maanantai 14. tammikuuta 2019

Siivousrutiinit

En ollut aiemmin tutustunut Marien Kondon kirjallisuuteen, tiesin kyllä kuka tämä kuuluisa järjestelijä oli, mutta vasta Netflixin uutuussarjassa tutustuin tarkemmin.

Minulla on tuttuja jotka olivat lukeneet Kondon kirjan ja olivat sitten konmarittaneet kotonaan. Minä katsoin sarjaa avoimin mielin ja pidin niistä muutamasta jaksosta jotka katsoin. Ohjelman ihan hyödyllisen sisällön lisäksi japanin kieli ja itse rouva Kondon olemus on viehättävää.

Mutta allekirjoittanut ei ole Marie Kondo enkä edes oman elämäni Martha Stewart (häneltäkin voisi oppia, jos jonkinlaista niin kodin, sisustuksen kuin askartelun saralta), mutta ajattelin kirjoitella hieman omasta siivousfilosofiasta. Meillä on yleensä siistiä, koska olen aika kova touhottamaan. Mutta on meilläkin ehdottomasti niitä päiviä, että pyykkikonetta ei ole jaksettu käyttää ja lasten ihan jokainen Lego löytyy lastenhuoneen asemasta olkkarin värikkäältä matolta...*auts*



  • En mene yläkertaan tyhjin käsin, tai toisinpäin. Aina kulkiessani johonkin suuntaan minulla on hyppysissäni jotakin. Olkoon sitten puhdasta pyykkiä ylöspäin tai sitten yläkerran veskin likaiset pyyhkeet tuon tullessani alas pyykkikoriin.
  • Ennen yläkertaan menoa, jossa yleensä katsomme TV:tä ja sen jälkeen käymme yöpuulle, en halua jättää keittiötä sotkuiseksi vaan täytän tiskikoneen tai laitan sen päälle. Pyyhkäisen edes nopeasti tasoja. Vaikka aamulla taas tullaan alakertaan sotkemaan niin ainakin se kone on jo puolillaan täynnä odottamassa lisää likaisia tiskejä tai sitten ennen aamupalaa tiskarin voi tyhjentää. Tiskarin tyhjennys on muuten nopeaa hommaa, kun itse tietää omassa keittiössään minne mikäkin kuuluu. Kokeileppa samaa kaverin kotona -ei olekaan niin nopea homma. ;)
  • Dysonin varsi-imuri on näppärä ja sillä on nopea huitaista ne päällimmäiset murut keittiöstä ja hiekanjyvät eteisestä. Ei vie montaa minuuttia, kun imuri on otettu paikaltaan, heiluttu hieman sen pahemman sotkun luona ja takaisin latauspistokkeeseen. Isomman imurin ottaminen ei myöskään vie puolta tuntia, mutta pienehkön koon ansiosta on ehkä näppärämpää. Mene ja tiedä -ehkä makuasioita tämäkin!
  • Pesen pyykkikoneen aika usein tyhjillään 90 asteessa ja usein myös tiskikone pyörii ilman astioita lämpimimmässä ohjelmassa. Koneet kiittävät!
  • Ikkunapesuri (Kärcher) nopeuttaa isojen ikkunoiden huushollissa tai sitten Lidlin ikkunalasipesuaine, aivan parasta tököttiä mielestäni! Meidän sohvapöytähän on kokonaan lasia, että sitä tulee aika usein hinkattua...Samoin ne isot ikkunat lattiasta kattoon.
  • Pyykkihuolto helpottuu, kun tuulettaa partsilla vaatteita ja ne pikkutahrat poistaa vaikka Fairy-tipalla. Alusvaatteet ja hikiset urheiluvaatteet (tai, jos muuten hikoilevaa sorttia) toki pestään joka kerta. Miehen blazerit käyvät pesulassa silloin tällöin tarpeen mukaan, mutta muuten heiluvat tuulen mukana parvekkeella ja raikastuvat uuden veroisiksi. Omille neuleille teen saman. Villaa, kun muutenkaan ei tarvitse 'pestä' kuin oikeasti sitten vasta tarpeen mukaan ja villalle tarkoitetuilla aineilla yms.
  • Lapset siivoavat oman huoneen. Se on välillä kuin pommin jäljiltä, mutta niinhän sen kuuluukin tietty olla. Siellä leikitään ja pelataan. Mutta tosiaan joskus olisi hyvä, että se värikäs matto tai lattiamateriaali erottuisi edes...Lelujen karsiminen auttaa tässäkin asiassa ja olemme vieneet mm. odotustiloihin meille ylimääräiset lelut sun muut. Lapset ovat myös keksineet kivan tavan kerätä legot ym. lattioilta. He ottavat ison kartongin tmv. ja käyttävät sitä 'lapiona' ja koukkivat sen avulla ne pikkutavarat. Näppärät muksut!
  • Jos meille on tulossa vieraita ja itselläni on kamala kiirus esim. tarjottavien kanssa laitan lapset hommiin. :D Tytär osaa mopata, kun tekee vain pesuveden valmiiksi ja etsii käsineet valmiiksi. Poika taas heiluu imurin kanssa mielellään. Meidän roskakatoksen jätesäiliöt ovat niin suuria, että nämä kaksi 130 senttistä eivät edes ylety nostamaan painavia kansia, joten siinä eivät pysty auttamaan. Mutta esim. pyykkikorin kantaminen yläkertaan (varovasti rappusissa!) tai vaikkapa lautasten laittaminen pöydälle onnistuu hyvin. Tiskikoneen tyhjennyksessä ovat myös mukana!
  • Minulla on takapaksissa iso kori ja/tai pussi johon kerään lasinkeräykseen menevät pullot yms. Joka kerta, kun menen ulos autolleni mietin ensin onko kotona jotakin tyhjää lasipulloa tai hillopurkkia. Otan ne huuhdeltuina mukaani ja ne joutuvat takapaksin koriin. Näin minun ei tarvitse roudailla isoja määriä kerrallaan eikä tarvitse myöskään katsella purkkikokoelmaa keittiön tasolla. Kauppa- ym. reissulla ajan usein lasinkeräyspisteen ohi. 
  • Siivouskomeron naulakossa roikkuu kesto-ostoskassi tai muovipussi johon pikkuhiljaa lisäilen lasten pieneksi jääneitä vaatteita. Niitä tulee yllättävän usein! Ovat nyt varsinkin kasvuiässä. Kun kassi on täydehkö otan sen niiden lasipurkkien mukana autoon ja vien keräyspisteeseen tai sitten kierrätyskeskukseen. Olen antanut vaatteita myös tuttavien lapsille. Ja taas sama homma; määrä ei kerkeä kasvaa älyttömyyksiin, kun vien pienehkön määrän kerralla.



No jotain pientä tuli mieleeni. :)
Kertokapaa minulle teidän omia
vinkkivitosia!
Jokaisella ne omat hyväksi havaitut 
niksit ja sopivat juuri siihen omaan 
elämän pyörteisiin. :)
<3

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä ja hyvin saksalaisen järjestelmällistä!
    Ihanaa uutta viikkoa 💕 T Maija myrskyluodolle@gmail.com

    VastaaPoista