maanantai 11. tammikuuta 2016

Macaronit - vadelmatäyte




Kun ottaa pimeässä tammikuun iltapäivässä valokuvia näyttävät violetit macaronleivokset beigenvärisiltä.. :D

Mutta väristä viis! Oli niin kiva tehdä ihkaensimmäistä kertaa macaroneja! Olin oikein odottanut tätä päivää, että milloin 'uskallan' tarttua härkää sarvista ja pistää tuulemaan. Juttelimme tänään saksan tunnilla suomalaisrouvan kanssa ko. leivoksista ja kuinka niitä olisi kiva testata. Hän mainitsi, että on lukenut Kinuskikissan blogista ohjeesta jonka itse kuuluisa leivontabloggari on todennut parhaaksi (erilaisten variaatioiden jälkeen ymmärtääkseni :)) mahdolliseksi. Sitä siis oli kokeiltava tänään!

Kinuskikissan ohje, klik!!





noin 25 kappaletta

Taikina:
125 g mantelijauhetta
3 ½ dl (230 g) tomusokeria
3 (100 g) keskikokoisen munan valkuaista (huoneenlämpöisinä)
¼ tl suolaa
½ dl sokeria


Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Pyöräytä seos tehosekoittimessa jauhomaiseksi.
Erottele valkuaiset ja laita kulhoon suolan kanssa.
Vatkaa valkuaisia keskiteholla, kunnes ne ovat saaneet kuohkeutta. Lisää sokeri muutamassa erässä. Jatka vatkaamista keskiteholla, sekoita samalla joukkoon elintarvikeväri. Älä vatkaa ”kankeaksi”, kovaksi vaahdoksi, vaan jätä notkeaksi ja kiiltäväksi.
Siivilöi tomusokeri-mantelijauhoseos valkuaisvaahdon joukkoon parissa erässä nuolijalla sekoittaen. Jätä pois se osa mantelijauheesta (korkeintaan pari ruokalusikallista), joka ei mene siivilän läpi. Sekoituksen voi tehdä ronskein ottein, jotta saat kuivat aineet uppoamaan marenkivaahtoon tehokkaasti. Valmis taikina on sileää ja tasaista.
Kaada taikina pursotuspussiin. Sulje toinen pää pussinsulkijalla. Pursota pellille leivinpaperin päälle kiekkoja (halkaisija noin 4 cm). Taikina on oikean paksuista, kun kuoriin ei jää huippuja. Kuoret eivät juurikaan leviä uunissa. Anna kuorten kuivua pellillä noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pintakuivia.
Kypsennä uunissa 130 asteessa noin 15 minuuttia. Käännä pelti paiston puolivälissä, jotta paistotulos on tasainen. Anna kuorien jäähtyä ja irrota ne sitten leivinpaperista tarvittaessa paperin alapuolelta painaen.




Nettisivuilla on useampi täytevaihtoehto ja itse valmistin tuoreista espanjalaisista, isoista vadelmista ja maustamattomasta tuorejuustosta täytteen joka jäi kivan happamaksi ja raikkaaksi.

Ystävätär joka on oikea macaronleivosten mestarileipuri käyttää täytteissä mm. maapähkinävoita sekä on sivellyt pienten leivosten pintaan kimaltavaa väriä. 





Tämä eka leivontakokemus oli todella jännittävä, mutta 
päällimmäisenä mielessä tyytyväisyys lopputulokseen. 
En olettanutkaan ensimmäisen kerran jälkeen täydellisen 
pyöreitä macaroneja tai täydellistä koostumusta, 
mutta olen iloinen näistäkin! 
Näyttävät livenäkin niin suloisilta, hento violetti 
on hyvin kaunis. (Jauhemainen elintarvikeväri on kuulemma paras!)

Näitä valmistan pian toistekin. :)



4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä....pitäisi itsekin uskaltaa kokeilla =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatraa ehdottomasti! :D Tuo käyttämäni Kinuskikissan ohje on hyvä ja helppo seurata reseptiä. Mies ihastui kovasti...näitä pitää tehdä pian lisää!! :)

      Poista
  2. Todella kauniita ja näyttävät ihan ammattilaisen tekemiltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) :) hyviä olivat, mieskin söi vaikka kuinka monta! Heh :D

      Poista