-

-

torstai 20. lokakuuta 2016

Lasten juhlat Saksassa

Ennen syyslomalle siirtymistä lapset saivat kaksi kutsua; toinen synttärikutsu oli miehen työkaverin lapsen juhliin ja toinen lasten päiväkotiaikojen kaverin joka käy nyt eri koulua. Nämä jälkimmäiset juhlat olivat valitettavasti lomamme aikana ja, kun päivänsankarin isä toi kutsua ihan kotiovelle asti (hän on myös työskennellyt mieheni kanssa joten siinäkin mielessä tunnemme perheen) hän arvelikin meidän suuntaavan lomalla Suomeen ja sovimme lasten tapaavan sitten myöhemmin. Ilmeisesti saksalaisilla on kaiken muun lisäksi huikea muisti, koska heti Suomeen laskeuduttuamme (no ei nyt ihan ;) ) sainkin viestiä jossa kutsuttiin lapset leikkimään heidän kotiinsa, kun synttäreille eivät voineet osallistua. Kun veimme lapset aamusella leikkitreffeille perheen äiti vaatimalla vaati, että lapset viipyisivät pitkään ja jäisivät myös syömään. Ei kai siinä voi kieltäytyäkään. Oliko ne sitten lounasleikkitreffit? ;)

Ja miten sattuikaan, että nämä toiset juhlat sattuivat sopivasti loman jälkeen ja koko perheen voimin olimme juhlimassa sankaria sisäleikkipuistossa. Nämä sisäleikkipuistosynttärit ovat ainakin täälläpäin hyvin suosittuja ja lapset ovat osallistuneet jo lukemattomiin juhliin jotka on järjestetty samaisessa paikassa. Viet lapset sisään (muistithan ottaa stoppisukat mukaan!) ja ovella lapset saavat jo leimat käteensä heti, kun ilmoitat kenen juhliin olet osallistumassa. Pöydät saa varattua vain juhlien pitoa varten ja näitäkin juhlia silmällä pitäen oli varattu pitkä pöytä. Paikalla oli jo kasa aikuisia (monissa juhlissa aikuiset jäävät myös paikan päälle tai sitten tuttavat kutsuvat samoihin kemuihin niin aikuiskaverit lapsineen ja sitten niitä päivänsankarin kavereita koulusta/päiväkodista/ym.) ja pöytä notkui herkuista. Sisäleikkipuistojuhliin voit tuoda omat herkut, mutta hintaan kuuluu purilaista, nuggetteja tmv. Hinta on reilusti alle 10 € per lapsi ja siihen kuuluu sisäänpääsy sekä se ruoka ja juoma. Kohtuullista siis etten sanoisi. Sisäleikkipuistosynttärit mahdollistavat myös varsin suuren vierasmäärän. Ei tarvitse tiskata, siivota... lapset viihtyvãt telineissä, trampalla, mopojen kyydissä, valtavasti puuhaa kaiken ikäisille lapsille...helppo (synttäri)konsepti!

Päiväkodissa kutsut löytyivät lokerikosta ja koululaiset taas ovat jo niin isoja, että kutsut toimitetaan suoraan asianomaiselle. Monilla paikallisilla ystävillä ja tuttavillamme on lapsia ja heidän juhliin saamme myös kutsuja (ja vastavuoroisesti kutsumme heitä, tietenkin). Juhlat täällä eivät ole vain lähisuvulle vaan kavereita lapsineen kutsutaan myös ja se on todella kiva. Suomessa (vain oman kokemukseni mukaan, ei pidä muuten yleistää) juhlat ovat joko ihan perhepiirissä tai sitten niille parhaille kavereille. Isoja grillipartyja 5-vuotiaalle ei järjestetä Suomessa. ;) Mutta se on just elämän suola, ollaan tekemissä aika ajoin ja juhlitaan myös yhdessä.

Ja mitä vielä kutsuihin tulee niin onhan nuo lapset useasti huomanneet joidenkin heiluttelevan käsissään kutsuja joita lapset itse eivät ole saaneet. Siinä kohdassa ei voi sanoa lapselle muuta kuin, että se on synttärisankarin päättettävissä keitä kutsuu ja aina kaikkialle ei vain ole mahdollista mennä. Toki se harmittaa, mutta uusia juhlia ja tapahtumia on aina edessä. Tässä ensin mainitsemassani tapauksessa kavereiden kanssa leikkiminen jälkikäteen oli yhtä hauskaa kuin itse juhla. Ja itseasiassa en ole huomannut lainkaan, että kutsuja 'piiloteltaisiin' tai, että olisi ns. pakko kutsua koko luokka. Toki voihan niin tehdä. :)

Lapsilla on usein myös lahjalistoja paikallisiin lelukauppoihin tai vaikkapa kirjakauppaan (jossa usein myös kivaa pikkuhärpäkettä, askartelutarvikkeita jne.). Eräässä liikkeessä on tapana, että päivänsankari kerää ostoskorin täyteen mieleisiin tavaroita ja kori nimilappuineen löytyy sitten kaupan kassojen luota. Valitset korista mieleisen (tai kukkaroon sopivimman) ja lahjan osto on näin simppeliä! Me olemme ostaneet muutamia kertoja leffalahjakortteja (x-summalle) ja se on näyttänyt olevan mieluinen juttu.

Saksalaisissa lasten juhlissa on usein myös lämmintä ruokaa. On nakkeja, hot dogeja tai sitten muuta grilliruokaa, jos juhlitaan ulkosalla. Ja ranskikset, pommes, on tietenkin kova juttu, Saksassa, kun ollaan. ;) Rasvaiset ranskanperunat ja majoa, mitäs muuta sitä voi toivoa(?).

Ja pienet kotiinlähtö -pussukat kourassa on iloisempi fiilis lähteä kotiin ja hyvästellä kaverit! Sisällä voi olla muutama karkki, superpallo, saippukuplapurkki tai muutama tarra. Ei mitään suuuuperihmeellistä, mutta jotain, josta kaikille tulee hyvä mieli. Pienet lapset eivät perusta niistä kiitoskorteista, mutta ne kahisevat pikkupussukat ovat aika jees.


Jaahas, valottikohan tämä postaus mitään? Oliko jotain josta olisi voinut vielä kertoa...?

Halusin kuitenkin hieman kertoilla omista kokemuksistamme täältä Saksasta reilun 5 vuoden asumisen jälkeen. Tiivistettynä sanoisin, että omasta näkökulmasta juhlat ovat isompia eivätkä aina ole pelkästään sen lähipiirin juhlat ja myös se, että koko luokkaa ei kutsuta. Lahjalistat ja lämmin ruoka. Piste. Punkt.


Öitä ja kuulemisiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti