-

-

maanantai 4. kesäkuuta 2018

Tiramisua iltapalaksi
Ostin viikonloppuna Lidlistä mascarponea pari purkkia , ihan tiramisua silmällä pitäen. 
Tiramisu on helppo ja nopea tehdä ja maistuu koko perheelle ja yleensä kaikille. Meidän tiramisuun ei yleensä tule likööriä tai marsalaviiniä, koska jälkkäri tulee aina koko perheen suuhun ja ei meillä niitä edes kaapista löytyisikään. ;) Tällaiset herkut/jälkkärit joihin tulee vain pari raaka-ainetta ovat kyllä parhaita. Ei tarvitse kauaa hikoilla kyökissä, tulee väsättyä vaikka nopeasti, jos tietää vieraiden tulevan illalla kylään. Edes jos muutaman tunnin antaa odottaa jääkaapissa niin on ihana herkku isollekin porukalle.

Meillä oli savoiardi-keksejä purkin pohjalla ja ne loput tuli nyt käytettyä tähän. Ensi kertaa varten voisi vaikka itse tehdä pohjan ja kokeilla ilman keksejä. 

Nyt pitää vielä ratkoa muutamat saksan läksyt, tyhjentää kuivausrumpu ja laittaa tavarat valmiiksi aamua varten. Huulipunaa ja sukkia myöten laitan kaikki AINA valmiiksi, ollut sellainen tapa jo vuosia. Aamuisin ei tarvitse sitten hötkyillä ja hikoilla. (Tulee kuitenkin jotain sählinkiä ja aamutohinassa on aina ihan pakko tyhjentää tiskari/kuivuri/jne. Ihan kuin eivät odottaisi minua kiltisti iltapäivällä...)


Tiramisu (ital. tiramisù) on pehmeä italialainen jälkiruoka, johon käytetään muun muassa espressokahvia, sokeria, savoiardi-keksejä, kananmunia ja mascarpone-juustoa. Jälkiruoan pinnalle sihdataan kaakaojauhetta. Tiramisusta on tullut suosittu jälkiruoka muissakin kuin italialaisruokaa tarjoavissa ravintoloissa.
 
Tiramisun alkuperästä ei ole yksimielisyyttä, sillä siitä ei ole kirjallisia mainintoja ennen vuotta 1983.Vuonna 1998 Fernando ja Tina Raris väittivät, että jälkiruoka on tuore keksintö. He korostavat, että vaikka muiden kerrosjälkiruokien reseptit ja historiat ovat samantapaisia, tiramisu mainitaan ensimmäisen kerran julkisuudessa kreikkalaisessa keittokirjassa. Eräässä artikkelissa olisi mainittu, että tiramisu kehitettiin vuonna 1971Trevisossa.

On väitetty myös, että se olisi kehitetty Pohjois-Italiassa ensimmäisen maailmansodan aikana. Naiset tekivät sitä miehille mukaan, kun nämä lähtivät sotaan. He saattoivat ajatella, että sen kofeiini- ja energiapitoisuus antaisi miehille energiaa taisteluun ja että miehet palaisivat sen ansiosta terveinä kotiin. Vähemmän hienon teorian mukaan jälkiruoka oli keino käyttää hyödyksi vanhat kakut ja tähteeksi jäänyt kahvi, jolla kuiva kakku kostutettiin, ja ehkä lorautettiin vielä vähän likööriä. Herkullisuutta lisäsi vielä, kun siihen laitettiin kerroksittain mascarponea. (Lähde: Wikipedia)
Herkullista maanantaita!
Meillä jäi vielä huomiseksikin tiramisua. Kelpaa! ;)

4 kommenttia:

 1. Nam! En ole koskaan tehnyt itse. Pitäisi varmaan kokeilla!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, helppoa herkkua. Ja liköörillä/marsalaviinillä tai ilman. 😊😊

   Poista
 2. Tiramisu on niin hyvää 😋Vuosia Italiassa asunut vanhempi tyttäremme tekee sitä meille usein. Tiramisu (en onnistu saamaan painomerkkiä u:n päälle) on italiaa ja tarkoittaa vedä minut ylös. Ja kyllähän tuo herkku piristää, virkistää ja vaikka mitä. Mielenkiintoista taustatietoa annoit meille tiramisusta. Kiitos siitä! Italialaiseksi tuo ruokaa sopii sekä siksi, että ruoka on heille kaikki kaikessa, myös siis sotaan lähdettäessä ja myös siksi, että italialaiset ovat mestareita hyödyntämään kaiken tähteeksi jääneen ruuan. Mene ja tiedä, mutta herkkua on 😃
  Onpa muuten ihailtavaa tuo aamuksi kaiken valmiiksi laittaminen 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih 😀 Olen niin monta vuotta niin tehnyt; kun opiskelin tai kävin työssä laitoin kaiken valmiiksi aamua varten. Sellainen piintynyt tapa. Lapsia pikkuhiljaa opetan samaan suuntaan. 😉😊

   Poista