keskiviikko 23. elokuuta 2017

Ruokakaupan hyllyillä Saksassa

Vieläkin olen aina silloin tällöin hoomoilasena kaupassa. Etsin jotain tiettyä ja löydänkin sitten jotain muuta. Toki niiden viikottain ostettavien tuotteiden löytäminen ei tuota vaikeuksia, mutta kyllä minä jouduin etsimään tovin lemon curdia, kun ei sitä loppujen lopuksi ihan kaikkialla ollut valikoimissa. Meilläpäin ei ole hirmuisoja ruokamarketteja ollenkaan. Suomessa Prismassa käynti onkin sitten jo ihan erilainen kokemus taas. ;)

Meillä kaikilla kansoilla on ne omat omituisuudet tai erikoisuudet. Löytyy niitä samoja tietty ja colajuomat maistuu melko samalta maassa kuin maassa ;), mutta sitten on sellaisia juttuja joihin et törmääkään siellä kotimaassasi. Tai näin ainakin kuvittelee pikkupäässään.

Tässä nyt jotain mitä tuli nopeasti mieleen. Ja minulle saa sitten hihkaista kommenttiboksissa, jos niitä vaikka onkin Suomen kaupoissakin. • Nakkeja lasipurkissa
 • Kuorittuja perunoita lasipurkissa
 • Nallenmuotoisia leikkeleitä lapsille (tai Nukkumatti -kuvioin)
 • Sydämenmuotoisia mozzarellapalloja
 • Värjättyjä kananmunia vuoden ympäri
 • Kahvi on kallista suhteessa Suomen hintoihin
 • Jalkapallokuvioituja sämpylöitä (vehnäsämpylöitä ostetaan muutenkin todella paljon)
 • Leipätiskin luona on viipalointikone, voit valita leipäviipaaleesi paksuna, ohuena tai siltä väliltä
 • Rullalle käärittyjä makkaroita (lapset kutsuvat 'etanamakkaroiksi')
 • Vauvoille omat mehut ja keksit, vauvoille myös omat teet (siis vauvoille)
 • Paljon luomua, kaikessa mahdollisessa
 • Kurkut ilman suojamuovia (kuin esim. Suomessa muoviin käärityt) :D
 • Ei tilliä! :D Tätä aina etsitään kissojan ja koirien kanssa! (Ei ole niin yleinen yrtti Saksassa) 
 • Ei taida löytyä ollenkaan mikroaterioita...tai vaikkapa pakastekeittoja (vrt. Suomessa myytävät pinaattikeitot)... 

Mutta kyllä sitä oppii ne oman lähikaupan valikoimat sitten jossain vaiheessa. ;) 
Silloin kyllä menee sormi suuhun, jos ovatkin vaihtaneet järjestystä! Apua!
:D 4 kommenttia:

 1. Saksassa käydessä oikein yritettiin etsiä isoa ruokakauppaa, mutta ei löytynyt.
  Cittarin tai Prisman tapaista. No hyvä tietää, ettei siellä niitä edes ole.
  Enkä ole Suomessa tuommoisiin tuotteisiin törmännyt.
  Paitsi jalkapallokuvioisia sämpylöitä löytyy täältä Lidlistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itsekään törmännyt 'oikein kunnon isoon automarkettiin' täällä Saksassa. Saksalaiset ostavat leivät ja leivonnaiset lähileipomosta, lihakaupasta jauhelihat ja makkarat ja esim. tiskiaine ja wc-paperi hankitaan Drogerie Markt:ista eli 'kemikalioliike'. Ja olen sen verran saksalaistunut, että monesti itsekin haen eri asiat eri paikoista. :)

   Poista
 2. En tiedä, minkä kokoisia ovat automarketit Cittarit tai Prismat, kun en ole koskaan käynyt. Minulle ovat riittäneet harvoin käydessäni kaksi kyläkauppaa Satakunnassa. Saksassa Kaufland ja Globus ovat suurempia marketteja, mutta riippuu siitä, missä paikassa ne ovat, onko ollut (kallista) tonntimaata rakentaa uutta vai ostettu edellisen, lopettaneen marketin rakennukset. Liiketeoiminta on luvanalaista, ja riippuu siitä, mille kaupunkien viranomaiset myöntävät luvat. Saksassahan ei sallita haja-asutusta, kun ei ole loputtomasti maata.Kylät ja kaupungit ovat tiivistettyjä asuntoalueita, joten perinteiset lähikaupat kuten leipomot ja lihakaupat menestyvät vielä. N. 500 asukkaan maalaiskirkonkylistä nekin ovat kannattamattomina lopettaneet.Asutuskeskukset eivät saa rönsyillä ja levittäytyä liikaa.Sitten on vielä liikenneväylät, jotka verottavat paljon maata. Pitää jättää maanviljelijöille peltoa, rakentamattomia virkistysalueita aukkaille ja metsämaata vuorille.800 miljoonan asukkaan maassa on moni asia eri tavalla. Suomessa puolestaan vesistöt ja suot asettavat omat rajoituksensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sinulle ja kiitos pitkästä kommentistasi :) Varmasti niin riippu missä päin Saksaa asustelee ja kuinka pienellä/suurella paikkakunnalla. Täällä meilläpäin tosiaan ei sellaisia automarketti-Prismoja ole ja nämä ovat selllaisia makuasioita, että millaisissa liikkeissä tykkää käydä. Suomessa käyn ihan mielelläni isossa automarketissa, koska pääsen ihmettelemään suurta valikoimaa, vaikka toisaalta tykkään 'helppoudesta' ja se maitopurkki on kivempi hakea siitä lähisalesta. ;)

   Poista