keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Muoviton Saksa

Heippa hei! Ja otsikko on tänään ehkä hieman harhaanjohtava, mutta annetaan nyt mennä. On ainakin lyhyt ja ytimekäs. ;) Käytyäni kaupassa tällä viikolla havaitsin uusia pakkauksia ja muutenkin monet tutut tuotteet ovat vaihtaneet ulkoasuaan. Tässä hieman mitä olen huomioinut kauppareissuilla tai muuta aiheeseen liittyvää:


 • Olen ostanut jo kauan Froschin pyykinpesupulveria joka on pakattu pahvilaatikkoon. Mutta ostin joskus reissua varten pyykinpesukapseleita ja tykästyin tuotteeseen. Mutta toista kertaa en halunnut enää ostaa, koska kapselit pakataan muoviboksiin. Tällä viikolla bongasin pesuaineosastolla Arielin kapseleita joita myydään pahvipakkauksessa! Hieno muutos.
 • Viinirypäleitä voit ostaa paperipussissa eikä tarvitse valita niitä muoviin pakattuja! (Rypäleet siis valmiina pussissa.)
 • Hevi-osastoille on tuotu paperipusseja, mutta moni saksalainen jättää jopa ne kauppaan. Monet kerrat olen nähnyt asiakkaiden latovan kassahihnalle 5 appelsiinia ja 6 kiiwihedelmää ilman mitään pusseja. :) Jos ostan hevi-osaston tuotteita joilla on kappalehinta, esim. avokadot ja kurkut, laitan ne samaan, kotoa tuotuun kestopussiin. Kassahenkilölle ilmoitan, että mitä sisältä löytyy. 
 • Meidän läheltä löytyy jopa kaksi pientä myymälää jotka myyvät tuotteita omiin rasioihin grammahinnoilla. Puhtaat rasiat mukaan ja ostoksille! Samasta paikasta voi tilata myös vihanneslähetyksen parilla kympillä. (Ne pakataan pahvilaatikkoon.)
 • Leikkeleitä ja juustoa voit ostaa myös omaan Tupperware-rasiaan ruokakaupoista. 
 • Kuulin tai luin myös jostakin, että nykyään joissakin leipomoissa leivät voi ostaa omaan kestopussiin. Mutta tämä ei valitettavasti ole mahdollista kaikkialla. (Saksalainen ostaa mieluiten sämpylänsä sun muut leipomosta, joten tämä vähentää muoviroskaa todella paljon.)
 • Miehen lempparimaito myydään lasipullossa! ;) (Tai sitten haemme maitoautomaatista hieman kauempaa, jos olemme siihen suuntaan ajelemassa. Muistamme ottaa kotoa pullon mukaan ja takastulomatkalla kurvaamme maito-ostoksille.)


Gelbe Tonne (johon kerätään esim. muovipurkit, kruunukorkit, tonnikalapurkit ja vihannespussit) täyttyy kyllä aika vauhtia, jos ruokakaupassa ei ole tarkkana ja valitse tuotteita sen perusteella miten ne on pakattu. Tomaatit ja paprikat voi pakata omaan kotoa tuotuun kestopussiin ja jogurtinkin voi ostaa lasipurkissa ja sen saa sitten heitettyä lasinkeräykseen (tai siitä voi jopa saada pantin!).Kivaa keskiviikkoiltaa juuri sinulle!P. s. Kierrätyksestä ja eri värisistä roskalaatikoista voisin kirjoittaa myös joku päivä. Kun asuimme omakotitalossa meidän pihalla oli 3 roskasäiliötä.

4 kommenttia:

 1. Joo, selitä suomalaisille roskien/jätteen erottelusysteemistä. Siellä näkyy parhaillaan olevan kova purina kompostoinnista. Meidän taloyhtiössämme on neljä erivärisiä roskasäiliöitä lukollisessa kopissa. Ei roskia kukaan varasta, vaan joillakin oli tapana tuoda roskansa meidän maksettavaksemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä muistaa kirjoittaa postaus! Hyvää viikonloppua sinulle. 🌹

   Poista
 2. No huh! Niin sitä taas saa huomata, että kun me suomalaiset pidämme itseämme aina kovin edeltäkävijöinä, niin kyllä kuitenkin ollaan vielä lastenkengissä tämänkin suhteen. Saksassa asuntoautoillessamme olemme leirintäaluiellakin saaneet huomata vuosikaudet sitten tarkan lajittelun. Italiassa jo yli kymmenen vuotta sitten sai ostaa omaan purkkiin maitoa ja pesuaineita ja italiassa olen saanut opastuksen, miten kaikelle jätteelle löytyy oma paikkansa. Ei ole loppujätettä, sekalaista. Eivätkä italialaiset nyt ainakaan voi olla meitä etevämpiä tässä asiassa, uskotaan yleisesti. Että sinne sitten minunkin piti mennä tätä jäteasiaa opettelemaan 🤣
  Kiitos hyvästä, mielenkiintoisesta ja niin tarpeelisesta postauksesta❤️
  Hyvää viikonloppua ja terveiset Ahvenanmaanlautalta❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ahvenaanmaanlautan-terveisistä! Olen aloittanut jo kirjoittamaan jätteenlajittelu-postausta ja on kyllä aihe josta voisi kirjoittaa vaikka 10 postausta. Ja toki, on todella tärkeä aihe. Hauskaa tiistai-iltaa sinne.😊😊😊

   Poista