tiistai 28. toukokuuta 2019

Mittagsruhe

Jos olen keskipäivän tienoilla (n. klo 12-14) kotosalla, ei sovi ottaa porakonetta esille tai ruveta harjoittelemaan kovaäänistä rumpusooloa juuri silloin. Mittagsruhen aikana olisi soveliasta pitää vähemmän ääntä ja mm. äänekkäiden työkoneiden (lehtipuhallin, ruohonleikkuri tmv.) käyttöä on vältettävä. Tämä vaihtelee tietenkin osavaltioiden kuin taloyhtiöiden sisällä eikä Saksassa ole tiettävästi enää valtakunnallista lakia/sääntöä Mittagsruhelle, että mihin aikaa se on tai kuinka kauan sen kuuluisi kestää (?).

(Jotkut virastot, kaupat sekä pankit sulkevat ovensa keskipäivän aikana pariksi tunniksi. Monesti olen kolkutellut postikonttorin ovea klo 12. Onneksi tupakkakaupasta saan postimerkkejä tai lehtikiskalla on pieni postikonttori.)

Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä Ruhezeit käsittää koko päivän. Silloin kovaäänistä työskentelyä esim. puutarhassa on vältettävä. Mies on saanut tuta vihaiset silmät selässään, kun oli sunnuntaina pihalla pikkuisen suihkutellut linnunkakkaista autoaan puutarhaletkulla. (Olimme silloin asuneeet vasta hetken aikaa Saksassa, emme todellakaan tienneet kaikkia sääntöjä ja käytäntöjä. Ja tietysti heti asiasta kuultuamme meidän menopelit ovat käyneet pesulla ihan muualla. :)) Mutta, jos haluaa kunniottaa Sonntagsruhea ja etenkin naapurien välisiä suhteita sunnuntaina ei leikata ruohoa eikä porata ruuveja seinille.

Olemme asuneet nyt tässä kerrostalossa yli 1,5 vuotta. En ole itse vielä kertaakaan ollut häiriintynyt naapureidemme melusta Mittagsruhen aikaan tai saati yöllä. Työssäkäyviä ihmisiä tai hiljaisia kotona olevia. Muuttaessamme tähän taloon kävimme heti naapurissa ilmoittamassa, kun porakonetta oli tarkoitus käyttää. Halusimme olla extrakohteliaita vaikka selkeästi naapurimme eivät sitä ilmoitusta odottaneet tai välittäneet tuon taivaallista meidän porakoneen pauhusta. Jos työkoneet ei pidä mekkalaa jo aamukuudesta, myös pyhäpäivisin, niin eipä siinä voisi mitään sanoakaan. Vuokrasopimukseen voi liittää osana mitkä ovat taloyhtiön säännöt Mittagsruhen aikana, mutta meillä henkilökohtaisesti ei ole tiedossa kuin se, että iltakympiltä ei enää niitä rumpusooloja tai kovaäänistä juhlintaa.

Tiedän tapaukseen, että naapuri oli valittanut lyhytkestoisesta imuroinnista keskipäivällä. Joten toki tällaiset asiat riippuvat myös naapureista ja kuinka hyvin yleensä tullaan toimeen. Keskipäivän breikki on varmasti hyvin tärkeä osalle, esim. paljon kotona viihtyvälle tai vanhuksille. Ja naapurisovun ylläpitämisen takia olen mielellään pari tuntia päivässä hiljaisempi tekemisissäni. :)

Sunnuntaisin ei myöskään ole kaupat auki. Siihen olen tottunut näiden vuosien aikana. Sunnuntai voi hyvin sitten olla pizzapäivä, jos lauantaina ruokakauppareissu on jäänyt tekemättä. Sunnuntaishoppailua ei edes osaa enää kaivata. Mutta silloin tällöin on poikkeuksia ja osa kaupoista saa olla auki myös sunnuntaina (Verkaufsoffener Sonntag). Ja se tuntuu aika hassulta!

Tällä kertaa tällaista Saksa-pohdintaa omasta näkökulmasta ja kokemuksista. Varmasti asian tiimoilta olisi paljonkin lisättävää - mennään nyt näin!

Mukavaa toistai-iltaa :) :)

4 kommenttia:

 1. Kukaan ei varmaan sanonut miehellesi, että auton saa pestä tai pesettää vain huoltoasemien pesuloissa, missä pesuvesi kerätään ja puhdistetaan, eikä pääse imeytymään maahan. Pohjaveden likaamisesta saa sakkoa. Meidän Rheinland-Pfalzin osavaltiossamme kotona pesemisen sakko on tapauksesta riippuen 25,56 - 50.000 €. Vähällä miehesi selvisi, kun sai vain vihaisia katseita. Toisaalta ei kai kannata sunnuntaina ilmoittaa asiasta edes Ordnungsamtille, jonka virkamiehet/naiset eivät sunnuntaina ole töissä.(Sunnuntaisin kadunvierustojen pysäköintiautomaatitkin ovat yleensä sunnuntaivapaalla!) Joku olisi kylläkin voinut selittää miehellesi nätisti, miksi ei kannata suihkutella autoa kotipihallakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kattavasta kommentista, jälleen kerran. :) Ja tosiaan tuohon olisi pitänyt lisätä, että emme todella tienneet, että letkulla auton huuhtelu olisi ollut kiellettyä, sakon uhalla. Olimme silloin asuneet vasta hetken täällä Saksassa. Mutta heti opimme senkin. :) Ja siitä lähtien auto on käynyt pesulla ihan muualla, helpompikin niin. Tulee varmasti vieläkin tilanteita vastaan jotka ovat meille uusia, mutta kaikesta oppii, virheistä varsinkin. ;) Mukavaa loppuviikkoa ja helatorstaita!

   Poista
 2. Ohhoh! Niin paljon kuin Saksassa olemmekin reissanneet ja meillä on myös saksalaisia ystäviä, en ole koskaan kuullut Mittagsruhesta. En siis ole tiennyt, että teilläkin vietetään siestaa. Mutta tietysti saksalaisella järjestysmentaliteetilla silloin on oltava hiljaa🤣

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D Ja varmasti eri puolilla Saksaa eri käytäntöjä. Mutta näin minä olen oppinut, että keskipäivän tienoilla pysytään hipihiljaa (ja nyt varsinkin kerrostalossa asuessa) eikä häiritä lepohetkillä olevia naapureita. :)

   Poista