-

-

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Koulu-asiaa

Lastemme 1. luokan syyslukukausi on päättymässä. Sen johdosta loppuviikko on koululaisten lomaa ja ensi viikosta lähtien tahkotaan taas uuden lukujärjestyksen kanssa. Myös uusien AG:n (eli iltapäiväkerhotoimintaa/-harrasteita) valitseminen oli mahdollista. Joten maanantaisin ollut 'askartelukerho' vaihtuu kummallakin lapsella koulun kuorossa laulamiseen, mutta toinen AG eli tässä tapauksessa Hockey (=sähly?) pysyy kummallakin. Kumpikin tykkää juoksennella tiistai-iltapäivisin reikäpallon perässä, joten oli ilmiselvää, että se säilyy. En halunnut valita kolmatta AG:ta koska torstai-iltapäivisin vien lapset 6-9 -vuotiaille lapsille tarkoitettuun jumppaan, paikalliseen urheiluseuraan eli Turnverain. Tuossa on 6-vuotiaille lapsille aivan tarpeeksi. Haluan lasten saavan tehdä rauhassa läksynsä ja leikkiäkin kotosalla. :)

Hieman lasten koulupäivästä: Joka aamu riennämme koululle klo 8.00. Luokan ovet ovat auki ehkä noin varttia ennen tuntien alkamista. Monet vanhemmat saattavat lapsensa ihan luokkaan asti, osat jopa jäävät odottamaan lastensa tykö siihen asti kunnes opettaja saapuu. Minä saatan lapset naulakkojen luo, palautan (jos on ollut jotain palautettavaa) opettajalle laput ja liput, hyvästelen lapset ja lähden itse kävelemään kouluuni n. 1 km päähän. Monesti lapset eivät edes huomaan minun olemassaoloani -kaverit kiinnostaa aamuisin paljon enemmän!

Kouluun pitää pakata eväät (<-- aamiainen) sekä juomapullo. Jouduin uusimaan lasten eväsrasia-arsenaalin, kun joka aamu sai taistella niiden mahtumisen kanssa. Eipä sen rasian tarvitse iso olla. Kunhan eväsleipä sekä hedelmä(t) mahtuvat. Juomana on aina vettä, en halua lasten koulussa juovan Apfelschorlea aamiaisen kanssa koska klo 13 nautittavan lounaan kera juovat monesti Apfelschorle'a (se on siis omenatuoremehua sekä kuplavettä). Tosin tässä eräänä päivänä kertoivat kaipaavansa päiväkotiin, kun siellä sai aina kaakaota. ;) Koululaiset syövät siis aamiaisen koulussa n. klo 10 maissa. Ilmeisesti saavat ottaa eväät mukaan myös välitunnille. Toki hyvällä ilmalla ulkona syöminen kuulostaa kivalta, ulkona ruoka maistuu paremmalta!

Lapsilla on reppu täynnä pahvisia (siis huom. pahvisia!) mappeja, löytyy jos jonkinlaista väriä. Mutta kirjoja tällä hetkellä on vain; kaksi Mathe -kirjaa sekä kaksi Deutsch -kirjaa, joista toinen on ns. Aapinen. Ennen koulun alkamista viime syksyllä, vanhempainillassa, saimme tutustua kirjoihin etukäteen. Kirjoja voi myös lainata koulusta ja nämä lasten saksan lukukirjat ovat lainakirjoja (laina on paljon vähemmän kuin itse kirjan lunastaminen itselleen). Postmappe'n sisällä kulkee postit opettajan ja vanhempien välillä ja siis tosiaan kaikki koulutarvikkeet hankitaan itse. (Ja täydennetään harva se päivä....on mennyt lyijykyniä poikki tai puuvärikynä teroitettu nysiksi, viivoitin hävinnyt jne. jne. :))


Lasten reput, Schulranzen, ovat isot, mutta tyyli on sama joka toisella. Saksassa lapsella kuuluu olla mahdollisimman ergonominen ja kevyt (???) reppu. Näin olen ainakin kuullut puhuttavan. Reput ovat hauskat laatikonmalliset, kalliitkin. Monilla lapsilla näkyy reppuja renkailla varusteltuina. Käytävillä reput rullaavat hienosti koululaisten perässä, mutta nyt kun saimme lunta se aiheutti pienille koululaisille haasteita. Olkoon renkaita tai ei, isot reput ja pieni lapsi on aina hellyyttävä yhdistelmä. :)


Nyt lapset saavat hengähtää
hetken ja sitten alkaa kevätlukukausi
joka kestää kesäkuuhun asti.


2 kommenttia:

  1. Kiva lukea teidän koulukäytännöistä. Pieniä eroja tuntuu olevan, vaikka pääpiirteittäin hyvin samalta kuulostaa. Yksi selkeä ero taitaa olla se, että meidän keskimmäisen koulussa on "kielletty" saattamasta lapsi perille asti. Lapsi pitää siis jättää koulun portille. Täällä meillä on muuten käytössä muoviset taskut, joka oppiaineelle oman värisensä ja tieetyä väri myös kodin ja koulun väliselle postille ja oma värinsä läksyille. Täällä meillä kaupunki tukee kirjojen ostamista eli koulu hankkii oppikirjat kaikille ja vanhemmat maksavat niistä 1/3. Pitkälti kyllä mennään monisteilla ja ylemmillä luokilla on myös kierrätetyt kirjat, jotka lainataan ilmaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin on kiva käydä muissa 'saksalaisissa' blogeissa (esim. SINUN :) ) lukemassa erilaisista käytännöistä tai jostain eroavaisuuksista. Iso maa, paljon ihmisiä, paljon vaihtelua. :) Kyllä sitä itse on ollut välillä ihan pallo hukassa lasten koulun alkamisen myötä, mutta eiköhän tässä pikkuhiljaa opi kaikki mitä tarvitseekin. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista