perjantai 6. syyskuuta 2019

Jätteiden vähentämisestä yms.

En ole kokonaan muoviton, matkustan joskus lentäen, kaikki vaatteeni eivät ole kirppikseltä ja kyllä, syön joskus lihaa. Mutta ympäristöä toki ajattelen ja yritän arjessa parhaani. Kavereiden kanssa ala-asteikäisinä kuljimme roskapussien kanssa ja keräsimme roskia lähialueilta. Vieläkin muistan sen tunteen, kun tohkeissamme kyykimme ojien pohjalla roskia noukkimassa. En edes muista mistä tämä innoitus silloin aikaan alkoi, mutta sentään olemme tehneet jotain ja jo lapsena ymmärtäneet miten kuuluisi luontoa kunnioittaa. :) • Minulla on aika monta nailonkankaista hedelmäpussia. Sinne sujahtaa omput, muut irtona myytävät hevi-tuotteet tai vaikka isompi kasa avokadoja vaikka paksun kuorensa takia eivät tarvitsekaan mitään 'suojaa'. Mutta tällöin helpompi kantaa kassalle. Olen löytänyt myös omppuja pahvipakkauksessa. Ilman siis sitä muovikalvoa. Myös marjoja voi ostaa pahvikääreessä ja viinirypäleitä on ollut myynnissä paperipussissa.
 • Minulla on aina mukana ostoskassi. 2 kpl vielä! Sellaiset kivat, värikkäät kokoontaittuvat. Olen myös ottanut joskus kaupasta banaanilaatikon ja tuonut sen avulla tavarakuorman kotiin. 
 • Pyöräilen paljon! Jos kaupasta tai parista eri paikasta pitäisi kiikuttaa tavaraa kotiin, teen sen osissa. En siis turhaan turvaudu autoon vaan haen ne jogurtit ja leivät sekä kasan muuta ruokakaupasta, tuon kamat jääkaappiin ja jatkan asioiden hoitoa. Tällaisina päivinä ei edes tarvitse miettiä tuleeko liikuttua tarpeeksi. ;) Jos tarvitsee mennä kauemmas tai vettä tulisi kuin saavista kaatamalla käytän mukisematta autoa. Ja pyrin sillä samalla reissulla hoitamaan sitten kaiken. 
 • Helppo valita kaupassa made in Germany - merkittyjä tuotteita. Näin tiedän, että niitä ei ole roudattu valtamerien takaa tmv. Vasta ostin Saksassa valmistetun vuoan. Ja olen jopa löytänyt puuvilla-alusvaatteita joiden hintalapussa luki suurella made in Germany. Maatilamyymälöistä ostamme joskus kesäisin marjoja tai keväällä parsaa. On kiva tietää, että tuotteet tulevat suht koht lähiseudulta.
 • Kun lähdemme reissuun roudaan iskemättömät pakkaukset ja hedelmät naapureille. Ettei tarvitse laittaa syömäkelpoista ruokaa biojätteeseen. Meidänkin oven taakse on kiikutettu tavaraa joka olisi muuten päätynyt jätteeksi. Edelliseen kotiin muutettuamme olivat edelliset asukkaat jättäneet hirveän määrän kuivatavaraa keittiön kaappeihin. Mm. avaamattomat kahvikapselit päätyivät yhdelle rouvalle. Meillä, kun ei ole kapselikeitintä. :) 
 • Olen löytänyt (ja ostanut) monia tuotteita joiden etiketissä lukee, että muovipullo tmv. on valmistettu kierrätysmuovista. (Esim. tiskiainepullo, shampoo.) Frosch-tuotemerkin täyttöpakkaukset ovat myös ihan hyvä valinta, paljon vähemmän muovia. Käytän tämän merkin pyykinpesupulveria joka on pahvilaatikossa. Soodaa käytän aika usein esim. kahvinkeittimen pesuun.
 • Vaikka ostan kyllä tavaralahjojakin (usein jotain 'kuluvaa, käyttöön tulevaa'), vuosien myötä huomaan, että valitsemme yhä enemmän lahjakortteja lahjaksi. Olemme ostaneet esim. leffalippuja sekä ravintolalahjakortteja. Meidän lasten synttärijuhlissa toiveena olivat leffaliput ja voi vitsit miten monta saivat! :D Ei turhaa tavaraa eikä muovia paketin ympärillä. Mistä tuli mieleeni, että lahjakassien lisäksi säästän kauniit nauhat ja varsinkin kankaiset sellaiset. (Joskus askartelin uudet joulukortit edellisvuotena saatuja kortteja hyväksi käyttäen.)
 • Meillä on joskus kaapin tyhjennyspäiviä enkä käy tarkoituksella ruokakaupassa. Jos kaapissa on hieman edellisen päivän ruokaa se syödään toki pois, mutta lisukkeeksi keksitään vaikka pakkasesta jotain (vihanneksia?). Edellispäivänä kuutioidut tomaatit käy vaikka piirakkaan ja viimeiset kinkkusiivut munakkaaseen. Pakkasen vikoista marjoista kiisseli tai marjapuuro jne. Ja tosiaan puuropäivät ovat parhautta silloin, kun tyhjennellään kaappia ja hiutaleita on juuri nippanappa sopiva määrä. Lapsille kelpaa myös. ;)Kuten huomasitte en ole ollekaan täydellinen, kun ajatellaan kierrättämistä, muovin sekä ympäristökuorman vähentämistä. Mutta tiedostan asian ja pyrin koko ajan parantamaan pikkuhiljaa tapojani. Kertokaa teidän omia vinkkejä asiaan liittyen? Mitä olette kokeneet hyviksi ratkaisuiksi arkielämässä? Kiitos jo etukäteen. :)

8 kommenttia:

 1. Nykyään on Suomessa hyvin laitettu näitä kierrätyspisteitä ja me laitamme muovit, metallit, pahvit ym. kierrätysastioihin sopivat! Sanoma ja muut lehedet kerää paikallinen urheiluseura.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hienoa, että nykypäivänä löytyy keräyspisteet kaikelle, niin muoville kuin metallille. Ja, jos keräyspisteitä löytyy suht lähellä kotia niin ihmiset kyllä jaksavat/viitsivät roudata ne oikeisiin paikkoihin. Ja toki vaikka olisivatkin kauempana niin silloinki pitää, tietysti. :) Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Sama juttu minulla - en ole täydellinen. Harva on. Minun pahe ymristöasioissa on autoilu. Mutta monet ekoteot ovat luonteva osa arkeani. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikkoa sinnekin. :) Täällä kirpakka syyspäivä ainakin näin aamulla. Omassa arjessa yritetään parhaamme niin varmasti sekin auttaa jo paljon. :)

   Poista
 3. Kovasti minäkin yritän säästää luontoa kaikilla pienillä teoilla ja juuri saman suuntaisesti kuin Sinäkin. Tehdään yhdessä puhtaampi maapallo - niinhän se menee.
  Oikein ihanaa alkuviikkoa Sinulle 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa syyskuista viikkoa sinnekin! ❤ Ja kyllä näin se on, että ei ole väliä mitä tekee tai miten, kunhan tekee ja tekee arjessa parhaansa. Oppii koko ajan lisää uusia tapoja säästää luontoa ja pohtii arjen valintoja.

   Poista
 4. Minulla on kissa. Kun kerään hiekkalaatikosta kakat erikeen, niin kerän ne käytettyihin leipäpusseihin ja heitän niillä roskiin. Minulla on myös virkattu hedelmäpussi ja käytän kankaisia kestokukautissuijia, jotka voi pestä pesukoneessa. Aina kauppaan mennessä on oma kangaskassi mukana. Ajkortittomana tyydyn aina muiden kyyteihin ta julkisiin kulkuvälineisiin. Ostan ja teen ruokaa todella tarkasti, joten siitä ei tule hävikkiä. Pyrin kanssa ostaman pääasiassa kotmaista ruokaa.

  Paheeni varmasti on lihan syönti, sllä tykkään vaan lihan mausta. Sekä se, että olen materialisti. Sen siitä saa kun tykkää keräilä juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet löytänyt monta hyvää ratkaisua jätteiden vähentämiseen, se on aina tosi hyvä juttu. :) Jokainen löytää ne omat tapansa jonka kautta osallistua itse 'ilmastotalkoisiin'. Ja se on jo iso plussa, kun ei käytä henkilöautoa vaan käyttää julkisia! Mukavaa viikonloppua. :)

   Poista