikä mitään sotkua muutenkaan. Jonkun verran patsaita tai jotain asetelmia erilaisista tavaroista. Mutta paljon silmänruokaa ja katseltavaa kuitenkin. 
  • Toisessa ääripäässä ovat hyvin askeettisesti laitetut etupihat. Muutama kivipaasi ja laatoitettu piha ja siinä se. Niitäkin näkyy ihmeen paljon. Mutta niissäkin siis toistuu tämä sama minkä aiemmin mainitsin, on kovin siistiä!
  • Ja postilaatikko on yleensä kodin seinässä kiinni eikä niiden ulkonäöllä irroitella. :D Olen nähnyt yhden kirkkaankeltaisen postilaatikon. :) (Ja sanomalehdille/ilmaisjakelulle on sellainen teräksinen tuubi postilaatikon läheisyydessä.)
  • Mutta mielestäni täällä ei ole mitään sellaista sääntöä, että talojen pitäisi olla samalla kadulla saman tyyppisiä tai suunnilleen saman kokoisia. Näin maallikon silmällä, jos asiaa tutkailee. Eräänä päivänä fillaroidessa tuli vastaan uutta/vanhaa omakotitaloa eri värisinä ja kokoisina. Meidän asunnon neliöt olivat ruokakomeroon verrattavissa, kun niitä ihaili ja ihmetteli. 
  • Saksalaisissa kodeissa on talvella kylmä. :D
  • Ja (vieras)wc:ssä tulee vain kylmää vettä, koska lämpimälle ei ole (kuulemma) tarvetta. :D Näin oli meidän tokassa kodissa ja ensin luulin, että oli joku vika kunnes vuokraisäntä asian minulle näin ilmoitti. (En siis kiistellyt asiasta tosi kivan vuokraisäntämme kanssa.)
  • Huonekaluissa näkee tummaa puuta enemmän kuin vaaleaa. Toisin kuin vaikkapa Suomessa. Nämä toki myös maku-ja trendiasioita.
  • Mielestäni Saksassa on enemmän näitä ns. huvimajoja (vai onko niillä joku muu sana? Pihamökki?). Toki sääkin on erilainen joten niille on melkein ympärivuotista käyttöä. Meidän ex-naapurien pihalla oli todella iso huvimaja. Entisajan kesämökit Suomessa ovat olleet sitä pienempiä. :)
  • Eikä sovi unohtaa Wintergarteneita! Meilläkin oli kakkoskodissa sellainen, viihtyisä, isohko jälkeenpäin rakennettu lisähuone. Käytimme kyllä tosi paljon. Talvella kyllä viileä, mutta muuten tosi kiva tila kestitä vieraita.
  • Keittiön yhteydessä on aika usein apukeittiö! (Aivan ihana keksintö! Meillä ollut 2/4 kodissa ja sitä usein kaipaankin. Niin kätevä.)
  • Ja en tiedä onko meille vain sattunut huono mäihä tai meidän kavereille (hehe), mutta saksalaisissa asunnoissa on pienet jääkaappipakastimet. Ja esim. ekassa Saksa-kodissa meillä oli huikean suuri keittiö. En tiedä syytä tähän pieni-jääkaappi-ilmiöön. Mutta jos se kullanarvoinen apukeittiö löytyy niin sinne voi sijoittaa toisen jääkaapin/pakastimen.
  • Keittiöistä voisi kirjoittaa vaikka oman postauksen, heh. Ihan sen tähden, kun sehän ei välttämättä kuulu vuokrattavaan asuntoon. Meillä on ollut hyvä säkä, eikä meidän ole tarvinnut ostaa esim. Ikeasta edullista keittiötä tai vaikka Ebaysta. Tiedämme kyllä yhden, todella monta kertaa muuttaneen, perheen joka on joutunut melkein joka muutossa ostamaan uudet keittiökaapit, sun muut kalusteet koska seuraavan kodin keittiö ollut eri kokoinen/mallinen. Vuokrailmoituksissa lukee Einbauküche, kun keittiö 'kuuluu' asuntoon.
  • Monta vuotta sitten asuntoa etsiessämme törmäsimme suureen taloon jossa oli sauna! :D Asunnossa vaan haisi niin kamalalle (=kosteus), että muuten asunnon lähempi tarkastelu jäi kyllä siihen paikkaan. Mutta en usko, että sauna on kovin suuri harvinaisuus täkäläisissä kodeissa. Saksalaisethan tykkäävät saunoa, heidän saunomiskulttuurinsa on vain hieman erilainen kuin meidän suomalaisten.
  • Yhden kaverin pienkerrostalossa on maan alla parkkipaikat kaikille asukkaille. Ei tarvitse talvella raapata ikkunoita. ;) Ja yhdet toiset kaverit asuivat aikanaan myöskin pienkerrostalossa jossa hissillä pääsi oman asunnon eteiseen asti. Että luksustakin löytyy oikein kunnolla! Ja tämä siis pikkukaupungissa. 



Nyt ei taida tulla muuta mieleen. 
Kysymyksiä saa toki heittää, jos 
osaan vastata. :D

Terkkuja & 
mukavaa loppuiltaa!! 


6 kommenttia:

  1. Nämä tosielämän vertailut on mielenkiintoisia...Lisää vain näitä eri aiheista.

    VastaaPoista
  2. Näitä juttuja Saksasta on aina kiva lukea! Tuttua meille ovat nuo todella huolella hoidetut etupihat ja ideoita niistä olen ottanut paljon omallekin pihalle. Mutta joskus on nähty sitten vastapainona ei-niin-siistejä takapihoja. Onkohan tämä tyypillistä? Olemme ystävyyskaupunkivierailuilla päässeet vierailemaan myös saksalaisiin koteihin ja siistiä ja tunnelmallista on tosiaan niissä tummine huonekaluineen. Niistäkin ja ravintoloista olen myös saanut inspiraatioita kotiin.
    Mukavaa viikkoa sinne teille 🍓

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noista epäsiisteistä takapihoista tuli mieleen eräs komea talo jonka ohi pyöräilimme. Naureskelin miehelle, että talon ympärillä on niin muhkeat puut ja pensaat, että ei ole mitään hajua onko piha viimeisen päälle laitettu vai ei. :D Ja tosi kiva, kun pidit postauksesta. :) Mukavaa keskiviikkoa sinulle ☀❤

      Poista
  3. Ei kyllä yhtään haittaa vaikka olisit aiheesta joskus aiemminkin postannut! Oli kyllä kiva lukea ja samalla vähän vertailla:) Kuulosti kyllä jännältä ettei keittiö kuulu välttämättä kalustoon..sitä ei oikein täällä suomessa osaa kuvitella:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun pidit postauksesta. :) ❤ Tällaisia postauksia on kiva kirjoittaa jo itseään vartenkin. Voi sitten vuosien päästä palata näihin omiin silloisiin ajatuksiin. :) Mukavaa keskiviikkoa sinne! ☀

      Poista