-

-

maanantai 30. maaliskuuta 2020

Jätteiden vähentämisestä part. II

Tätä postausta olen aloitellut jo jonkin aikaa sitten, mutta ajattelin nyt julkaista tämän. Ehkä toisaalta nyt on enemmän aikaa miettiä ostoksia, kun näpyttelee ruokakaupan tilausta. Vaikka ihan varmasti kaikilla on muutakin mielessä, että millaista hammastahnaa sitä ostaa...Että toivottavasti tämä ei loukkaa ketään vaikka julkaisenkin. :)
Kirjoittelin viime syksynä blogiin jätteiden vähentämisestä. Asiasta jonka pitäisi koskettaa meitä kaikkia maapallolla hengailevia, tosi tärkeää, mutta varmasti jossain määrin myös aika vaikeaakin. En minä, eikä kukaan muukaan tässä pallolla asuvista ole täydellinen ja se on ihan okei. Mutta, jos nyt parhaamme yritämme ja pikkuisen enemmän niin sen pitäisi riittää hyvin. Olen nähnyt nyt lähiaikoina useita 'zero waste' -videoita ja joista olen saanut paljon uutta tietoa ja vinkkejä. Varmasti niin paljon opittavaa olisi vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Ja pyrin pikkuhiljaa parantamaan ostoskäyttäytymistäni, ja siis en tule olemaan koskaan täydellinen....siinäkään asiassa. ;)


Mutta tässä jotain mitä olen lähiaikoina ottanut itse huomioon, kun olen ostoksilla:  • Löydän DM:sta niin pyykkipulverin kuin pesuainetabletit pahvipakkaukessa. Pahvin voi kierrättää, eikös se ole aina hyvä? Kumpikin merkki sanoo olevansa ympäristöystävällinen, se täytyy vain uskoa. En ole vielä siinä pisteessä, että käyttäisin pesupähkinöitä (jotka myytiin muuten muovipussissa). Pyrin myös pesemään täysiä koneellisia. Enkä heitä pulveria sekaan ihan järjettömiä määriä. Huuhteluainetta käytän vähän ja harvemmin, ehkä vain liinavaatteille ja sen ostan sellaisessa 'muovipussissa'. On kai parempi kuin sellainen kovamuovinen pakkaus.(?)
  • Palashampoota en ole vielä itse kokeillut, mutta olen ostanut ystävälle lahjaksi. Ehkäpä joskus pitäisi kokeilla, olen utelias. Nyt on kaapissa paljon avaamattomia tuotteita (mm. lahjoja!) ja tietysti vanhat käytetään ensin. Mutta suihkugeelin löysin jonka pakkaus oli tehty 100 % kierrätetystä muovista.
  • Ja tässä yläpuolella kuva hammastahnatableteista. Pakkaus on muoviton ja fluoria sisältävät tabletit ovat myös vegaaniset. Pienen pieni tabletti suuhun vai harjan päälle ja vettä perään ja siinä on sinulla tahna. Aika kätevää, kun ei vie reissuilla paljon tilakaan, jos pakkaisit johonkin minipieneen purkkiin tai vaikka pieneen lääkedosettiin. Mutta silloin ei pidä sekoittaa näitä lääkkeisiin! Eikä tarvitse miettiä käsimatkisten nestemääriä!
  • Pastat ja makaronit ovat yleensä muovipusseissa, mutta nyt olen löytänyt pahvipakkauksessa sekä paperipussissa. 
  • Ostamani ympäristöystävälliset tiskiaine sekä kodin yleispuhdistussuihke ovat myös 100 % kierrätysmuovipullossa. Kai se on aina parempi vaihtoehto, vai? Toki etikasta voisi myös tehdä pesuaineen vanhaan muovipulloon.
  • Tyttären pieneksi jääneet vaatteet menevät suoraan käyttöön ystävän lapselle. Muut menevät kierrätyskeskukseen ja sieltä varmasti tarpeeseen. Vaatteiden kierrätys on kyllä maailman helpointa! Eikä kyllä meidän lapsilla ole koskaan ollut aivan järjettömiä määriä vaatteita. Vauva-ja taaperoikäisinä varmasti oli paljon vaatteita, mutta nykyään ei ihan hirmuisesti. Minun päivittäiset käyttövaatteet mahtuvat vaaterekille sekä lipastoon.
  • Noutoruokaa emme syö hirmu usein, koskaan tykkään kokata tai sitten syömme ihan ravintolassa. Ja yleensä se lasten toive on tuttu ja turvallinen Subway. :D Olen pyytänyt siellä, että eivät pakkaisi meidän leipiä muovipussiin. Kerran myyjätär ihmetteli tätä minun toivettani, mutta kun meillä oli omakin ostoskassi mukana niin miksipä ei. Pizzaa, jos haemme niin se tulee toki pahvilaatikossa. Ehkä tätäkin pitää ruveta miettimään, kun seuraavalla kerralla ostaa noutoruokaa, että mistä saisi ruoan pahvipakkaukseen.
  • Huomasin, että kuntosalilla saa pirtelön maissista valmistettuun kuppiin. Aika hienoa! Ja lähikaupassa muovipussien vieressä oli kasa ruskeita paperipusseja. Kiitin asiasta kassamyyjää ja hänenkin mielestään se oli hieno idea. Mutta esim. kuka tarvitsee yhden sitruunan ympärille muovia tai paperia tai vaikka sen banaanitertun. Jos ostaa vaikka 6 omenaa niin sitten ottaa käyttöön sen oman kestopussin tai kaupan tarjoaman paperisen. Ja niitä kestopusseja voi ommella myös itse jostain ohuesta verhokankaasta esim. Minulla on niin Suomesta kuin Saksasta ostettuja kestohedelmäpusseja. Mutta Saksassa hinta on usein kappalehinta. Esim. kun ostan vaikka kolme tuorekurkkua voin laittaa ne yhteen pussiin ja ilman punnitsemista.
  • Näistä YouTube-videoista opin pari asiaa: mausteita myydään paljon peltipurkeissa ja pahvipakkauksia kuuluu ravistella. Ravistellessa kuulet onko tuote sisällä irrallaan vai muovipussin sisällä! Mikä mainio vinkki!


Kevätaurinkoa sinun päivääsi. ❤❤❤


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti