sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Miten meistä näkee, että olemme suomalaisia?

Hih, hauska postaus-aihe, mutta se tuli mieleeni melkein heti sen jälkeen, kun luonamme oli käynyt muutama vieras. Pidemmittä höpinöittä tartutaan aiheeseen:


Kun meille tulee vieraita, heti ensimmäiseksi...tai ehkä kolmanneksi vieraat huomaavat eteisessä, että meidän perheelle ei ole kenkiä jalassa. Kysyvät suoraan (kohteliaasti), että pitääkö heidänkin ottaa kengät pois vai mikä on käytäntö. Meille saa tulla vaikka varpasiltaan, ei mitään väliä. Jokainen saa itse päättää. Mutta olen huomannut, että moni vieras haluaa ottaa kengät pois, kun ei meillä talon asukkaillakaan ole. Talvisin puen värikkäimmät villasukat mitä omistan jalkaan, mutta se onkin enemmän sellainen fashion statement. :) Ja niistä saan kyllä paljonkin ihastelevia kommentteja. (Eräälle ystävälle toin Suomesta turkoosit villasukat pari vuotta sitten. Pitäisi tuoda selkeästi useammin!) Ja jos meillä olisi niin hienot kekkerit, että pukisin itsekin mekon ja korot yms., toki ymmärtäisin, että niin vieraatkin ehkä haluaisivat tehdä. (Ei meillä kyllä niin hienoja juhlia järjestetä, että pitäisi välttämättä korkokengissä tulla. ;)) Ja tämän kengättömyyden sisällä (miinus hienot yo-juhlat yms.) miellän suomalaiseksi tavaksi. 

Kun meidät kutsutaan jonnekin olemme aina ensimmäiset ihmiset. :D Jos kutsussa lukee, että kekkerit alkavat klo 18 meidän perhe aloittaa valmistautumaan vaikka viideltä ja olemme ajoissa liikkeellä. Ei tulisi mieleenkään mennä kylään myöhässä, ellei siihen olisi oikeasti jotain painavaa syytä. Ja silloin myös ilmoitamme, että tulemme valitettavasti myöhässä koska syy blaa blaa. Enkä nyt tällä yritä kiillottaa meidän sädekehää, emme ole todellakaan mitään yli-ihmisiä. Mutta se on vain meidän tapa. Ja sellainen täsmällisyys on kyllä hyvin suomalaista. Minun mielestäni! :) 

Kun on kurjimmista kurjin sää, olemme silti ulkona. Jos huvittaa mennä ulos haukkaamaan happea, meitä ei haittaa taivaalta lentävät jääpuikot tai kylmä vihmova tuuli. Ja yksinkertaisesti vaan siitä syystä, kun olemme tottuneet karseisiin kurakeleihin tai -25 pakkas-asteisiin. :D Ei, emme edelleenkään ole yli-ihmisiä. Kyllä mekin jäämme neljän seinän sisälle, jos kylmä ilma ei todellakaan houkuta, mutta menemme enemmän fiiliksen kuin sään mukaan. Ja ei se, että emme näkisi myös paikallisia ulkoilemassa pikkupakkasessa, mutta kyllä sen huomaa miten puistot hiljenevät pidemmälle syksyyn ja talveen mentäessä. Ja sitten taas kevään koittaessa näkee paljon ulkoilijoita. :)

Tällainen hassu esimerkki tuli myös mieleeni. En tiedä sopiiko nyt näiden muiden esimerkkien joukkoon, mutta kerronpa kuitenkin. :) Olimme Ikeassa ja olimme juuri ostamassa ehkä 4-5 lakkahillopurkkia, kun ventovieras ihminen sanoi meille, että muut marjahillot olisivat paljon halvempia kuin tämä oranssinen värinen hillo. Ja tässä tapauksessa henkilö halusi vain ilmoittaa ystävälliseen sävyyn, jos emme olleet sitä itse huomanneet. Tokaisimme vain, että tykkäämme marjanmausta ja ettei Ikeassa tule käytyä niin usein, siksi ostamme useamman tmv. :) (En sitten tiedä kuinka ostettu tuote lakkahillo on Ikeassa on verrattuna niihin muihin tavallisempiin hilloihin. Onko se paikalliselle kuinka vieras. Ainakin tälle henkilölle sattui olemaan. Tai olkoot sitten ne hyllyillä meitä suomalaisia kiinnostavat lakut tai salmiakit...;))



Muutamat paikalliset tutut ovat kyllä hyvin täsmällisiä, ja saapuvat juuri sekunnilleen siihen aikaan, kun olemme sopineetkin. Erään kerran kaveri lähti asioilla käymään, kun muuten olisi tullut meille liian aikaisin. Saapui sitten vaateliikkestä ostetun huivin kanssa täsmällisesti meidän oven taakse. Ai miten niin heräteostos? :D



MUKAVAA sunnuntaita!


4 kommenttia:

  1. Saksalaiset arvostavat täsmällisyyttä. He antavat anteeksi melkein kaikki muut mokat, kunhan et koskaan myöhästy. Minulle on tullut siitä jopa neuroosi, josta en parane ikinä. Hermoilen matkalla ,että ei saa myöhästyä ja pitää olla täsmällinen vaikka lääkärin vastaanotolle määrättyyn aikaan. Varmistan vielä kotona ennen lähtöä, että olen oikeana päivänä lähdöddä. Tottaikai tiedän, että joudun sitten kuitenkin odottamaan pitemmän tai lyhyemmän ajan odotushuoneessa, mutta mitä ihminen neuroosilleen voi. Kuljin aikanaan kouluun sillä ainoalla linjurilla, mikä kulki ennen iltapäivää, eikä siitä saanut myöhästyä. Muuten olisi tullut 15 km:n jalkapatikka. Kerran myöhästyin talvella, mutta pääsin liftaamalla kouluun. Olin kävellyt vasta 8 km. Siellä ei henkilöautojakaan tiuhaan ajellut.
    Epäilen, että ainakaan täällä Reinin tasangolla leudossa ilmastossa ihmisillä ei ole kovin lämpimiä talvivaatteita. Minun lapsillani oli. Oltiin sitkeästi ulkoilemassa: villit lapset tarvitsivat sitä. Gemeindeunfallversicherung ( tapaturmavakuutus, missä kunnat ja kaupungit ovat vakuuttaneet kaikki koululaiset) vaatii, että lumessa ja liukkaalla kelillä lapsia ei saa päästää välitunnilla pihalle: tapaturmavaara.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katriina pitkästä kommentista! :) Kiva lukea muiden ajatuksia samasta aiheesta. :) Mukavaa syyskuun loppua!

      Poista
  2. Hauskoja juttuja! Ja niiiiiin suomalaisia! Ensimmäinen lapsenlapsemme syntyi marraskuussa ja isä on marokkolainen. Hän ihmetteli kovin, että ei kai sitä lasta nyt koko talvena viedä ulos ja meillä kun nukutaan vaunuissa päiväunet kelistä riippumatta. Toki pakkasrajoutuksella.
    Sukkasillaan olo on ilmeisesti monessa maassa noloa, jos vaikka jalat ovat hikoilleet. Italialaiselle vaihto-oppilaallemme oli kerrottava, että meillä on tapana jättää kengät eteiseen, eikä saapastella kurasilla maihareilla makkareita myöten.
    Ajoissa tullaan Suomessa paikanpäälle, ihan jopa etuaikaisesti, mikä joskus hiukan emäntää voi harmittaakin, jos on vielä viime hetken valmisteluja tehtävänä. Latinotuttavamme luo mennessämme otamme yleensä semmoisen akateemisen vartin ylimääräistä.
    Villasukkia olen miettinyt, enkä ole päässyt selvyyteen, kuuluvatko ne vain tänne pohjoiseen? Ainakin niin olen ajatellut, mutta en ole varma. Sinulla on siitä parempi käsitys, joten voitko kertoa, miten asia on?
    Saksalaiset tietysti nuukina ajattelevat kanssaostajankin lompakkoa, että onko sitä keltaista hilloa nyt pakko ostaa, kun punainen on paljon halvempaa 😂
    Pitkästä aikaa ehdin blogiisi ja täällä onkin paljon luettavaa. Pitääkin lukea ajan kanssa. Nyt kuitenkin toivottelen Sinulle ja perheellesi oikein ihania syyspäiviä 🌻🌻🌻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä kommetista. :) :) Heh, tuo ulkona nukuttaminen on kyllä niin hauska aihe. Meille suomalaisille, pohjoismaalaisille (?) ihan tuttu juttu, ihan normaalia. Viedään vaunut ulos ja vauva nukkuu tyytyväisenä monta tuntia. (Okei, näin oli ainakin meidän tapauksessa.) Ja paljon vaan peittoa ja vaatetta, jos hieman kylmempi ilma. :) Olen myös keskustellut samaisesta aiheesta muutaman kerran. :D Kivaa syksyä sinulle ja pysykää terveenä. 😊

      Poista