-

-

tiistai 31. toukokuuta 2016

Saksalaista kouluasiaa

Kohta on ensimmäinen kouluvuosi ohi. Miten se aika menee niin nopeasti? Vasta olimme Schulranzen ostoksilla ja saatoimme lapset ekaa päivää kouluun...toisaalta haikeaa, toisaalta hyvä fiilis. Olen kyllä sellainen herkkis muutenkin, että ei mitään uutta auringon alla. ;)

Ajattelin laittaa jotain ylös mitä kulunut kouluvuosi on tuonut tullessaan, ehkä jotain huomionarvoista jollekin lasten kouluasioita pähkäillessa. Ajatuksenvirtaa, ei missää järjestyksessä, toivottavasti jotain saatte irti!
- Tosiaan lapsille ostetaan sellaiset isot, laatikkomalliset reput, Schluranze. Ei sellaista (varsin tyyristä) reppua ole 'pakko' ostaa, mutta tosiaan sitä suositellaan. Ja jos kurkkaan lasten selät koulun pihalla niin kaikkien, ainakin 1-2 luokkalaisten selässä heiluu tällainen.

- Saat hyvissä ajoin listan tarvikkeista jotka pitää ostaa koulua varten. Listassa on niin maalausessua, vesiväriä, isoa ja pientä vihkoa, piirrustuspaperia, tietynlaiset puuvärikynät jne. Lista on pitkä ja yksityiskohtainen.

- Ennen koulun alkua järjestetyssä vanhempainillassa saimme listan kirjoista, osan kirjoista voi lainata koulun kautta, halutessaan voit myös ostaa omaksesi. Käyt vaan tilaamassa paikkakuntasi kirjakaupasta.

- 'Iltapäiväkerhosta' ei ole muuta pahaa sanottavaa kuin se, että heillä ei ole resursseja aina tarkistaa lasten läksyjä. Tai siis pitää huolta, että lapset niitä tekevät. Toisaalta ei minua haittaa, jos osa läksyistä on jäänyt tekemättä, jos kuitenkin jotain on tehty jo iltapäiväkerhossa. Kuitenkin läksyt on kannattanut tarkistaa kotona. Jos lapset osallistuvat ns. iltapäiväkerhoon sitä kutsutaan Ganztagschule, eli 'koko päivä koulu'.

- Lapset syövät eväänsä n. klo 10. Mukana saa (tietysti) olla vain kaikkea terveeellistä. Esim. meidän muksujen eväslootasta löytyy usein puolikas banaani, kurkkua, pikkutomaatteja, hapankorppua jne. Lapsilla on myös kerran viikossa aamiaisbuffet, Frühstück Buffet jolloin lapset saavat tuoda kaikille luokkakavereille jotain terveellistä herkkua. Esim. olen pilkkonut porkkana- tai kurkkuviipaleita tai ostanut rasiallisen eri värisiä kirsikkatomaatteja.

- Koska syödään omat eväät aamupäivällä, itse lounas on klo 13.30. Joskus saavat jogurttia tai vanukkaita jälkkäriksi ja kananugettien kanssa saattaa olla ranuja. Ei-niin-terveellinen -lounas on harvinaista herkkua, mutta toisinaan näitä rasvaisiakin herkkuja on. Keittoja ja pastaruokia on mielestäni paljon.

-Kun on synttärit, saa tuoda herkkuja koko luokalle! :)

- Perjantaisin lapset saavat melkein aina iltapäiväkerho-ohjaajalta jonkun herkun, keksin tai tikkarin. Ovat tainneet saada kyllä ihan omalta opeltakin. Joten sokeriherkuista ei ainakaan vauhkota sitten yhtään vaikka toisaalta toivotaan lapsille laitettavan mukaan vain terveellisiä eväitä.

- Ainakin täällä kaikkien koulu loppuu perjantaisin klo 13. Ei lounasta, ei iltapäiväkerhoa.

- Heti koulun alettua annoimme luokan kassaan ö-summan rahaa. Tästä kassasta mm. maksettiin luokan retki sisäleikkipaikkaan. Samasta kassasta maksetaan myös, jos luokkaan halutaan jotain spesiaalia. Esim. uusi seinäkello kellonaikojen opettelua varten.

- Lapsilla on läksyvihko johon lapset kirjoittavat itse kotitehtävänsä. Tähän vihkoon opettaja kirjoittaa myös huomautuksen, jos lapsi on käyttäytynyt huonosti tai, jos vaikkapa lapsen piirrutuspaperi on loppunut jne. Yleisistä, kaikkia koskevista asioista ilmoitetaan A4:lla jotka löytyvät lasten mapeista (tietyt mapit vain tätä koulu-koti-viestittelyä varten).Tässä jotain pientä joita tuli mieleeni. Toki osavaltio-/kaupunki-kohtaisia eroja on varmasti paljon! Mutta oli hienoa itsensä kannalta kirjoittaa asioita. Tuli hieman funtsittua jotain sellaisia pointteja jotka omasta mielestäni Suomessa on eri lailla. Tietysti, onhan siitä omasta kouluajasta jo aikaa... ;) muuutama vuosi vain....Saa heittää kysymyksillä!
Voin kirjoittaa aiheesta vielä lisää, jos tarve. 
:)

2 kommenttia:

  1. Kiva lukea miten teillä päin kouluasiat oavt. Suht samanlaiselta kuulostaa kuin meillä. Toki jotain pieniä eroja on. Meidän kouluista voi lukea taannoisesta blogikirjoituksestani http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/04/30/koulunkaynti-saksassa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, pitääpä käydä lukaisemassa :)

      Poista