keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Pullovesi vs. hanavesi Saksassa

Tämä postausidea oli myös muhinut päässäni hetken. Kävin ennen joululomia ystävän kanssa lounaalla ja tilasin ruokajuomaksi vettä, siis ihan vaan hanavettä. (Pidän niin paljon enemmän sen mausta ja ruokajuomana parhaimpana. En siis edes ajatellut mitä mikäkin maksaa tai, että pääsisin 'halvalla'.) Tarjoilija oli hyvin hämillään ja ilmoitti, että hänen pomonsa ei anna tarjoilla hanavettä (= ihmiset eivät halua maksaa siitä?? En tiedä...) vaan minun olisi valittava pullovesi. Ilmoitin ystävällisesti, että toki maksan lasillisestani, mutta toivoisin saavani sen hanaveden, kun yksinkertaisesti pidän siitä enemmän. Hän lupasi mennä kysymään pomoltaan ja hiukan myöhemmin sain lounaani ja ison Coca Cola - lasillisen täynnä hanavettä.

Täällä päin kuplavettä, vichya/mineraalivettä näkyy kuluvan paljon. Onko sitten vain minun huomioni, mutta mielestäni enemmän kuin Suomessa. Kaupoissa on isot valikoimat erilaisia vesiä ja ihmiset ostavat niitä korikaupalla. Ja esim. päiväkodissa lapsilla oli mahdollisuus valita kuplavettä aamupalan kera tai lounaalla. Ja nyt isompana koulussa sama homma, mineraalivettä ruokajuomana. Meidän muksuille kyllä maistuu vesi hapoilla tai ilman, hanasta tai pullosta.

(Ja, muuten kun astun lääkärini odotustilaan ovat kaupan vesipullot odottamassa lasien kera sivupöydällä ja saa siis ottaa ihan ilmaiseksi.)

Ja tämä ravintola-esimerkki ei ollut edes ensimmäinen. Olen saanut siis hyvin, hyvin usein vettä pullossa, kun olen mielestäni tilannut vain hanavettä. Pitää tietenkin huomioida se, että minun saksan kieleni ei ole täydellinen. Voi olla, että tarjoilijat ovat ymmärtäneet minut joskus väärin. Yritän sopertaa, että ei pulloa minulle ihan vaan Leitungswasser...

Ainakin meillä päin hanavesi on ihan 'laadukasta', ja en siis ole ainoa ;) joka sitä juo, mutta tunnen myös monia jotka eivät juo sitä lainkaan ja keittävät kahvinkin pulloveteen. Mutta toki tapoja on monia, eikä siinä tietysti mitään. Ja nämä ovat niitä kuuluisia makuasioita. :)

Ja en sitten osaa sanoa, liittyykö pulloveden valinta siihen, että vesi ei ole aina ollut niin laadukasta joka paikassa vai koetaanko se paremmaksi terveydelle. En tiedä, mutta kuten sanoin jo aiemmin nämä ovat minun huomioitani täältä meiltä päin ja jopa vesi jakaa ihmiset kahtia. ;) Jotkut tykkää kuplista ja pullovesistä ja jotkut ei. Ehkä tätäkin aihetta olisi voinut 'tutkailla' monesta suunnasta :D, mutta ehkä tässä tuli selväksi nämä minun huomioni.

Ja nyt tulikin kamala jano! ;)


P.s. Muuten, meidän lemppariravintolassa saan lasillisen hanavettä nenäni eteen ennen kuin olen edes pyllyäni laittanut istuimeen. ;) Niin hyvin tuntevat minut monien käyntieni jälkeen!

6 kommenttia:

 1. Aika jännä ilmiö, johon en juurikaan ole itse törmännyt Suomessa vaan aina kyllä saanut hanavettä. Meidän perheessä tehdään itse kuplavettä ja kesäisin juodaan pullovettäkin, kun niitä pulloja helppo kuljettaa mukava mutta kyllä tavallinen hanavesi vain on parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kuplaveden tekemisen hoitaa ipanat. :D Heistä se on jotenkin niin hauskaa puuhaa. Onhan se kätevä laite, kun vaikka vieraat toivovat ennemmin ruokajuomaksi kuplallista vettä. Mies ostaa matkoille pikkuvesipulloja, kun hän on kova juomaan vettä ja haluaa, että käden ulottuvilla on aina juotavaa. :)

   Poista
 2. Tämä on jännä ilmiö. En itse pidä hiilihapoista vesissä, joten ulkomailla täytyy olla tarkkana kun ravintolassa vettä tilaa. Monissa paikoissa ei tosiaankaan saa hanavettä ja monet taas käsittää pulloveden hiilihappovedeksi. Siksi otankin ulkomailla usein jotain appelsiinilimsaa tai siideriä, kun tiedön varaman, että niitä voin juoda. Monissa isoissa kaupungeissa hanavesi ei ole kovin hyvää. Briteissä käydessä kyllä huomasi sen että omaan suuhun Lontoon ja Chesterin vesi ei ollut hyvää, sisko taas joka asui siellä päin vuosia joi sitä kuin vettä vaan. Nämäkin on varmasti tottumiskysymyksiä. Äitini ei juo edes Helsingin vettä, minulle se kyllä kelpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, makuja on niin paljon erilaisia. Ja toki reissatessa pitää huomioida, että mitä kannattaa juoda. Oli minullekin ensin hanavesi täällä erikoisen makuista, ennnen kuin totuin ja nyt se on mielestäni ihan hyvää. :)

   Poista
 3. Asuntoautoillessamme tankkaamme auton säiliöön leirintäalueilta vettä. Saksassa hanoissa lukee Trinkwasser, jos vesi on juomakelpoista. Käytämme sitä kuitenkin vain keitettynä eli kahvin ja perunoiden keittämiseen ja juomaveden ostamme kaupasta. Vain Suomessa uskallamme juoda leirintäalueiden vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä parempi olla varovainen. Eihän sitä koskaan tiedä. Uskon myös, että täälläpäin vesipullojen roudaaminen on joillekin tapa eikä vaan pidetä hanavettä niin hyvänmakuisena. Niin ja toki joillakin seuduilla ei ole niin 'laadukasta'. Pitää joskus keskutella aiheesta paikallisen kanssa. :)

   Poista