keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Mustikkakukko eli rättänä sekä vaniljakiisseli



Tällaisia herkkuja meillä jälkiruokana tällä viikolla. Olikin pitkä aika, kun olin viimeksi syönyt mustikkakukkoa aka rättänää.
On kyllä aina niin hyvää! Lähikaupan pakastemustikat toivat mieleen Suomen, kesän ja ne ihanat mustikkamättäät. 











Mustikkakukon ohje, Valio (KLIK!)



200 g voita
¾ dl sokeria
3 ¼ dl ruisjauhoja
¾ tl leivinjauhetta

8 dl (400 g) pakastemustikoita
n. 1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää ruisjauho-leivinjauheseos.

Erota taikinasta vajaa 2/3 ja taputtele se uunivuoan pohjalle ja reunoille 3 - 4 cm korkeudelle. Taputtele loppu taikina leivinpaperille kanneksi ja laita se jääkaappiin hetkeksi.

Sulata mustikat mikrossa (nopeuttaa mustikkakukon kypsymistä). Lisää mustikoihin sokeri ja perunajauho. Kaada seos vuokaan. Aseta kansi päälle. 

Paista 200 asteessa n. 40 min.



Vaniljakiisselin ohje K-Ruoka (KLIK!)



4 dl maitoa
2 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
1-2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria


Mittaa pinnoitettuun kattilaan maito. Sekoita joukkoon kierrevatkaimella perunajauhot ja muna.

Kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli pulpahtaa, siirrä kattila pois levyltä. Lisää sokeri ja vanilliinisokeri. 

Pane kattila jäähtymään tiskialtaaseen kylmään veteen.



8 kommenttia:

  1. Voi, mikä ihanalta kuullostava mustikkaherkku! Varmasti hyvää!
    Kivaa illanjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein ihana, lämmin, talvinen jälkkäri. Harmi, että muistaa tehdä sitä niin harvoin. Mukavaa illanjatkoa sinnekin :) :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hurjan hyvää.....vaniljakastikkeen tai jäden kera. :)

      Poista
  3. Koskaan ei ole tullut tehtyä mustikkakukkoa, mutta kuulostaa herkulliselta 😀

    VastaaPoista
  4. Ihana herkku! Olen myös joskus tehnyt mustikkakukkoa.

    VastaaPoista