torstai 25. huhtikuuta 2019

Grillikauden avaus: peruna- ja sieninyyttejä

Lihan tai vaikkapa makkaran kylkeen on aina kiva saada joku helppo lisäke. Meillä tehdään usein kasvisnyyttejä. Folion uumeeniin piiloutuu kaikkea mahdollista; paprikaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa, sipuleita jne. Niin helppo tehdä jokaiselle vaikka omansa ja käyttää niitä syöjän lempparikasviksia. Joskus käytän sekä leivinpaperia että foliota, ja jälkimmäinen pinta jää tietenkin uloimmaksi. Tiedän omasta lähipiiristäni monia ketkä eivät käytä alumiinifoliota lainkaan ja tällä tavoin helppo kunniottaa vieraiden toivetta ruokailun suhteen. Ja pienenä vinkkinä: kun leivinpaperin kostuttaa hanan alla sitä on helpompi muotoilla ja rypistellä juuri sopivaksi mytyksi. :)






Meillä ei tällä kertaa ollut hirveän värikkäitä nyyttejä, toisessa peruna pääosassa ja toisessa sienet.


Elikkäs

Keitin perunalohkoja suolavedessä ehkä kymmenisen minuuttia.
Lohkojen päälle mausteeksi suolaa, pippuria, valkosipulia murskattuna, rypsiöljyä, voinokareita,
kuivattua persiljaa sekä sitruunankuoriraastetta.

Kuvassa näkyvä raastin on niin hyvä vehje! (Merkki on Lurch) Halusin jättää sen tähän kuvaan, ihan vinkkivitokseksi teille, jos olette kyseistä keittiövälinettä vailla. Tämä on laadukas ja hyvä käyttää, asettuu käteen sopivasti. Koko sitruunan olisi raastanut käden käänteessä.







Toiseen folionyyttiin tuli herkkusientä ja paljon purjoa. Ostan usein purjoa myös pakasteena. On tosi hyvä pakastetuote ja helpottaa ruoanlaittoa. Iso purjo nuupahtaa jääkaapissa, jos se unohtuu pitkäksi aikaa vihanneslokeroon, mutta pakastepurjo pysyy tietty hyvänä. Sieltä pussin pohjalta on helppo ottaa kourallinen niin keittoon kuin piirakkaan tai vaikka tällaisiin nyytteihin.






Mausteeksi vielä oliiviöljyä, voinokareita, suola ja pippuri sekä paprika- ja valkosipulijauhe. Purjossa ja sienissä niin paljon nestettä, että tämäkin isohkon näköinen keko oli pienentynyt grillin lämmössä aika paljon. :)



Tsatsikia meillä on melkein joka ruoan kanssa. ;) Kuuluu ehdottomasti kesän grilliruokien pariksi ja meillä sitä löytyy luvattoman usein. On helppo tehdä ja raaka-aineet löytyy aina kaapista. Tähän versioon heitin sekaan myös pari tippaa vaaleaa balsamicoa. 'Koristeeksi' lorautan aina parit raidat oliiviöljyä. Vaalea leipäpala tsatsikiin dipattuna on myös ihana herkku.






Tsatsikikulhon takana oleva Tupperwaren monitoimityökalu on ollut hyvä ostos! Pieni kulho pohjalla pysyy samana, päälle vaan tarpeen mukaan vaihdetaan joko pieni raastin tai vaikkapa keltuaisenerotin. Tsatsikiin tarvitaan muutama valkosipulinkynsi ja ne sain vaivattomasti 'murskattua' tällä. Valkosipulipuristinta meillä ei olekaan ollut hetkeen, kun siitä irtosi jokin osa. Tämä Tupper korvaa moisen pikkukapistuksen ihan 100-0! En ole Tupperware-edustaja, mutta tätä pikkukeittiövälinettä voin suositella lämmöllä. :)


Nyt, kun säät lämpenee tulee ulkona syötyä
ja grillailtua pitkän talvitauon jälkeen. Mitkä
ovat se sinun lempparihöysteet grilliruoan kanssa?

:)


2 kommenttia:

  1. Kivoja vinkkejä grillaukseen, niitä kaipaa aina. Jotenkin tuntuu, etten meinaa keksiä tähän grillikauteen mitään grillattavaa, mikä kiinnostaisi. Täytyy ruveta oikein etsimään ohjeita, mutta näitä nyt ainakin pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tykkäsit vinkeistäni. :) Tänä viikonloppuna ei täällä voi grillailla, on luvattu sateita...

      Poista